اخبار بازی

پایان زودهنگام Warzone Mobile؛ توقف پشتیبانی توسط اکتیویژن

Warzone Mobile Ends Early; Activision Stops Support

Activision سیاست‌های مادی‌گرایانه کم ندارد، اما از دل همین تصمیم‌ها و سیاست‌ها باز هم محصولات خوب و باکیفیت زیادی به چشم می‌خورند. 5 سال پیش درست در زمانی که بازی‌های بتل رویال مثل Fortnite، PUBG و Apex Legends حسابی سر و صدا به پا کرده بودند، اکتیویژن به عنوان پرچمدار بازار عناوین اکشن اول شخص تصمیم گرفت شانس خودش را در این حوزه امتحان کند. هم پتانسیلش را داشت و هم به لطف دهه‌ها حضور موفقیت آمیز در بازار بازی‌های تیراندازی، مریدان و هواداران زیادی را در کنار خودش می‌دید. از قضا درست در همان زمان Call of Duty: Modern Warfare توانسته بود به عنوان یک ریبوت دوباره اکتیویژن را به تاج و تخت پادشاهی بازی‌های اکشن و تیراندازی نزدیک‌تر کند. حلا فقط یک پله تا موفقیت کم‌نظیر این بازی مانده بود تا این که بازی Call of Duty: Warzone توانست به عنوان تکه آخر این پازل عمل کرده و یکی از کم‌نظیرترین تجربه‌های بتل رویال تاریخ صنعت گیم را به تصویر بکشد. بازی تنها در 72 ساعت اول عرضه‌اش توانست بیش از 15 میلیون بازیکن جذب کند. رقمی که تا یک ماه بعد به 50 میلیون بازیکن رسید و این بازی را به یکی از محبوب‌ترین عناوین چند نفره سالیان اخیر مبدل کرد.  وارزون مثل سایر بازی‌های بتل رویال محبوب، یک اثر رایگان بود که صرفاً از طریق پرداخت‌های درون برنامه‌ای توانست سود کلانی به جیب اکتیویژن واریز کند. اما از نظر گرافیکی و طراحی نقشه‌ها یک سر و گردن جایگاه بهتری داشت. چنین موفقیتی باعث شد تا اکتیویژن از بازار پرسود بازی‌های موبایلی هم غافل نشود و با عرضه Warzone Mobile در این حوزه هم درآمد خوبی به جیب بزند. اما بنا به دلایلی که در ادامه به آن می‌پردازیم این تصمیم با شکست روبرو شد. طوری که با اعلام رسمی این شرکت، بازی Warzone Mobile تنها تا تاریخ 28 اردیبهشت 1404 (18 مه 2025) برای دانلود در دسترس خواهد بود و از آن به بعد دیگر دسترسی به این بازی امکان پذیر نیست. برای مشاهده ادامه خبر با وب سایت تک سیرو همراه باشید.

Warzone Mobile اثر کم ادعایی نبود. پتانسیل‌ موفقیتش هم مثل نسخه‌های کنسولی و PC اتفاقاً بالا بود. طوری که پیش از عرضه رسمی، بازی توانست بیش از 45 میلیون پیش‌ ثبت‌نام به‌دست بیاورد. در نهایت پس از چند بار تأخیر در روند توسعه، این عنوان بتل رویال محبوب سرانجام در اسفند 1402 (مارس 2024) عرضه شد. استقبال اولیه اما بسیار چشمگیر بود؛ به‌طوری که تنها در چهار روز نخست، بازی موفق به کسب 1.4 میلیون دلار درآمد شد. این موفقیت به ظاهر ادامه‌دار نیز بود، زیرا طبق آمار منتشرشده از سوی پایگاه Statista، بازی در بهمن 1403 (فوریه 2025) نیز حدود 490 هزار دلار درآمد داشته است. پس حتی اگر همین فردا هم سرورهای بازی برای همیشه خاموش شوند، باز هم دلیل نمی‌شود آن را یک شکست بدانیم. چه بسا برای اکتیویژن هم سود خوب و مناسبی داشته. اما اگر آن را در مقام مقایسه با سایر بازی‌های موبایلی و البته نسخه کنسولی و PC وارزون قرار دهیم، بی‌شک با یک شکست بزرگ روبرو هستیم. یعنی با وجود این آمار مالی قابل توجه، سازندگان اعلام کردند که Warzone Mobile نتوانسته انتظارات آن‌ها را برآورده کند و به همین دلیل تصمیم به توقف پشتیبانی از آن گرفته شده است. این شرکت در بیانیه‌ای اذعان کرد:

«در حالی که از به تصویر کشیدن نسخه موبایلی Call of Duty: Warzone به شکل اورجینال و اصیل آن خوشحالیم، اما متأسفانه این بازی در جذب مخاطبان موبایل ‌محور به اندازه کاربران کنسول و رایانه‌های شخصی موفق نبوده است. به همین خاطر از همین حالا، بازیکنان دیگر نمی‌توانند با پول واقعی Call of Duty Points یا آیتم Black Cell را در نسخه موبایل خریداری کنند. همچنین روز یکشنبه، 28 اردیبهشت 1404 (18 مه 2025) آخرین روزی خواهد بود که Warzone Mobile قابل دانلود از فروشگاه‌های Google Play و App Store است. پس از آن حتی تعاملات و امکانات اجتماعی بازی بر روی هر دو پلتفرم موبایل نیز غیرفعال خواهد شد.”

با این حال، اگر بازیکنی تا دوشنبه، 29 اردیبهشت 1404 (19 مه 2025) بازی را دانلود نموده، همچنان می‌تواند به آن دسترسی داشته باشد. همچنین قابلیت cross-progression و موجودی مشترک آیتم‌ها بین پلتفرم‌های مختلف نیز حفظ خواهد شد. ناگفته نماند که همچنان هیچ تاریخ رسمی برای قطع کامل پشتیبانی از بازی اعلام نشده است. این بدان معناست که حداقل تا اطلاع ثانوی سروهای بازی فعال خواهند بود و امکان انجام بازی آنلاین وجود دارد، اما دیگر هیچ به‌روزرسانی گیم ‌پلی یا محتوای فصلی جدیدی عرضه نخواهد شد.

چرا Call of Duty: Warzone Mobile شکست خورد؟

همانطور که پیش از این گفتیم Call of Duty: Warzone Mobile پتانسیل زیادی برای چیرگی بر بازار بتل‌ رویال‌های موبایلی داشت. فراموش نکنید که همچنان اکتیویژن بهترین مدل شوتینگ و تیراندازی را در میان بازی‌های مطرح بازار ارائه می‌دهد. از طرفی از نظر طراحی نقشه‌های بازی هم به لطف نمونه‌هایی مثل Verdansk حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. حتی در زمینه گرافیک و جلوه‌های بصری هم سازندگان توانسته بودند یک سور به رقبای صاحب نام خودشان در بازار بزنند. همه‌ی این موارد گرچه حضورشان در ابتدا با بازخورد خوب مخاطبین همراه بود، اما در نگه داشتن گیمرهای قبلی و البته جذب گیمرهای جدید ناکام ماندند. یک دلیلش که شاید مهم‌ترین عامل هم باشد، حضور یک بازی از جنس Call of Duty بر روی پلتفرم موبایل با نام Call of Duty: Mobile بود. عنوانی کامل و همه فن حریف که همین حالا هم بازار را تحت سلطه خودش درآورده است. از سوی دیگر اکتیویژن بیش از آن که به دنبال خلق یک تجربه بتل رویال موبایلی باشد، بیشتر به دنبال یک کلون موبایلی از نسخه‌های کنسولی بازی بود. به همین خاطر بازی گرچه از نظر گرافیکی و جزئیات فنی به مراتب چشمگیرتر از رقبای خودش بود اما به همان اندازه هم نیاز به سخت افزار همه فن حریف و باتری‌ قدرتمند بر روی گوشی‌های هوشمند داشت. موردی که باعث شد بخش قابل توجهی از گیمرها که از گوشی‌های میان رده به پایین استفاده می‌کنند از این بازی راه‌شان را جدا کنند. از طرفی حتی بر روی گوشی‌های پرچمدار هم بهینه سازی حسابی مشکل داشت و مشکلات عدیده‌ای مثل مصرف بیش از حد رم و CPU در کنار افزایش دمای قابل توجه گوشی باعث رنجش خاطر مخاطبین می‌شد. گذشته از این موارد بازی در زمینه گیم پلی هم لنگ می‌زد. به عنوان مثال کنترل پیچیده و نامناسب بازی تجربه سخت‌تری نسبت به سایر عناوین ارائه می‌داد. حتی گاهاً شاهد تاخیر در ارسال پاسخ لمسی هم بودیم. به این موارد کرش‌های ناگهانی، باگ‌های متعدد و مشکلات ورود به سرور را هم اضافه کنید تا خلاصه کلکسیون مشکلات بازی تکمیل شود. در نهایت Call of Duty: Warzone Mobile به خاطر جاه طلبی‌های اکتیویژن در شبیه سازی نسخه کنسولی بر روی گوشی‌های هوشمند در نهایت برای همیشه کنار گذاشته شد و دیر یا زود سرورهای آن هم خاموش خواهند شد.

سخن پایانی

شکست Call of Duty: Warzone Mobile‌ می‌تواند علی رغم تجربه تلخی که برای طرفداران این بازی و تیم سازنده داشته، تبدیل به نقطه عطف حضور اکتیویژن و مایکروسافت در بازار بازی‌های موبایلی شود. درست در همان روزهایی که فیل اسپنسر توانست خرید Activision Blizzard توسط مایکروسافت را نهایی کند، از تمایل ردموندی‌ها برای حمایت جانبه از بخش بازی‌های موبایلی Activision Blizzard‌ سخن گفت. حمایتی که احتمالاً سالیان آینده ابعاد جدیدی از آن رونمایی می‌شود اما از همین حالا می‌توانیم نشانه‌هایی از سرمایه‌گذاری مایکروسافت بر روی بازار بازی‌های موبایلی ببینیم. خصوصاً این که عناوین این پلتفرم برخلاف بودجه به نسبت کمتری که می‌طلبند، از منظر درآمدزایی حتی می‌تواند برای بازی‌های بلاک باستر و AAA هم خط و نشان بکشند. یادتان هم نرود که مایکروسافت به دنبال گسترش سرویس گیم پس بر روی پلتفرم موبایل است و همین مورد می‌تواند با تحول بزرگی در عرصه بازی‌های گوشی‌های هوشمند همراه شود. در هر صورت نکته امیدوارکننده این است که اکتیویژن از تجربیات گذشته درس گرفته و دیگر به دنبال شبیه‌ساز و کلون بازی‌های کنسولی بر روی گوشی‌های هوشمند نیست. این یعنی آن‌ها دوباره سراغ عناوین اصیل و جذاب موبایلی خواهند رفت.

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا