متاسفانه آگاهی و شناخت از بازار تکنولوژی حداقل در کشورمان آنچنان که باید و شاید جا نیافتاده است. در نتیجه تا دلتان بخواهد در جامعه افرادی را میبینید که به هیچ وجه از محصول خریداری شده راضی نیستند! این مورد بیشتر از هر محصول دیگر درباره مانیتورهای گیمینگ صدق میکند. اگر به دنبال یک تجربه گیمینگ حرفهای هستید حتماً خرید مانیتور گیمینگ باید در اولویت اصلیتان باشد. آن هم نه هر مانیتوری! نمایشگرهای امروزی کلکسیونی از امکانات و ویژگیهای مختلف دارند که به تناسب سلیقه و نیاز مخاطب میتوان از بینها انتخاب کرد. تقریباً همهیمان با یک سری معیارها از قبیل اندازه صفحه نمایش، وضوح و نرخ نوسازی تصویر آشنایی داریم. اما این آگاهی به ندرت درباره پنل مانیتور گیمینگ صدق میکند. انواع مختلف پنلهای مانیتور ممکن است هنگام خرید محصول شما را کاملاً گیج کند. فرض کنید که شما قصد دارید یک مانیتور جدید بخرید و قبلاً به تمام موارد ضروری توجه کردهاید؛ اندازه صفحه نمایش، وضوح و البته محدوده قیمت! اما درست زمانی که میخواهید دست به جیب شوید، نام پنل مانیتور بر روی جعبه محصول خودنمایی میکند. اینجاست که متوجه میشوید از چه معیار مهمی غافل شدهاید. در این معرفی و مقایسه پنلهای TN، VA و IPS در مانیتورهای گیمینگ را دقیقتر و کاملتر بررسی خواهیم کرد.
IPS:
• چرا بخریم؟
اصولاً ما ایرانیها یک عادت سنتی داریم که برای بررسی ارزش کیفیت نمایشگر در زوایای مختلف بررسیهای به ظاهر دقیقمان را انجام میدهیم. حتی اگر چنین دیدگاهی واقعاً وجود داشته باشد، مطمئن باشید هیچ پنلی بهتر از IPS پیدا نخواهید کرد. شما تقریباً در هر زاویه دیدی که سراغ دارید، میتوانید به بهترین شکل ممکن کیفیت تصاویر را نظاره کنید. صدالبته خود پنل زوایای دید گسترده 178 درجه را ارائه می دهند که باعث میشود در هر نمایی شاهد افت کیفیت نباشید. بنابراین اگر از کسانی هستید که دائماً با دوستانتان به تجربه بازی میپردازید، پنل IPS برای هر دویتان که با فاصله از هم نشستهاید، بهترین کیفیت ممکن را به نمایش میگذارد.
اما گل سرسبد این پنلها وضوح نمایشگر در به تصویر کشیدن رنگهاست. به طور کلی IPS میتواند وسیعترین طیفهای رنگی را به نمایش بگذارد. آن هم با دقیقترین میزان حساسیت و دقت! حتی مدعیترین پنلهای TN چیزی نزدیک به 20 الی 30 درصد طیف رنگی کمتری در مقایسه با IPS دارند. البته در نگاه اول ممکن است که مخاطب متوجه چندان نفاوتی بین IPS و TN در وضوح و کیفیت رنگها نشود اما اگر هر دو را در کنار هم قرار دهید IPS با اختلاف بهترین گزینه ممکن است. البته این میزان تفاوت در جزئیات رنگها برای پنلهای VA مقداری کمتر است.
• چرا نخریم؟
در سالهای اخیر نرخ نوسازی تصویر در مانیتورهای IPS به طور قابل توجهی بهبود یافته است. به قدری که حتی برای پنلهای VA و TN هم میتوانند خط و نشان بکشد. اما راستش را بخواهید در بهترین حالت هم همچنان پنلهای TN پیشتاز هستند. به صورت کلی میتوان گفت که پنل IPS از منظر سرعت و نرخ نوسازی تصویر در جایی بین TN و VA قرار میگیرند. از طرفی یکی از جدیترین ایرادات IPS این است که در نماهای تاریک و کلاً مشکی بازیها یا فیلمها کمی دست و پا بسته به نظر میرسد. این یعنی کسانی که عاشق بازیهای ترسناک هستند شاید نتوانند با این افت کیفیت کنار بیایند. راستی یادتان نرود که IPS هزینه به مراتب بیشتری روی دست مخاطب میگذارد و حداقل از این بابت امروزه مورد انتقاد گرفته است.
IPS برای چه گیمرهای مناسب است؟
به غیر از مشکلات جزئی به هنگام نمایش سطوح تیره رنگ، نمیتوان ایراد چندانی به IPS گرفت. اگر از آن دسته گیمرهایی هستید که به مسائل زیبایی شناختی بازیها و جزئیات گرافیکی اهمیت میدهید، بی برو و برگرد IPS باید در راس انتخابهایتان باشد. چرا که مهمترین برگ برنده آن نمایش باکیفیت جلوههای رنگی بازیها و فیلمهاست. خصوصاً در بازیهای سبک سوم شخص و جهان باز این موضوع نمود بیشتری پیدا میکند. مثلاً تصورش را بکنید که تا چه اندازه میتوانید از مناظر Red Dead Redmeption 2 و GTA VI نهایت لذت را ببرید. حتی برای آن دسته از کسانی که کارهای گرافیکی و کلاً طراحی انجام میدهند هم، IPS گزینه به مراتب بهتری است. اما همانطور که گفتیم از منظر سرعت و نرخ نوسازی تصویر نمیتوان چندان حق را به پنلهای IPS داد. طبیعتاً گیمرهایی که به تجربه بازیهای آنلاین و رقابتی میپردازند باید به این نکته توجه خاصی داشته باشند.
مقاله مرتبط: بهترین مانیتورهای گیمینگ
TN:
• چرا بخریم؟
شما که غریبه نیستید، برای ما ایرانیها پول حرف اول را میزند. مطمئناً کسی بدش نمیآید که برای یک کیفیت مناسب هزینه کمتری بپردازد. به همین خاطر پنلهای TN حداقل از منظر قیمت میتوانند برای ما ایرانیها گزینه مناسب و کمدردسری باشند. اما بگذارید از منظر فنی هم کمی بیشتر هوای آن را داشته باشیم. همانطور که در قسمت قبلی گفتیم، پنلهای IPS علی رغم این که کیفیت رنگی مناسبی از خود به نمایش میگذارند، اما از مشکل جدی سرعت عملکرد و نرخ نوسازی تصویر رنج میبرند. TN دقیقاً برعکس است. تا همین اواخر مانیتورهایی که از پنل TN استفاده میکردند، تنها محصولاتی بودند که میتوانستند سرعت 1 میلی ثانیهای داشته باشند. آنها همچنین تنها پنلهایی بودند که نرخ نوسازی تصویر بیش از 120 هرتز را به ثبت میرساندند. مطمئناً خودتان هم خوب میدانید که هر چه قدر سرعت و نرخ نوسازی تصویر پایینتر باشد، نمایشگر گریبانگیر مشکلات جدی مثل پارگی تصویر و حتی تاری دید خواهد شد. پس آنهایی که اخیراً از دست چنین دردسرهایی سر به بیابان گذاشتهاند، مطمئناً بهترین تجربه ممکن را با TN خواهند داشت.
• چرا نخریم؟
بگذارید اول از زاویه دید شروع کنیم. پنلهای TN معمولاً دارای زاویه دید (افقی/عمودی) 160 درجه / 170 درجه هستند. این یعنی به هنگام تجربه بازیها از نماهای مختلف کیفیت به طرز ملموسی کاسته میشود. این کاهش کیفیت میتواند صرفاً محو شدگی یک سری از رنگها باشد یا در درجات شدید باعث تارگی کل تصویر شود. از طرفی پنلهای TN حداقل به اندازه IPS طیف رنگی گسترده ندارند و حتی آن دسته از رنگهایی که پوشش میدهند هم از منظر کیفیت حرف خاصی برای گفتن ندارد!
TN برای چه گیمرهایی مناسب است؟
اگر از گیمرهایی هستید که شب و روزشان را با بازیهای آنلاین و رقابتی میگذارنند، TN شما را به عرش میبرد. چون از منظر سرعت یک موشک توقف ناپذیر است که حداقل روی کاغذ رقیب جدی ندارد. نه فقط بازیهای آنلاین، بلکه عناوینی در سبک مبارزهای یا حتی ورزشی هم بیشترین علاقهیشان معطوف به همین پنل هاست. به هر حال خودتان هم خوب میدانید که در چنین بازیهایی چند صدم ثانیه میتواند به کل نتیجه را دگرگون کند. اما نباید از این موضوع غافل بشوید که TN بهترین وضوح و طیف رنگی را به نمایش نمیگذارد و از همه مهمتر زاویه دیدش هم در برابر چند سر و گردن کمتر است. پس اگر جز کسانی هستید که به هنگام دیدن مناظر بازیها یک گوشه میایستید و به تماشا مینشینید، پنلهای TN توی ذوقتان میزنند.
VA:
• چرا بخریم؟
پنلهای VA حکم آچار فرانسه را دارند. این یعنی هر مقیاس و معیاری که داشته باشید این محصول میتواند از پس انتظاراتتان بر بیاید! به قول ما ایرانیها از هر انگشتش یک هنر میبارد. پنل های VA طیف رنگی گستردهتر و جزئیات کیفی بیشتری را در مقایسه با پنلهای TN به تصویر میکشد. البته این را هم باید همچنان ذکر کنیم که IPS همچنان از این نظر چند سر و گردن بهتر عمل میکند. اما خبر خوب اینجاست که VA حداقل به اندازه TN در نمایش رنگها عاجز به نظر نمیرسد. راستی تا یادمان نرفته بگوییم که بیشترین کنتراست در بین انواع مانیتورهای LCD مربوط به پنلهای VA است. حتی در زمینه زاویه دید هم VA همچنان در برابر مخاطب رو سفید عمل میکند و با دید 178 درجه خودش میتواند هر گیمری را به وجد بیاورد. در زمینه سرعت هم جدیدترین محصولات VA سرعتی نزدیک به 2 الی 3 میلی ثانیه دارند و حتی توانستهاند نرخ نوسازی تصویر 200 هرتز را هم از خود به جای بگذارند؛ موردی که البته قابل ستایش و تحسین است. از آن طرف پنلهای VA از استانداردهای معمول RGB هم فراتر می روند و اغلب به طیف رنگی بسیار غنی تر و گسترده تر Adobe RGB می رسند. از آنجایی که پنل های VA نسبت کنتراست قابل توجهی را ارائه می دهند در اکثر تلویزیون های فعلی از آنها استفاده می شود.
VA برای چه گیمرهایی مناسب است؟
درباره دو پنل قبلی گفتیم که IPS بیشتر مخصوص کسانی است که به جنبههای گرافیکی و زیبایی بازیها اهمیت میدهند. از آن طرف TN سرعت بیشتری دارد و عصای دست کسانی است که به تجربه آنلاین بازیها میپردازند. اما اصولاً این دسته بندی گیمرها بسیاری از اوقات هیچ توجیه منطقی ندارند. به هر حال ممکن است ما به تناسب موقعیت تصمیم بگیریم که به تجربه یک بازی آنلاین بپردازیم یا آن که سراغ یک اثر هنری و گرافیکی برویم. طبیعتاً قرار نیست که تا آخر عمرمان به تجربه یک اثر خاص بپردازیم. از طرفی منطقی هم نیست برای هر عنوانی یک مانیتور با پنل IPS یا TN بخریم. اینجاست که ارزشهای VA نمایان میشود. اگر از آن دسته گیمرهایی هستید که به تجربه بازیهای مختلف در ژانرهای متنوع میپردازید مطمئن باشید که VA بهترین گزینه پیش روی شماست. خصوصاً این کنتراست بسیار خوبی دارد و در زمینه سرعت و نرخ نوسازی تصویر هم این روزها خودی نشان داده است.