یک سری بازیها دست نیافتنیاند. یعنی هر چه قدر هم که رقیب و دشمن داشته باشند، اما همچنان گزینه اول و آخر بسیاری از گیمرها برای خرید به شمار میروند. شاید پیش خودتان فکر کنید که منظورمان از این مثال Red Dead Redemption 2، The Last of US، God of War و خلاصه تمام عناوین شایسته و برتری است که میشناسیم. اما تقریباً همهیمان میدانیم که در صدر این لیست EA FC 25 (FIFA 25 خودمان) قرار دارد. حتی با وجود این که بازی هنوز هم عرضه نشده و گیم پلی خاصی هم از آن به نمایش در نیامده، میتوان پیش بینی کرد که در همان هفتههای اولیه ویترین فروشگاهها را تحت سیطره خود میگیرد. طبیعی هم هست، در روزهایی که دیگر خبری از Efootball (PES سابق) نیست و رقیب چندان دهن پرکنی برای هم EA پیدا نمیشود، هیچ گزینهای بهتر از FC 25 نمیتوان نام برد که یک تجربه ورزشی و رقابتی مهیج را به تصویر بکشد. خصوصاً این که حداقل روی کاغذ میدانیم که بازی تا حد زیادی سعی کرده است نقایص نسخههای پیشین را برطرف کند. در این مطلب نگاهی به تغییرات EA FC 25 خواهیم انداخت که ما را امیدوار میکند. امیدوار به این که برخلاف کونامی دیگر سراشیبی سقوط گریبانگیر پادشاه بازیهای ورزشی و رقابتی نشود.
Rush Mode؛ جایگزین Volta
یکی از خلاقیتهای شایسته تحسین EA در نسل جدید بازیهای فوتبالیاش اضافه کردن بخش فوتبال خیابانی تحت عنوان Volta بود. بخشی که علی رغم جذابیت و تنوعی که داشت بعد از مدتی روند کلیشهای و یکنواخت به خود میگرفت و البته خالی از ایرادات فنی هم نبود. به همین خاطر EA تصمیم گرفت در FC 25 برای همیشه این حالت را کنار بگذارد و در عوض با یک جایگزین به مراتب جذابتر، مخاطبینی که از این شرکت ناامید شده بودند را دوباره برای تجربه EA FC 25 وسوسه کند. این بخش که Rush Mode نام دارد، در حقیقت یک مسابقه فوتبال با تیمهای 5 نفره است. برخلاف تصورات مسابقات حالت Rush در حقیقت روی چمن یک استادیوم ویژه جدید و تحت حمایت برند نایکی برگزار میشوند. EA تاکید کرده که هدفش از این کار وزن دادن به گیم پلی بازی است که بیش از این در بخش خیابانی به علت طراحی فانتزی و سبکی که داشت، چندان با استقبال عمومی همراه نبود. البته خود این بخش هم شامل چند حالت زیرمجموعه دیگر تحت عنوان Kick Off، Clubs، Career Mode وUltimate Team است. این یعنی درست مثل مسابقات 11 نفره، شما میتوانید در جریان یک فصل طولانی هم تیم خودتان را با ستارههای جوان و جویای نام هم بسازید. آن طور که خود EA میگوید حتی این بخش یک سری قوانین مخصوص به خودش را هم دارد. مثلاً در شروع بازی دو تیم باید هر چه سریعتر توپ را دریافت کرده و بعد از به ثمر رساندن گل، رقابت دقیقاً از همانجا شروع میشود. همانطور که احتمالاً میدانید در بخش Volta بازیها کمی فیزیکیتر بودند و درگیری و خطا به یک جز جدای ناپذیر مبدل شدند. این قضیه اما در Rush Mode صدق نمیکند، یعنی حتی به محض خطای خطرناک شما کارت آبی دریافت میکنید و به موجب آن یک دقیقه از زمین اجراج میشوید. گفتنی است که در این حالت تنها زمانی می توانید در آفساید باشید که در یک سوم حمله قرار بگیرید.
FC IQ: معجزهای در بازیهای ورزشی!
EA تاکید دارد که به لطف سیستم جدید FC IQ بزرگترین تحول بازیهای ورزشی در یک دهه اخیر را در EA FC 25 خواهید دید که در حقیقت نوع تکامل یافته ویژگیهای Hypermotion V و Playstyles است. اما خود این بخش شامل مهارتهای فردی و تاکتیکیهای تیمی میشود که برای هر کدام از آنها، از دادههای ابررایانه Opta استفاده شده است. ابررایانه انگلیسی که سالهاست به منظور استخراج دقیق دادههای فوتبال و حتی پیش بینی مسابقات شناخته میشود. به طور خلاصه در EA FC 25، 52 نقش و وظیفه وجود خواهد داشت که نحوه رفتار بازیکنان با توپ را تعیین می کند. به عنوان مثال، دسته بندی های مختلفی از این نقشها و مهارتها برای دروازهبان، دفاع کناری، دفاع میانی، هافبک میانی و هافبک دفاعی وجود خواهد داشت که البته هر کدام نقشهای تخصصیتری هم به نوبه خودشان دارند. حالا تصورش را بکنید که یک بازیکن بتواند ترکیبی از این 52 نقش را به تناسب بازی و جریان مسابقه به کار بگیرد. یعنی هر کدام از افراد حاضر در زمین، یک نوع خاصی از حرکت پا به توپ، پاسکاری، چرخش، کنترل توپ و حتی استایل شوت زنی دارند و میتوانند یک تجربه جدید تاکتیکی و مدرن را به تصویر بکشند. حالا اگر ما یک موقع به سرمان زد و یک وینگر چپ را به پست جدیدی منتقل کردیم چه اتفاقی میافتد؟ اینجا سیستم هوش مصنوعی پیشرفته FC IQ وارد کار میشود و به بازیکن کمک میکند تا موقعیت جدید را درک کند. خوشبختانه خود هوش مصنوعی بازی توانایی بازیکنان در پست جدید را با علامت + مشخص کرده است، یعنی اگر در کنار بازیکن علامت + درج شد به معنای عملکرد قابل قبول و اگر ++ درج شد یعنی در سطح جهانی حرفهای زیادی برای گفتن دارد. خبر خوب اینجاست که رابط کاربری این بخش خیلی ساده و سریع است و تنها با استفاده از دکمههای D-Pad میتوانید تغییرات مدنظرتان را اعمال کنید. در بخش تاکتیکهای تیمی هم باید گفت که سیستم جدید، جایگزین روش منسوخ شده قدیمی است و صرفاً به طراحیهای کلاسیک مثل الگوی تهاجی، دفاعی یا میان رو اکتفا نمیکند. صدالبته یک سری تاکتیکهیا پیش فرض هم وجود دارد که بر اساس الگوی تیمهای بزرگ ساخته شده ولی با این حال اگر خودتان مایل به اعمال دیدگاه فنیتان هستید میتوانید به صورت پویا در منوی ترکیب بازی مزایا و معایب تصمیمتان را ببینید. اما گل سر سبد FC IQ به ویژگی جدیدی تحت عنوان Smart Tactics برمیگردد. به هر حال ما مربی فوتبال نیستیم و در جریان مسابقات ممکن است شرایطی پیش بیاید که از توانایی کنترلمان خارج است. مثلاً یک بازیکن کلیدیمان مصدوم یا اخراج شود، خوشبختانه در این حالت بازی به صورت هوشمند و براساس شرایط مسابقه یک سری تاکتیکهای معرکه و به درد بخور را جلوی راهتان قرار میدهد تا بتوانید از آن شرایط خارج شوید.
پویاتر و واقعیتر از همیشه
هر چه قدر هم که به EA بابت عدم تغییرات اصلی و مهم گیم پلی در چند سال اخیر خرده بگیریم، باید تلاش آنها را در راستای طبیعی کردن و پویا کردن مسابقات ستایش کنیم. خوشبختانه مدلهای مصنوعی تماشاگران و انیمیشنهای مصنوعی آنان در چند سال اخیر دیگر جایگاهی در داخل بازی نداشتند و این بار هم قرار است این روند ادامه داشته باشد. EA میگوید که ورزشگاهها در FC 25 احساس سرزندگی بیشتری خواهند داشت و برای این کار حتی موتور گرافیکی خودشان را هم ارتقا دادهاند. به عنوان مثال شما میتوانید یک سری شادیهای دست جمعی جدید و منحصر به فرد را برایتان تیمتان طراحی کنید و حتی آن صدا و شعار مورد علاقهیتان را بشنوید. در نسخه جدید سرپرست تیمها در کنار زمین هم نقش کلیدی دارند و علاوه بر شرکت در جشنها، حتی نسبت به تصمیمات داور هم اعتراض میکنند. خلاصه آن که کلکسیونی از المانهای واقع گرایانه را قرار است ببینیم تا پویاترین تجربه ورزشی ممکن را داشته باشیم. شما میتوانید پپ گواردیولا را در کنار زمین ببینید که مشغول ارنج ترکیب خودش است و دستورات تاکتیکی که اتفاقاً بر اساس نظر خودتان بوده را به وی اعمال میکند. در تریلر بازی تعدادی از هواداران و نیروهای امنیتی در اطراف استادیوم در حال حرکت هستند و حتی میتوانید در خیابانهای اطراف ازدحام جمعیت کنار ورزشگاه را ببینید. صدالبته در این بین بهبود ویژگیهای گرافیکی و انیمیشنهای واقع گرایانه برای افراد داخل و خارج زمین مسابقه هم به این مورد کمک دوچندانی کرده است.
تغییرات گیم پلی؛ تقریباً همان همیشگی!
به هر حال رویکرد EA این است که ساختار گیم پلی بازی خودش را که سالهاست توانسته با آن در بازار به فروش فوق العاده برسد را فعلاً دچار تغییر و تحول خاصی ندهد. آنها نهایت توانی که برای تحول و دگرگونی داشتهاند را در اوایل نسل نهم به کار گرفتند و حالا بیشتر روی ثبات بازی و بهبود نقاط ضعف تمرکز میکنند. به عنوان مثال عملکرد یکنواخت و بعضاً پر مشکل دروازهبانان در نسخههای قبلی حالا کاملاً برطرف شده و حتی 6 حالت مختلف برای عملکرد هر کدام در نظر گرفته شده است. این یعنی EA تا چه اندازه سعی کرده ریزهکاریهایی که بعضاً از دید ما پنهان مانده را برطرف کند. به عنوان مثال در نسخه جدید شما میتوانید با با گرفتن X+R1 پیراهن بازیکن حریف را بکشید و دیگر استرسی بابت اخراج شدن هم نداشته باشید و به یک کارت زرد ساده اکتفا کنید. سازندگان این وعده را دادهاند که نواقص جزئی سیستم پاس دهی را هم برطرف کنند. اگر از طرفداران این مجموعه باشید به خوبی میدانید که در پاسهای کور اولیه خصوصاً به هنگام پرس حریف بعضاً یک سری اشتباهات و ناهماهنگی پیش میآمد که خارج از دایره منطق فوتبالی بود اما خوشبختانه دیگر خبری از این ایرادات نیست ولی راستش را بخواهید هنوز هم چالشهای خاص خودش را دارد. با این حال پر واضح است که همچنان مهمترین معضل EA FC انیمیشن بازیکنهاست. در نسخههای نسل نهمی این ایرادات تا حد زیادی برطرف شده بودند و فیزیک بازی در واقع گرایانهترین شکل ممکن خودش قرار داشت، اما این بار باز هم EA پارافراتر گذاشته و شمار انیمیشنها را تا حد چشمگیری افزایش داده است. حتی یک سری حرکات مثل چرخش 180 درجه هم اضافه شده که حسابی جای خالیاش برای کنترل توپ در میانه زمین حس میشد. در تریلر بازی میبینیم که انیمیشنهای جدید به طرز عجیبی متاثر از وضعیت آب و هوایی داخل مسابقه هستند. EA به وضوح گفته است که سیستم انیمیشنی بازی در زمینهای لغزنده و کلاً شرایطهای آب و هوایی مختلف کاملاً با هم فرق دارد و از نو ساخه شده است. فقط یادتان باشد که همه اینها فقط در حالت آفلاین بازی وجود دارند.
Career Mode؛ جذابتر از همیشه
سازندگان سعی کردهاند عنصر واقع گرایی را بیشتر از همیشه به رخ بکشند. به عنوان مثال شما میتوانید در بخش کریر مود انتخاب کنید که بازیکنتان با چه پیشینه و گذشتهای وارد باشگاه شده است. به عنوان مثال میتوانید وی را در قامت فرزند یک بازیکن بزرگ مثل مالدینی به خدمت بگیرید یا این که او را به عنوان یک استعداد کشف نشده که از زمینهای خاکی فوتبالش را شروع کرده به جهان معرفی کنید. EA تایید کرده انتخاب هر پیشینه داستانی تاثیرات خاص خودش را در روند بازی خواهد داشت. خصوصاً فضای مجازی و اجتماعی داخل بازی که از قضا این بار با طراحی بصری کاملاً متفاوتی خودش را به تصویر میکشد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید تقریباً تمام انتقالات جنجالی و رسمی پیش از اعلام شدنشان توسط صفحه شخصی فابریتزیو رومانو (خبرنگار مشهور حوزه فوتبال) به اطلاع همه رسانده میشود. البته این تمام تغییرات نیست، برای اولین بار فوتبال زنان در حالت Career Mode هم وجود دارد. گرچه EA سعی کرده با شعار برابری و مساوات این بخش را طراحی کند اما طبق شنیدهها در بخش زنان بودجهها محدودتر و البته قراردادها مدت زمان کمتری هم دارند. ناگفته نماند که مسابقاتی تحت عنوان Youth tournaments به صورت مسابقات Rush پنج در مقابل پنج هم در بازی حضور دارند که میتوانید در آن بازیکنان آکادمیتان را استفاده کرده تا هم تجربهیشان بالاتر برود و هم درآمدزایی داشته باشند.
جمع بندی
حتی اگر روزی ماشین زمان خلق شود که با آن بتوانیم به قرنهای دیگر سفر کنیم، مطمئناً در آن دوران هم میتوانیم بیلبوردهای تبلیغاتی EA FC و شور و شوق گیمرها برای تجربهی این بازی را ببینیم. کمتر سازندهای را میتوانید پیدا کنید که علی رغم عرضه سالیانه محصولاتش بتواند تا این حد در بازار یکهتازی کند و دست بر قضا رضایت نسبی طرفدارانش را هم داشته باشد. EA FC 25 هم با به علم به این قضیه تا حد زیادی سعی کرده است به استانداردهای نسخه پیشین متکی باشد. یعنی شاهد چندان تحول اساسی در گیم پلی و فیزیک بازی نیستیم، اما ریزهکاریها و ایراداتی که برای طرفداران این مجموعه واضح است حالا به کمترین مقدار خود رسیده! به لطف سیستم FC IQ حالا شاهد یک تجربه تاکتیکی، واقع گرایانه و بینظیر خواهیم بود که همراه با بخش Rush Mode میتواند یک تنه بار جذابیت بازی را به دوش بکشد. صدالبته همچنان بخشهای Career Mode و Ultimate Team به قوت خودشان باقی هستند و در بسیاری ابعاد حتی گسترش هم پیدا کردهاند.