در دنیایی که بازی ویدیویی به یکی از مهم ترین بخش های سرگرمی هر شخص و خانواده تبدیل شده است، انتخاب بهترین ابزار می تواند نقش تعیین کننده ای در لذت بردن از این محصولات شود. شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که اصولا مانیتور گیمینگ را باید انتخاب کنیم یا تلویزیون را برای اجرای بازی کنسول و کامپیوتر انتخاب کنیم؟ ما در این مقاله از تک سیرو تصمیم گرفته ایم تا اطلاعاتی را در خصوص ویژگی های هر محصول با شما به اشتراک بگذاریم و در نهایت به این سوال شما پاسخ دهیم.
ویژگی های رایج در انواع مانیتور مخصوص بازی
چه ویژگی های رایجی در انواع مانیتور مخصوص بازی وجود دارد که باعث می شود بسیاری از گیمرها به این سری از محصولات علاقمند باشند؟
- ورودی های HDMI و Display Port، در برخی از مدل ها DVI و VGA نیز وجود دارد.
- لگ ورودی بسیار پایین.
- اندازه کوچک صفحه نمایش در کنار چگالی پیکسلی بالا.
- پایه های قابل تنظیم و جابجایی آسان.
- عدم وجود تیونر تلویزیون
مانیتور گیمینگ می تواند طیف وسیعی از ورودی ها را پشتیبانی نماید. این ورودی ها می تواند شامل برخی از موارد کمتر مورد استفاده مانند DVI و VGA باشد و از ورودی های HDMI و Display Port نیز پشتیبانی می شود. هرچند که در دنیای امروز ورودی های زیادی مورد استفاده قرار نمی گیرند ولی مانیتورهای گیمینگ معمولا به گونه ای طراحی و تولید می شوند که گیمر بتواند انواع ستاپ را به آن ها متصل کرده و بیشترین لذت را از بازی کردن دریافت کند. در عین حال باید در نظر داشته باشید که در مانیتور گیمینگ خبری از ورودی هایی مانند سیگنال های تلویزیونی وجود نخواهد داشت.
یکی از مهم ترین دلایلی که ممکن است بسیاری از گیمرها را ترغیب به استفاده از مانیتور گیمینگ کند، چگالی بالاتر پیکسل ها در این محصولات خواهد بود. در واقع شما می توانید تصاویر را با جزئیات بسیار زیادی مشاهده کنید و به دلیل عدم پردازش تصویر به صورت مجزا در این مانیتورها، شما تاخیر ورودی را تجربه نخواهید کرد و همین امر باعث می شود که گیمر بتواند در بازی های آنلاین طیف عملکردی بالاتری را تجربه کند.
با این حال بسیاری از گیمرها هستند که به دلیل ابعاد نسبتا کوچک تر مانیتور گیمینگ نسبت به تلویزیون ها، ترجیح می دهند که از تلویزیون برای بازی ویدیویی استفاده کنند. با این حال مانیتورها به راحتی قابل حمل هستند، پایه های قابل حمل و همچنین امکان تنظیمات بیشتر و تنظیم زاویه دید باعث می شود که این سری از محصولات بسیار مورد توجه قرار گیرند.
ویژگی های رایج در تلویزیون ها
در مقابل دسته ای از گیمرها که برای بازی ویدیویی مانیتور گیمینگ را انتخاب می کنند، بسیاری از گیمرها حضور دارند که تلویزیون را برای بازی کردن بیشتر می پسندند. اما ویژگی های رایج در تلویزیون ها چیست؟
- ورودی HDMI
- کنترل از راه دور
- صفحه نمایش بزرگ
- پشتیبانی از HDR و بلندگوی داخلی
- تیونر تلویزیون دارد
تلویزیون های مدرن معمولا با ورودی های HDMI خود می توانند برای کسانی که از کنسول برای بازی ویدیویی استفاده می کنند گزینه ای مناسب باشد. تلویزیون ها همچنین سیگنال های مخصوص دریافت می کنند و شما می توانید برای تماشای برنامه های تلویزیونی نیز از این سری محصولات استفاده کنید. تیونر، همان چیزی است که به تلویزیون معنا می بخشد.
تلویزیون ها با اندازه بزرگتر صفحه نمایش می توانند برای کسانی که بازی ویدیویی انجام می دهند بسیار جذاب واقع شوند. در عین حال شما می توانید جزئیات تصاویر را در این محصولات با ابعاد بزرگتری مشاهده کنید. با این حال قرار دادن تلویزیون روی میز کار سختی است و شما باید این دستگاه را در اتاقی بسیار بزرگ استفاده کنید. کنترل از راه دور، پشتیبانی از HDR و بلندگوی داخلی از دیگر ویژگی هایی است که باعث می شود گیمرهای بسیاری به این سری از محصولات علاقمند شوند. در نظر داشته باشید که تلویزیون های هوشمند به شما امکان اجرای نرم افزار و استریم را خواهند داد و شما می توانید برای مشاهده فیلم و سریال نیز روی این سری از محصولات حساب باز کنید.
مقایسه مانیتور گیمینگ و تلویزیونی از لحاظ کیفیت تصویر
مانیتور گیمینگ و تلویزیون ها از لحاظ کیفیت تصاویر با یکدیگر تفاوت دارند. هر کدام از این محصولات می توانند ویژگی های خاصی را ارائه کنند که باعث می شود هر گروه از گیمرها به یکی از این محصولات علاقه نشان دهند.
برای مثال زمانی که از تلویزیون صحبت می شود، گیمر می تواند در این محصول به تنظیماتی از جمله روشنایی، کنتراست و گامای رنگ دسترسی داشته باشد. بسیاری از تلویزیون ها به دلیل برخورداری از Mini-LED یا OLED در پنل خود می توانند تجربه بصری بهتری را ارائه دهند و در این میان برخی از انواع مانیتور گیمینگ نیز وجود دارند که از این قابلیت ها پشتیبانی می کنند. با این حال می توان گفت که در دنیای امروز از لحاظ کیفیت تصویر دیگر فاصله فاحشی میان تلویزیون و مانیتور گیمینگ وجود ندارد.
تلویزیون هایی که از HDR پشتیبانی می کنند نیز باعث می شوند که گیمرهای بسیاری بتوانند از تلویزیون برای تماشای دقیق تر جزئیات در گیم پلی بازی استفاده کنند. دامنه کنتراست و روشنایی بیشتر می شود و همین مسئله باعث می شود که گیمر بتواند لذت فراوانی از بازی با تلویزیون داشته باشد. با این حال تلویزیون هایی که می توانند امکاناتی واقعا درخور بازی های نسل نهم ارائه دهند از لحاظ قیمت در سطح بسیار بالایی قرار دارند.
در صورتی دیگر ما مانیتورهای گیمینگ را داریم که در مدل های جدید با Sharpness و رزولوشن 4K طراحی و تولید شده اند و چگالی پیکسل ها در آن ها نسبت به تلویزیون ها بسیار بالاتر است. همچنین سازندگان مانیتور گیمینگ در طراحی محصولات خود صرفا بازی کردن مصرف کننده را مد نظر خود قرار می دهند و همین مسئله باعث می شود که گیمر بتواند احساس بسیار نزدیک تری را به محیط بازی داشته باشند.
مقایسه تلویزیون و مانیتور گیمینگ از لحاظ عملکرد در هنگام بازی
هدف از خرید مانیتور گیمینگ یا تلویزیون مخصوص بازی برای بسیاری از گیمرها افزایش عملکرد در بازی است. به طور معمول سه مورد مهم در این بخش باید مطرح شود که شامل Input Lag، Refresh Rate و Pixel Response Time می شود که قصد داریم در این قسمت به بررسی این موارد بیشتر بپردازیم.
Input Lag
تاخیر ورودی به عنوان یکی از مهم ترین دلایلی شناخته می شود که مانیتور گیمینگ بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. تنها چند میلی ثانیه تاخیر ورودی یا Input Lag کافی است تا گیمر نتواند در بازی های آنلاین عملکرد خوبی را از خود نشان دهد. با این حال در صورتی که تصمیم قطعی به خرید تلویزیون گرفته اید، لازم است که با فروشنده این مورد را چک کنید و بر این اساس نسبت به خرید محصولات مورد نظر خود اقدام نمایید.
Refresh Rate
نرخ تازه سازی صفحه نمایش یا Refresh Rate که معمولا با استفاده از هرتز اندازه گیری می شود، تعداد دفعاتی را نشان می دهد که در آن هر ثانیه یک بار صفحه مجددا به روز رسانی می شود. هرچقدر این نرخ بالاتر باشد شما می توانید انتظار حرکات روان تری در بازی داشته باشید. حداقل میزان مورد نیاز برای گیمر برابر با 60 هرتز است ولی مانیتورهای گیمینگ معمولا این نرخ را در سطح 144 هرتز یا حتی 240 و 360 هرتز نیز نشان می دهند. پیش بینی می شود که به زودی مانیتورهای گیمینگ برای بازی ویدیویی با نرخ تازه سازی 500 هرتز نیز در بازار عرضه شوند.
تلویزیون ها در این بخش می توانند تا 120 هرتز نرخ تازه سازی را ارائه کنند. با این حال بسیاری از تلویزیون های موجود در بازار تنها 60 هرتز نرخ تازه سازی دارند. پس باید به این فاکتور در زمان خرید تلویزیون دقت داشته باشید. در صورتی که بازی های مسابقه ای، شوتر و FPS اجرا می کنید یا می خواهید نهایت لذت را از بازی های اکشن ببرید، بهتر است به فکر تهیه مانیتور گیمینگ باشید.
Pixel Response Time
آیا می دانید که مدت زمان مورد نیاز برای هر پیکسل در تغییر رنگ برای بازی ویدیویی دارای اهمیت است؟ در صورتی که این نرخ بسیار بالا باشد، ممکن است که در تصویر شبه (Ghost) ایجاد شود و تصاویر باقی مانده از لحظات قبل را بوانید مشاهده کنید. در بسیاری از مانیتور ها و تلویزیون ها این مشکل وجود دارد ولی در صورتی که مانیتور یا تلویزیون شما از نوع OLED باشد این مشکل دیگر پیش نخواهد آمد. پنل های OLED زمان پاسخ پیکسل بسیار کمی دارند و همین مسئله باعث می شود که هیچ شبحی در تصویر ایجاد نشود. تلویزیون های برخوردار از این پنل بسیار گران قیمت هستند و یقینا تنها به دلیل بازی ویدیویی خرید آن ها توصیه نمی شود. با این حال انواع مانیتور گیمینگ در بازار وجود دارند که شما می توانید از آن ها استفاده داشته باشید.
مقایسه مانیتور و تلویزیون از لحاظ تجربه بصری فیلم و تماشای استریم
مانیتور گیمینگ و تلویزیون وسایل چندان ارزان قیمتی نیستند و یقینا زمانی که شما می خواهید آن ها را خریداری کنید باید به مواردی فراتر از صرف بازی ویدیویی فکر کنید. تماشای فیلم و سریال یا استریم دیگران با استفاده از تلویزیون می تواند لذت بخش باشد چرا که شما امکاناتی مانند HDR، تنظیم رنگ، اصلاح حرکت و ابعاد بزرگتر را در دسترس دارید. با این وجود این امکانات صرفا در تلویزیون ها وجود نداشته و امروزه انواع مختلفی از مانیتور گیمینگ نیز با وجود این ویژگی ها در دسترس شما می باشند.
در صورتی که تماشای تلویزیون و فیلم به عنوان یک آپشن جانبی در کنار اجرای بازی ویدیویی برای شما جذاب است، باید یک تلویزیون هوشمند انتخاب کنید. این تلویزیون ها به شما امکاناتی مانند دسترسی به اپلیکیشن های استریمینگ را می دهند و شما نیازی به اتصال تجهیزات جانبی برای پخش نخواهید داشت. با این حال در نظر داشته باشید که یک تلویزیون هوشمند علاوه بر قیمت بالایی که دارد از لحاظ سرعت اجرای بازی و اتصال به تجهیزاتی مانند کنسول بسیار ضعیف عمل می کند.
یکی از ویژگی های منحصر به فردی که تماشای فیلم و سریال یا استریمینگ دیگران با تلویزیون را بسیار لذت بخش می کند، امکان کنترل از راه دور این سری از تجهیزات به شمار می رود. شما می توانید با فعال کردن حالت های تصویر متعددی که در اختیار دارید تجربه ای بسیار خوب داشته باشید و در صورتی که بودجه شما تنها برای خرید یک دستگاه مناسب است، تلویزیون هوشمند می تواند انتخابی مناسب به شمار رود.
مقایسه مانیتور و تلویزیون از لحاظ ارگونومی و استفاده همزمان از چند صفحه
یکی از مهم ترین ویژگی هایی که باعث می شود مانیتور گیمینگ یک انتخاب بهتر برای بازی ویدیویی به شمار رود، آن است که شما می توانید به سادگی آن را روی یک میز گیمینگ قرار دهید و در کنار سایر مانیتورها از آن استفاده کنید. این سری از محصولات معمولا با پایه ارگونومیک خود می توانند به شما امکاناتی از قبیل امکان تنظیم ارتفاع، چرخش و زاویه بندی مناسب را ارائه کنند و از لحاظ ارگونومی شما را در بهترین سطح قرار خواهند داد.
این ویژگی در مقابل استفاده امکان همزمان از چند صفحه مانیتور گیمینگ به صورت همزمان دارای اهمیت بسیار خوبی است و این در حالی است که تلویزیون ها گزینه مناسبی به این منظور نخواهند بود. حداقل انجام چنین کاری در تلویزیون ها بسیار پیچیده است و نیازمند بازوهای دیواری برای نگه داشتن آن ها خواهد بود.
محدودیت های ارگونومیک در کنار تنظیم زاویه دید مناسب برای یک تلویزیون باعث شده است تا گیمرها برای راحتی خودشان از مانیتور گیمینگ بیشتر استفاده کنند. به طور کلی می توان گفت که انواع مانیتور گیمینگ می تواند گزینه بهتری از لحاظ راحتی در استفاده و ارگونومی باشد.
نتیجه گیری
مانیتور گیمینگ یا تلویزیون؟ کدام یک برای بازی بهتر است؟ ما در این مقاله با شما همراه بودیم تا اطلاعاتی را به طور کامل در اختیار شما قرار دهیم که یقینا می تواند به شما در این زمینه کمک شایانی نماید. به عنوان پایان کار می توان گفت که یک مانیتور گیمینگ محصولی حرفه ای برای تمامی گیمرها به شمار می رود. این در حالی است که تلویزیون ها برای کسانی که به صورت تفننی بازی می کنند می تواند انتخاب مناسبی به شمار رود.