نقد و بررسی

بررسی و مقایسه استیم دک با نینتندو سوییچ و کنسول‌های نسل نهمی

Comparison And Review Of The Steam Deck With The Nintendo Switch And Next-Gen Consoles

عصر جدید صنعت گیم در راه است. دوره‌ای که سال‌هاست انتظارش را می‌کشیدیم. برای آن‌هایی که چند پیراهن بیشتر در صنعت گیم پاره کرده‌اند، غوغای فعلی کنسول‌های دستی آن‌ها را یاد دوران رقابت Nintendo با Sony می‌اندازد. جایی که کنسول‌های Wii و Wii U با PSP و PS Vita سرجنگ داشتند و یک رقابت جذاب را شکل داده‌ بودند. اما حالا به لطف درخشش خیره کننده Nintendo Switch، بار دیگر صنعت گیم به بازار کنسول‌های دستی اقبال و روی خوش نشان داده است. آن قدر محبوب که حتی پای شرکت‌هایی مثل ASUS و MSI هم به بازار باز شده است. اما در این میان شاید دانه درشت‌ترین رقیب ممکن برای Nintendo Switch، محصول شرکت Valve یعنی Steam Deck باشد. کنسولی قدرتمند که از پس اجرای گرافیکی‌ترین بازی‌ها هم بر می‌آید و حتی کسانی که قصد خرید کنسول نسل نهمی سونی و مایکروسافت دارند را نیز به شک انداخته است. مقایسه استیم دک با کنسول‌های نسل نهمی و نینتندو سوییچ یکی از مواردی است که این روزها حسابی در فضای مجازی داغ شده و یک شکاف عمیق را بین سلیقه گیمرها شکل داده است.

بررسی و مقایسه استیم دک با نینتندو سوییچ و کنسول‌های نسل نهمی

 

  • مقایسه قیمت Steam Deck با Nintendo Switch

حتی خواجه حافظ شیرازی هم می‌داند محصولی که از نظر سخت افزاری قدرتمندتر است، هزینه تمام شده بیشتری هم روی دست مخاطب به جای می‌گذارد. اما آیا این میزان تفاوت قیمت که گاهاً از 200 دلار هم فراتر می‌رود برای مخاطب ایرانی قابل قبول است؟ طبیعتاً پاسخ به این سوال به سلیقه گیمر بستگی دارد، اما مطمئناً برای کسانی که محدودیت مالی دارند، خرید Nintendo Switch بسیار مقرون به صرفه‌ به نظر می‌رسد. این در حالیست که مخاطب می‌تواند با هزینه‌ای که برای انواع ظرفیت بالای Steam Deck می‌کند، یک کنسول نسل نهمی قدرتمند بخرد. با این حال هدف اصلی Steam Deck ارائه تجربه بازی‌های روز و گرافیکی بر روی کنسول‌های دستی است. طبیعتاً وقتی که نینتندو از چنین مهمی عاجز به نظر می‌رسد، قیمت آن نیز کمتر خواهد بود و برعکس! حتی خود مدیران Valve تاکید داشته‌اند که قیمت نهایی Steam Deck قرار بود خیلی بیشتر از رقم فعلی باشد، اما آن‌ها تصمیم گرفتند که سود حاصل از فروش هر کنسول را کمتر کنند تا بلکه بازار درآمد ناشی از عرضه بازی‌ها و محصولات مرتبط با آن بیشتر شود. تا یادمان نرفته این را هم بگوییم که برای آن‌هایی که قصد دارند کمتر هزینه کنند، مدل‌های متفاوتی از Steam Deck با ظرفیت‌های پایین‌تر هم عرضه شده است. البته از آن طرف Nintendo Switch Lite این رسالت را برای نینتندو به جا آورده است.

برنده: Nintendo Switch

بررسی و مقایسه استیم دک با نینتندو سوییچ و کنسول‌های نسل نهمی

 

  • مقایسه قدرت سخت افزاری Steam Deck با Nintendo Switch

بگذارید خیال‌تان را راحت کنیم، مقایسه قدرت سخت افزاری Nintendo Switch با Steam Deck چیزی شبیه به یک شوخی است. همانطور که احتمالاً می‌دانید، استیم دک درست مثل کنسول‌های نسل نهمی برای سخت افزار کنسولش دست به دامان AMD شده است. یعنی جایی که با پردازنده AMD Zen 2 و پردازنده گرافیکی AMD RDNA 2 می‌توان به راحتی نینتندو سوئیچ را ضربه فنی کند. نینتندو برخلاف رقیبش در زمینه پردازنده گرافیکی به Nvidia متوسل شده و با پردازنده ARM Cortex-A57 خود در خوش بینانه‌ترین حالت صرفاً می‌تواند از پس اجرای بازی‌های با گرافیک بسیار متوسط بربیاید. اما بگذارید این آمار و ارقام را کنار بگذاریم و کمی خودمانی‌تر از این داده‌های فنی نتیجه گیری کنیم. به صورت کلی، استیم دک از نظر تئوری برای اجرای تقریباً هر بازی موجود در فروشگاه Steam به اندازه کافی قدرت دارد. شاید این قدرت گرافیکی چندان برای حداکثر جلوه‌های بصری بازی‌ها کافی نباشد، اما تقریباً تمام بازی هایی که کاربران می توانند روی رایانه شخصی ویندوزی خود اجرا کنند، بدون هیچ مشکلی بر روی استیک دک قابل اجرا هستند. از طرفی میزان RAM مورد استفاده در استیم دک 16 گیگابایت DDR5 است که در مقایسه با رقم 4 گیگابایتی DDR4 نینتندو سوئیچ چند سر و گردن بالاتر است. مطمئناً تجربه قدم زدن با آرتور مورگان با بهترین گرافیک ممکن و کوچک‌ترین مشکل فنی از رویای دست نیافتنی کنسول نینتندو سوئیچ است که شما می‌توانید با Steam Deck آن را برآورده کنید. البته خود کمپانی Valve دائماً با سازندگان در حال همکاری است تا بتواند بازی‌ها را با بهترین بهینه سازی ممکن بر روی این پلتفرم عرضه کند. به همین خاطر حتی می‌توانید برای بازی‌های چند سال آِینده هم روی این کنسول حساب ویژه‌ای باز کنید.

خواندن  آموزش نصب بازی بر روی کنسول دستی Steam Deck

برنده: Steam Deck

بررسی و مقایسه استیم دک با نینتندو سوییچ و کنسول‌های نسل نهمی

 

  • مقایسه نمایشگر Steam Deck با Nintendo Switch

در زمینه نمایشگر تفاوت‌های دو کنسول به اندازه سایر معیارها آن قدر جدی و زیاد نیست. خوشبختانه هم شرکت Valve و هم Nintendo علاوه بر مدل LCD اولیه، کنسول‌های مدل OLED را هم به بازار عرضه کرده‌اند. این تفاوت‌ها باعث شده تا هر دو کنسول در ارائه جزئیات تصاویر و رنگ‌ها به مراتب بهتر عمل کنند و حتی نرخ نوسازی تصویر را ارتقا دهند. اما به صورت کلی در تمامی مدل‌ها، Steam Deck رزولوشن 1280*800p دارد که تقریباً با میزان 1280*720p کنسول نینتندو سوئیچ برابری می‌کند. اما در مدل OLED کنسول استیم دک، نرخ نوسازی تصویر بهبود چشمگیری داشته، در حالی که رقم مربوطه به کنسول نیتندو سوئیچ افزایش پیدا نکرده است.

برنده: مساوی

بررسی و مقایسه استیم دک با نینتندو سوییچ و کنسول‌های نسل نهمی

 

  • مقایسه باتری Steam Deck با Nintendo Switch

چه چیزی مهم‌تر از باتری برای یک کنسول دستی سراغ دارید؟ مطمئناً برای مخاطبی که دوست دارد در همه جا و هر لحظه‌ای با کنسول دستی‌اش به تجربه بازی بپردازد، باتری حرف اول را می‌زند. اگر بخواهیم به آمار و ارقام نگاه کنیم ظرفیت 40 واتی استیم دک در مقایسه با رقم 16 واتی نینتندو سوئیچ برتری را به محصول شرکت Valve می‌دهد. اما شاید برای‌تان جالب باشد که بدانید این تفاوت در عمل به اندازه آمار و ارقام زیاد نیست. دلیلش هم کاملاً مشخص است؛ با وجود این که استیم دک ظرفیت باتری بالایی دارد، سخت افزاری به مراتب بیشترش می‌تواند این برتری را تحت شعاع قرار دهد. طبیعتاً این سخت افزار قدرتمند تاثیر زیادی بر عمر باتری می‌گذارد. اما برای این که دقیق‌تر بتوانیم عمر باتری دو کنسول را بررسی کنیم، سراغ بازی The Witcher 3 رفتیم که دست بر قضا برای هر دو کنسول عرضه شده است. استیم دک بر روی گرافیک متوسط بازی آن هم به صورت 30 فریم، می‌تواند نزدیک به 4 ساعت طول عمر داشته باشد. این در حالیست که نینتندو سوئیچ با گرافیک به مراتب پایین‌تر و افت فریم‌های آزاردهنده می‌تواند در خوشبینانه‌ترین حالت 3 ساعت جوابگوی گیمرها باشد. البته باید به این موضوع اشاره کنیم که Steam Deck یک رایانه شخصی قابل حمل است که طبیعتاً با کاهش جلوه‌های بصری در منوی بازی‌ها، باتری تا مدت زمان بیشتری می‌تواند پا به پای گیمرها پیش برود.

برنده: Steam Deck

بررسی و مقایسه استیم دک با نینتندو سوییچ و کنسول‌های نسل نهمی

 

  • مقایسه طراحی کنسول و کنترلر Steam Deck با Nintendo Switch

استیک دم به لطف سخت افزار پیچیده‌ای که دارد، به طرز محسوسی سنگین‌تر است و این مورد بعد از تجربه‌های طولانی مدت گیمر را عذاب می‌دهد. از آن طرف سوئیچ علاوه بر وزن به مراتب سبک‌ترش حتی حاشیه صفحه نمایش بسیار کمتری دارد و از این رو ظاهرش کمی مدرن‌تر به نظر می‌رسد. اما معجزه اصلی این کنسول آن است که شما می‌توانید به دو صورت کاملاً متفاوت با آن به تجربه بازی بپردازید. حالت اول که همان فرم دستی و کلاسیک است که همگی می‌دانیم. در حالت بعدی شما می‌توانید با قراردادن کنسول در درون داک بر روی صفحه نمایش بزرگ خودتان به تجربه بازی بپردازید. صدالبته ذکر این مورد نیز ضروری است که شما می‌توانید با استیم دک بر روی صفحه نمایشگرتان به تجربه بازی‌ها بپردازید. اینجاست که تفاوت‌های کنترلر دو کنسول خودش را نشان می‌دهد. برای کسانی که بعد از تجربه بازی با کنترلرهای ایکس باکس و پلی استیشن سراغ Steam Deck می‌روند، چینش نسبتاً متفاوت آنالوگ و D-Pad ممکن است کمی عجیب باشد، اما بعد از مدت زمان کوتاهی به آن عادت خواهید کرد. با این حال سه رکن اصلی مقایسه کنترلرها تقریباً همیشه ثابت است؛ یعنی تریگر، D-Pad و آنالوگ! تکلیف آنالوگ‌های هر دو کنسول که مشخص است و هر دو توانسته‌اند از نظر کیفیت انتظارات مخاطب را برآورده کنند. اما در بحش تریگر و D-Pad باید تا حد بسیار زیادی برتری را به استیم دک داد. در وهله اول D-Padهای Nintendo Switch، مقداری از هم فاصله دارند و این موضوع به هنگام تجربه بازی‌ها واقعاً آزار دهنده است. از آن طرف تریگرهای این کنسول هم از نوع دیجیتالی است. به عبارتی برخلاف انواع ماشه‌ای استیم دک و سایر کنترلر‌ها، یک الگوی صفر و یک دارد! یعنی این گونه نیست که به هنگام تجربه بازی‌ها با فشردن بیشتر آن تاثیرات متفاوتی از قبل اعمال شود. صرفاً با فشردن این تریگر دستور اعمال می‌شود و هیچ گونه تفاوت در شدت فشردن را نمی‌توانید به صورت عینی در بازی ببینید. با این حال یکی از مواردی که باعث می‌شود از این ایرادات کوچک چشم پوشی کنیم، به المان‌های تعاملی کنترلر سوئیچ برمی‌گردد. یعنی جایی که شما می‌توانید دو قسمت طرفی جوی استیک را جدا کنید و از هر کدام به صورت مستقل در بازی‌های دو نفره استفاده نمائید. حتی این قابلیت را دارید که با خرید محصولات جانبی موجود در بازار، بازی‌های ورزشی را به صورت فیزیکی هم تجربه کنید.

خواندن  معرفی بهترین بازی‌های Steam Deck

برنده: مساوی

بررسی و مقایسه استیم دک با نینتندو سوییچ و کنسول‌های نسل نهمی

 

  • مقایسه بازی‌های Steam Deck با Nintnedo Switch

باز هم نباید این حقیقت را فراموش کنیم که Steam Deck در حقیقت یک رایانه شخصی قابل حمل بوده که بیشترین تمرکزش حول محور اجرای بازی‌های پلتفرم Steam است. به همین خاطر تا به حال بیش از 50 هزار بازی بر روی این پلتفرم در دسترس هستند، در حالی که Nintendo Switch در خوشبینانه‌ترین حالت 4000 هزار بازی دارد. پس اگر به دنبال تجربه کلکسیونی از بازی‌های بزرگ و مستقل هستید، هیچ گزینه‌ای بهتر از Steam Deck پیدا نخواهید کرد. اما تیر نهایی استیم دک بر پیکره نینتندو سوئیچ جایی رقم می‌خورد که با نصب و راه اندازی شبیه‌سازهای عرضه شده، شما می‌توانید بازی‌های Nintendo Switch را بر روی کنسول استیم دک تجربه کنید و به لطف سخت افزار قوی‌اش دردسر فنی خاصی هم نداشته باشید. تازه به این موارد کلکسیونی از بازی‌های انحصاری رسمی سونی و مایکروسافت را هم اضافه کنید که روز به روز به جمع‌شان افزوده می‌شود. اما Nintnedo Switch هم آنچنان دست و پا بسته نیست. خودتان هم خوب می‌دانید که در برهه فعلی، پرفروش‌ترین کنسول بازار همین نینتندو سوئیچ است. مطمئناً اصلی‌ترین دلیل برای این موفیت ساخت و عرضه بازی‌های انحصاری و خوش ساخت که Nintnedo Switch را به یکه‌تاز میدان مبدل می‌کند. به گواه بسیاری از کارشناسان دو نسخه اخیر The Legend of Zelda جز بهترین بازی‌های تاریخ هستند، در حالی که همچنان انبوهی از بازی‌های خوش ساخت و خلاقانه دیگر توسط نینتندو ساخته شده‌اند که از قضا آن‌ها هم می‌توانند این ادعا را داشته باشند. در روزهایی که بازار بازی‌های آنلاین و سینمایی داغ‌تر از هر زمانی به نظر می‌رسد، بازی‌های شرکت نینتندو تنها به خلاقیت و گیم پلی اهمیت می‌دهند و البته گیمرها نیز قدردان این نگرش هستند.

برنده: Steam Deck

بررسی و مقایسه استیم دک با نینتندو سوییچ و کنسول‌های نسل نهمی

 

  • مقایسه استیم دک با کنسول‌های نسل نهمی!

به هر حال قدرت سخت افزاری به مراتب بالاتر کنسول Nintendo Switch باعث شده خیلی‌ها هنداونه زیر بغل Steam Deck بگذارند و آن را در مقام مقایسه با کنسول‌های نسل نهمی قرار دهند. شما که غریبه نیستید، Steam Deck حتی در خوشبینانه‌ترین حالت خودش هم نمی‌تواند ادعایی در برابر کنسول‌های نسل هشتمی داشته باشد، چه برسد به PS5 و Xbox Series X/S که هر کدام یک ابرغول سخت افزاری به شمار می‌روند. به عنوان مثال استیم دک قدرت گرافیکی 1.26 ترافلاپسی دارد در حالی که PS5 با قدرت 10.28 ترافلاپسی‌اش هیچ جای حرف و حدیثی باقی نمی‌گذارد. با این حال ما گیمرها عاشق مقایسه هستیم، آن هم از هر نوعش! طبیعتاً مخاطبین زیادی پیدا می‌شوند که فارغ از بحث قدرت سخت افزاری میان این دو گزینه تردید داشته باشند. اما فقط تنها در شرایطی می‌توانیم کفه ترازو را به سمت و سوی Steam Deck سنگین کنیم که صرفاً به دنبال تجربه بازی‌ها با یک پلتفرم دستی و قابل حمل باشیم. این یعنی به همان دلیلی که مخاطبین سال‌های گذشته به سراغ کنسول دستی نینتندو می‌رفتند، به همان دلیل نیز می‌توانند Steam Deck را انتخاب کنند، اما با یک تفاوت و امتیاز خیلی مهم‌؛ این بار به لطف قدرت سخت افزاری نسبتاً خوب این کنسول دستی، شما می‌توانید حتی بازی‌هایی که Nintendo Switch آرزوی پردازش‌شان دارد را نیز تجربه کنید. گرچه همچنان کاهش نسبی کیفیت و شاید افت فریم هم باشد، اما همچنان تجربه‌ای که استیم دک ارائه می‌دهد به نوبه خود جای ستایش تحسین و دارد. این مورد را نیز باید در نظر بگیریم که Steam Deck یک رایانه شخصی قابل حمل بر پایه پلتفرم عرضه و نشر استیم است. به عبارتی شما می‌توانید به کلکسیون بسیار گسترده‌ای از بازی‌ها دسترسی داشته باشید که روز به روز شمارشان بیشتر هم می‌شود. فراموش نکنیم که سونی در چند سال اخیر تمرکز زیادی بر روی عرضه بازی‌های انحصاری‌‌اش برای رایانه شخصی دارد و درست مثل مایکروسافت سود خوبی از این بازار به جیب زده است. پس عجالتاً می‌توان از این منظر استیم دک را چندین گام جلوتر دانست. چون فارغ از حد و مرز بازی‌های انحصاری کنسول‌های نسل نهمی می‌تواند ماجراجویی‌های الی، کریتوس، مستر چیف، مرد عنکبوتی و رفقایش را به تصویر بکشد. تازه سوای از این موضوعات، Steam Deck جنبه‌های کاربردی دیگری به جز بازی‌های ویدئویی دارد که به لطف قابل حمل بودنش اتفاقاً می‌تواند خیلی کارآمد هم باشد. با این حال ما گیمرها همیشه یک دید آینده نگر در قبال پلتفرم گیمینگ خود داریم. متاسفانه Steam Deck با علم به این دیدگاه، در مقایسه با کنسول‌های نسل نهمی ارزش خرید بسیار کمتری دارد. به هر حال بازی‌های امروزی بسیار بزرگتر و پرجزئیات‌تر از گذشته هستند و مطمئناً پردازش این حجم از کیفیت بصری و فنی توسط یک کنسول دستی نه چندان قدرتمند نمی‌تواند برای مدت زمان طولانی کفاف نیاز گیمرها را بدهد. حتی از نظر قیمت که برای ما ایرانی‌ها مهم‌ترین مسئله‌ است هم نمی‌توانیم برتری را به استیم دک بدهیم. چه بسا هزینه تمام شده آن در مدل‌های باظرفیت بالا، از PS5 Digital بیشتر هم باشد.

خواندن  بهترین رایانه شخصی قابل حمل: Steam Deck یا Legion Go؟

بررسی و مقایسه استیم دک با نینتندو سوییچ و کنسول‌های نسل نهمی

نتیجه گیری

سلیقه، سلیقه و بازهم سلیقه! اگر جز آن دسته از کسانی هستید که پیش از این با تجربه بازی‌های گرافیکی و پر زرق و برق خو گرفته‌اید، مطمئناً Nintendo Switch توی ذوق‌تان خواهد زد. در حالی که Steam Deck و خصوصاً کنسول‌های نسل نهمی می‌توانند به لطف قدرت سخت افزاری مناسب‌شان از پس اجرای بازی‌های بزرگی مثل Red Dead Rdemeption 2 و God of War هم بربیایند. اما با این حال همچنان استیم دک علاوه بر قدرت به مراتب پایین‌ترش در مقایسه با کنسول‌های نسل نهمی، قیمت تمام شده‌اش نیز چندان به صرفه نیست. از آن طرف تجربه چنین بازی‌هایی بر روی نینتندو سوئیچ شبیه یک رویاست. با این حال نباید فراموش کنید که در حال حاضر Nintendo Switch با 140 میلیون فروش، چند سر و گردن که چه عرض کنیم، فرسخ‌ها جلوتر از استیم دک با فروش 5 میلیون نسخه‌ای است. موردی که باعث این فروش چشمگیر و خیره کننده شده است، بازی‌های خلاقانه و انقلابی است که به صورت انحصاری برای این پلتفرم عرضه شده. از ماریو خودمان بگیرید تا زلدا همه و همه تجربه‌ای را به تصویر می‌کشند که تا به حال در صنعت گیم سابقه نداشته است. پس اگر فارغ از بحث‌های گرافیکی، داستانی و سینماتیک به دنبال تجربه یک اثر گیمینگ خالص هستید، مطمئن باشید Nintendo Switch روسفیدتان می‌کند.

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا