مقالات

مقایسه هدست واقعیت مجازی متا کوئست 3 با اپل ویژن پرو

Comparison Of Meta Quest 3 and Apple Vision Pro

مسی یا رونالدو؟ پلی استیشن یا ایکس باکس؟ مارول یا دی سی؟ دنیای اطراف‌مان پر است از این مقایسه‌هایی که بیشتر اوقات هم نمی‌توان یک نتیجه قطعی از آن گرفت. همین قاعده درباره صنعت تکنولوژی هم صدق می‌کند. شاید کمتر کسی فکرش را می‌کرد که پای چنین مقایسه‌های و جدال‌هایی به بازار محصولات واقعیت مجازی هم باز شود. به هر حال این فناوری تازه توانسته جرقه‌های انقلاب مدرن تکنولوژی را رقم بزند و بازار چند قطبی آن خیلی زودتر از آن چیزی که فکرش را می‌کردیم حالا درگیر نبرد بین دو غول بزرگ تکنولوژی شده است. جایی که اپل و متا با جدیدترین محصولات خارق العاده‌شان یک نبرد نفس‌گیر را در دنیای مدرن امروزی رقم زده‌اند. اپل با هدست Apple Vision Pro توانسته در زمینه واقعیت ترکیبی همگان را به تحسین وادارد. از آن طرف زاکربرگ و رفقایش در شرکت متا با هدست Meta Quest 3 و سرمایه‌گذاری عظیم‌شان به دنبال خلق یک جهان گسترده و یکپارچه مجازی هستند که در آن بتوانید همه کار کنید. مقایسه متا کوئست 3 و اپل ویژن پرو حالا تبدیل به یکی از مهم‌ترین بحث و جدل‌های امروزی شده است. برای بررسی بیشتر و مقایسه این دو محصول با وب سایت تک سیرو همراه باشید.

مقایسه متا کوئست 3 و اپل ویژن پرو

قیمت و دسترسی

اصولاً بازار هدست‌های واقعیت مجازی حداقل به اندازه جامعه جهانی در داخل کشورمان با استقبال روبرو نیست. طبیعتاً مهم‌ترین المان دخیل در این موضوع، قیمت تمام شده محصولات است. خودتان هم خوب می‌دانید وقتی که نام اپل به میان می‌آید، وجود یک قیمت منطقی و مناسب از هوای پاک تهران هم احتمالش کمتر است. البته این قاعده برای مخاطبین سایر کشورها هم صدق می‌کند. خصوصاً قیمت Apple Vision Pro که یک سر و گردن که چه عرض کنیم، چندین سر و گردن بالاتر از همتایش یعنی Meta Quest 3 است. با این حال ذکر این نکته هم لازم است که هدست اپل چه در بسته بندی محصول و چه در ویژگی‌های جانبی‌ هم سنگ تمام می‌گذارد. اما اگر به دنبال یک تجربه واقعیت مجازی با قیمت مناسب‌تر هستید و دست و دل‌تان به خرج‌‌های سنگین نمی‌رود، متا کوئست 3 گزینه مناسبی برای شما خواهد بود. البته نباید این نکته را نادیده گرفت که به واسطه نام و نشان اپل، دسترسی و توزیع محصولات چه از نوع آکبند و چه کارکرده به مراتب بیشتر از متا کوئست است.

خواندن  کنسول بازی پلی استیشن بهتر است یا ایکس باکس؟!

مقایسه متا کوئست 3 و اپل ویژن پرو

مشخصات فنی

پیش از هر چیزی باید فلسفه اصلی هر دو محصول را دانست. Quest 3 برای علاقه مندان به واقعیت مجازی و گیمرها طراحی شده است، در حالی که Vision Pro بیشتر یک محصول مبتنی بر واقعیت ترکیبی است تا بتواند یکپارچگی دنیای مجازی و واقعیت را بیش از پیش به تصویر بکشد. به صورت کلی اپل هنر ساخت سخت افزار قدرتمند را خوب بلد است. حالا چه پای یک گوشی هوشمند در میان باشد و چه هدست واقعیت مجازی، در هر حالت حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. اپل ویژن پرو به صورت کلی با دو تراشه M2 و R1 خود در کنار 8 هسته CPU و 16 گیگابایت رم هیچ جای حرف وحدیثی باقی نمی‌گذارد. از آن طرف Meta Quest 3 هم به لطف Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2 آنچنان دست و پا بسته نیست اما به وضوح در برابر رقیبش از نظر فنی در سطح پایین‌تری قرار دارد. این مورد طبیعتاً سطح تجربه بازی‌ها را هم دست خوش تغییر قرار می‌دهد. فراموش نکنیم که بازی‌های VR امروزی بیشتر از هر زمان دیگری به سمت و سوی گرافیک‌های واقع گرایانه و پرجزئیات متمایل می‌شوند، در نتیجه یک سخت افزار قدرتمند می‌تواند حداقل تضمین برای یک گیمر حرفه‌ای باشد. گذشته از بحث پردازنده‌ها، اپل ویژن پرو با نمایشگر micro-OLED سفارشی و 23 میلیون پیکسلی خود می‌تواند وضوح 4K با روشنایی 5000 نیت به تصویر بکشد. اما Quest 3 از یک پنل LCD با وضوح 4128*2208 استفاده می‌کند که نهایت روشنایی آن هم 100 نیت است. در نتیجه از نظر فنی اپل ویژن پرو ثابت می‌کند که حداقل روی کاغذ ارزش قیمت بالاتر را دارد.

خواندن  ایکس باکس سری ایکس یا اس، کدام را بخریم؟!

مقایسه متا کوئست 3 و اپل ویژن پرو

طراحی

Meta Quest 3 در حقیقت یک بروزرسانی ظاهری از نسخه قبلی این محصول است که سعی کرده تا حد امکان طراحی مدرن‌تری به خود بگیرد. در نگاه اول می‌توان به کاهش 40 درصد ابعاد هدست و وزن به مراتب کمتر آن نسبت به محصول قبلی اشاره کرد. 2 دوربین 4 مگاپیکسلی با سنسورهای عمقی در جلوی هدست به چشم می‌آیند. همانطور که گفته شد طراحی هدست‌ها بسیار جمع و جورتر شده و البته کیفیت‌شان هم از جنس پلاستیک است. این در حالیست که طراحی قسمت جلویی Apple Vision Pro از جنس آلومینوم بوده و درست مثل یک عینک اسکی درست مثل همیشه هنر تصویرگری و طراحی اپل را به رخ رقبایش می‌کشد. در قسمت جلویی هدست تکه‌‌ای از شیشه‌های لمینت سه‌بعدی دیده می‌شود که به لطف قابلیت EyeSight می‌تواند چشمان شما را برای افراد دیگر حین استفاده از این هدست به نمایش در بیاورد. ناگفته نماند که طراحی بالشتک‌های فوق العاده باکیفیت و نرم این محصول هم باعث می‌شود که طراحی کلی این هدست باز هم یک سور به رقیب نام آشنایش بزند!

مقایسه متا کوئست 3 و اپل ویژن پرو

کنترلر و باتری

برخلاف اکثر هدست‌های VR، برای تعامل با Apple Vision Pro نیازی به کنترل‌های خارجی ندارید. درعوض، برای گشتن در منوها، کوچک کردن و زوم کردن تصاویر و موارد دیگر، می‌توانید از حرکت دست و انگشتان‌تان استفاده کنید. به لطف سیستم ردیابی چشمی مبتنی بر مادون قرمز اپل ویژن پرو، حالا برای اولین بار می‌توانید دنیای واقعیت ترکیبی را بدون استفاده از کنترلر تجربه کنید. این در حالیست که Meta Quest برای بیشتر اعمال خود خصوصاً بازی‌ها همچنان مبتنی مانور زیادی روی کنترلرها می‌دهد. اگر چه شرکت متا سعی کرده است با فناوری Direct Touch این مورد را به حداقل برساند اما باز هم قابل مقایسه با محصول اپل نیست. در زمینه باتری اما می‌توان تا حد زیادی حق را به متا کوئست داد. اپل ویژن پرو دارای یک باتری خارجی به اندازه گوشی هوشمند است که با استفاده از یک اتصال سیمی به هدست متصل می‌شود. هنگام استفاده از هدست، باتری آویزان باقی می ماند، اگرچه سیم آن به اندازه کافی برای قرار دادن در جیب و یا حتی روی زمین بلند خواهد بود. متا کوئست 3 اما دارای یک باتری داخلی در خود هدست است تا یک تجربه تماماً بی سیم را به مخاطب هدیه دهد. اما از نظر طول عمر باتری هر دو یک عملکرد 2 تا 3 ساعته را از خودشان به جای می‌گذارند که چندان جای مقایسه و بررسی ندارد.

خواندن  معرفی و بررسی اپل ویژن پرو

مقایسه متا کوئست 3 و اپل ویژن پرو

بازی‌ها و برنامه‌ها

زاکربرگ خوب می‌دانست که برای موفقیت در بازار جهانی نیاز به جلب توجه گیمرها دارد. به همین خاطر محصول خودش را به یک کنترلر حرفه‌ای برای تجربه بازی‌ها مجهز کرد. به هر حال هر چه قدر هم که سیستم ردیابی چشمی اپل ویژن پرو قدرتمند باشد باز هم برای تجربه بسیاری از بازی‌ها وجود یک کنترلر لازم و ضروری به نظر می‌رسد. همین مورد باعث شده تا بسیاری از بازیسازها بیشتر به سمت و سوی Meta Quest 3 متمایل شوند. از طرفی نباید این نکته را نادیده گرفت که محصولات اپل به خاطر سیستم عامل iOS خود یک سری محدودیت‌های اساسی را برای تجربه بازی‌ها و برنامه‌ها دارند که در کشورمان به مراتب سخت‌تر و عجیب‌تر هم می‌شود. اما Meta Quest 3 یک محصول مبتنی بر سیستم عامل اندروید است و خالصانه کلکسیونی از بازی‌ها و برنامه‌های جذاب را پیش روی شما قرار می‌دهد. صدالبته خود شرکت متا هم دائماً در حال سرمایه‌گذاری برای بروزرسانی لیست بازی‌ها و برنامه‌هایش است تا بتواند از خلاء این قضیه در پلتفرم رقیب نهایت استفاده را ببرد. شما حتی می‌توانید به لطف اتصال متاکوئست 3 به رایانه‌های شخصی می‌توانید از طریق نرم افزار Steam به تجربه بازی‌های منحصر به فردی مثل Half-Life Alyx بپردازید. حتی این قابلیت را دارید که از طریق سیستم ابری Xbox هم بازی‌های مورد علاقه‌تان را تجربه کنید.

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا