مایکروسافت سونی را شکست داد: پردرآمدترین ناشر ماه!
Microsoft Beat Sony: The Most Profitable Publisher Of The Month!
ساتیا نادلا، شاید بزرگترین تصمیم زندگیاش را در سال 2021 گرفت. دروغ چرا، هم خودش و هم سایر اعضای هیئت مدیره Microsoft دل خوشی از برند Xbox نداشتند. برندی که هزینه زیادی رو دست آنها گذاشته بود و شوربختانه رقابت را هم به رقیب دیرینهاش یعنی Sony واگذار کرده بود. حتی جمع بندی سودنهایی حاصل از فروش کنسول و بازیها نیز در نهایت به قدری نبود که هیئت مدیره و سرمایهگذاران این شرکت بتوانند رغبتی برای ادامه فعالیت آن داشته باشند. میگویند که ساتیا نادلا در جلسهای حتی ایده انحلال برند ایکس باکس را هم مطرح کرده بود. این تصمیم میتوانست به قیمت نابودی محصولی تمام شود که بیش از 2 دهه در بازار برای طرفدارانش لحظات ناب گیمینگ خلق کرده بود. اما یک گزینه دیگری هم روی میز وجود مطرح بود! گزینهای که شاید هیچ مدیری حتی جرئت فکر کردن به آن را نداشت اما نادلا باز هم ثابت کرد از منظر شجاعت و شهامت یک گام از رقبایش جلوتر است. او به جای تعطیل کردن برند ایکس باکس تصمیم گرفت سیاستهای این شرکت را برای همیشه متحول کند. به همین خاطر در وهله اول تصمیم گرفت با سرمایهگذاری کلانی خرید Activision و Bethesda را با آن مبلغ هنگفت و باورنکردنی نهایی کند. این تصمیم میتوانست کلکسیونی از بازیها را تحت مالکیت مایکروسافت در بیاورد. اما نادلا دیگر میلی به عرضه بازیهای انحصاری نداشت. او میخواست ایکس باکس تبدیل به یک اکوسیستم بشود که همه دارندگان پلتفرمهای مختلف از آن نهایت استفاده را ببرند. خصوصاً با وجود سیستم Game Pass که حالا به برگ برنده ردموندیها تبدیل شده است. آن زمان کمتر کسی فکر موفقیتهای آتی برند ایکس باکس را میکرد. به هر حال مدیران مایکروسافت شکست مطلق خود در برابر PS5 را پذیرفته بودند و چنین جاهطلبیهایی شاید دور از منطق به نظر میرسید. با این حال در چند ماه گذشته آمار و ارقام حکایت از موفقیت ایکس باکس دارند. برای مشاهده ادامه خبر با وب سایت تک سیرو همراه باشید.
مایکروسافت، پردرآمدترین ناشر صنعت گیم در دسامبر 2024
مایکروسافت حساب همه جا را کرده بود. اصلاً آنها میدانستند که هر چه قدر هم بازی انحصاری خوب بسازند، هرگز نمیتوانند به سود و درآمد خاصی از آن برسند. حتی خود سونی با این همه IP و ادعایش خیلی وقتها از فروش عناوینش راضی نیست. با این حال مایکروسافت با سیاست سخاوتمندانه جدیدش حالا ایکس باکس را به یک پلتفرم همگانی مبدل کرده است. این روزها میبینیم که Halo و Forza Horizon سر و کلهیشان در PS5 کم کم پیدا میشود و این یعنی شکستن تابوهایی که سالهای سال در انحصار آنها بودیم. مطمئناً چنین رویکردی از نظر مالی برای مایکروسافت که این همه برای شرکتهای زیر مجموعهاش خرج کرده است، بسیار مفید و پرسود به نظر میرسد. چنانکه در گزارش اخیر فاش شد که مایکروسافت در در دسامبر 2024 توانست به عنوان پردرآمدترین ناشر گیم شناخته شود. بر اساس گزارش موسسه Ampere Analysis، این شرکت توانست با 465 میلیون دلار درآمد از فروش بازیهای خود، جایگاه نخست را در میان ناشران بزرگ صنعت گیم به دست آورد. موفقیتی که بیش از هر چیزی به خاطر ریسک پذیری نادلا و مدیران مایکروسافت است.
نقش کلیدی Call of Duty و بازیهای مولتی پلتفرم
یکی از مهمترین عوامل موفقیت مایکروسافت در چند ماه گذشته، سری Call of Duty و بهویژه نسخه Black Ops 6 بوده است. همانطور که احتمالاً میدانید بازی توانست رکورد بیشترین تعداد بازیکن این سری در روز اول عرضه را بشکند. موفقیتی که مطمئناً به خاطر عرضه روز اول بازی بر روی سرویس گیم پس بوده است. یعنی جایی که گیمرها میتوانستند با پرداخت یک هزینه کم علاوه بر این بازی به کلکسیونی از سایر عناوین هم دسترسی داشته باشد. اما نکته جالب اینجاست که 64 درصد از این درآمد، به واسطه فروش بازی بر روی کنسولهای پلی استیشن رقم خورده است. این موضوع به خوبی نشان میدهد که خرید Activision Blizzard توسط مایکروسافت و تصاحب مجموعه Call of Duty، چه تأثیر عظیمی بر درآمد این شرکت گذاشته است. این در حالیست که در گذشته، مجموعه Call of Duty همواره یکی از منابع اصلی درآمد سونی از طریق فروش دیجیتالی و فیزیکی روی کنسولهای پلیاستیشن به شمار میرفت، اما حالا با مالکیت مایکروسافت بر این مجموعه، این شرکت نهتنها از فروش بازی روی پلتفرم ایکسباکس سود میبرد، بلکه از کاربران پلیاستیشن نیز درآمدزایی میکند. به عبارت دیگر، رقیب سنتی مایکروسافت یعنی سونی، به نوعی به تأمینکننده بخشی از درآمد این شرکت تبدیل شده است که از نظر استراتژیک یک پیروزی مهم برای مایکروسافت محسوب میشود.
سونی عقب ماند؛ EA در رتبه دوم!
در حالی که مایکروسافت صدرنشین ناشران پرفروش ماه دسامبر بود، شرکت Electronic Arts نیز با 366 میلیون دلار درآمد در جایگاه دوم قرار گرفت. این درآمد تا حد زیادی مدیون عملکرد موفق FC25 (یا همان FIFA خودمان) بوده است که همچنان یکی از پرفروشترین عناوین ورزشی در جهان محسوب میشود. اما نکته قابل توجه، غیبت سونی درجمع رتبههای برتر ناشران است. با اینکه سونی در سالهای اخیر ناشر عناوین بزرگی مانند God of War ،The Last of Us و Marvel’s Spider-Man بوده، اما به نظر میرسد که در دسامبر 2024 چندان درخششش خاصی با بازیهای انحصاری و مولتی پلتفرم داشته باشد. از طرفی سرویس اشتراکی این پلتفرم هم عملاً در برابر گیم پس حرف خاصی برای گفتن ندارد و مایکروسافت حداقل در این زمینه مچ رقیب سابقش را خوابانده است.
رویای مایکروسافت برای پادشاهی در صنعت گیم
البته بگذارید قبل از این که برای مایکروسافت نوشابه باز کنیم، چالشهای این روزهایش را هم بگوییم. آنها در حال حاضر 7 درصد در بخش گیمینگ افول و نزول داشتهاند. شاید پیش خودتان بگویید با وجود رونق بازیهای این شرکت چگونه هنوز 7 درصد با افت درآمد روبرو شدهاند؟ پاسخ روشن است؛ کنسول Xbox Series X/S! دو پلتفرمی که در حال حاضر 27 درصد نسبت به بازه زمانی سال گذشته با افت درامد همراه بوده اند. این در حالیست که بخش سرویس و محتوای مایکروسافت که متاثر از Game Pass میباشد بیش از 2 درصد رشد داشته! در هر صورت با علم به این گزارشها، مایکروسافت در حال تثبیت موقعیت خود به عنوان یکی از بازیگران اصلی صنعت گیمینگ است. خریدهای استراتژیک این شرکت، مانند تصاحب Activision Blizzard و Bethesda، نهتنها باعث افزایش تولید محتوای اختصاصی شده، بلکه به منبع درآمدی جدیدی از طریق پلتفرمهای رقیب مانند پلیاستیشن نیز منجر شده است. این موضوع میتواند زنگ خطری برای سونی باشد که در سالهای اخیر وابستگی شدیدی به فروش عناوین انحصاری داشته است. اگر سونی نتواند بازیهای پرمخاطب جدیدی را توسعه دهد، ممکن است در آینده با چالشهای بیشتری روبهرو شود.