هر روزه شاهد گسترش انواع سبک بازی های رایانه ای هستیم و با توجه به اینکه نیاز به طبقه بندی در هر مقوله ای احساس می شود، برای این بازی ها نیز همچون آثار هنری طبقه بندی هایی صورت گرفته است. در گذشته ژانر های بازی بسیار محدود بود اما با گذر زمان به تعداد آنها افزوده شد.
در حال حاضر 22 سبک اصلی بازی وجود دارند که برای هر کدام از آن ها می توانیم در اندازه یک کتاب صحبت مفصل داشته باشیم. با این وجود تعاریف کوتاه تک سیرو در این مقاله قرار است به شما کمک کند تا سردرگمی برای انتخاب بازی نداشته باشید و بتوانید عنوان بازی را بر اساس سبک آن انتخاب کرده و خریداری کنید. با این وجود نکات مهمی وجود دارند که باید در نظر داشته باشید:
- برخی از بازی ها با اینکه می توانند به صورت کلی در یک سبک قرار بگیرند اما ممکن است سبک های دیگر را هم در خود گنجانده باشند. گاهی نیز ممکن است بازی عرضه شود که در هیچ کدام از سبک های تعریف شده جای نگیرد.
- سبک بازی ها بر اساس اقداماتی که گیمر باید در گیم پلی انجام دهد مشخص می شود. یک بازی داستانی می تواند مخفی کاری، بقا، مبارزه، تیراندازی و غیره را شامل شود و سبک بازی ارتباطی با داستان بازی به صورت کلی ندارد.
با توجه به لیست بالا، در ادامه می توانید با انواع سبک های بازی بیشتر آشنا شوید.
سبک بازی ماجراجویی (Adventure)
سبک بازی های ماجراجویی به آن دسته از بازی هایی گفته می شود که بر داستان، کاوش و حل معما در بازی دلالت دارند. در واقع گیمر در این دسته از بازی ها باید بتواند به تدریج سرعت خود را بیشتر کرده و به کشف دنیای بازی بپردازد. معماها همواره توانایی های منطقی و مهارت های گیمر را در این سبک از بازی ها به چالش می کشد. با این حال این سبک زیرژانرهای محبوب خود را دارد که در ادامه برخی از آن ها را معرفی می کنیم:
- Point-and-Click: بازی های معمایی که داستان محور بوده و گیم پلی آن ها به صورت نقطه ای و کلیک مدیریت می شود. از جمله مهم ترین این بازی ها می توان به Monkey Island و Grim Fandango اشاره نمود.
- معمای تصویری (Visual Novels): در این سبک از بازی های ماجراجویی متن و داستان تمرکز بیشتری داشته و گیم پلی در این بازی ها محدودتر می شود. برای مثال بازی های Ace Attorney و Doki Doki Literature Club از این ژانر هستند.
- Interactive Movie: تعامل محدودتری در این ژانر وجود داشته و در عین حال پخش ویدیو از مهم ترین بخش های این بازی ها به شمار می رود. برای مثال بازی های Late Shift و The Bunker در این دسته بندی قرار می گیرند.
سبک بازی اکشن (Action)
این بازی بر اساس قدرت عکس العمل بازیکن سنجیده می شود که مبنای آن چالش های فیزیکی مانند مبارزه، تیراندازی سریع و سرعت عمل در حرکت کردن است. مجموعه بازیهای Donkey Kong و بازی Galaga از اولین بازی های این سبک به شمار می آیند. این بازی ها نیاز به استراتژی خاصی ندارند و گیمر به راحتی از پس آنها بر می آید به همین دلیل همواره در میان انواع سبکهای بازیهای ویدیویی، این سبک طرفداران بسیاری دارد.
بازی های اکشن واکنش های سریع و هماهنگی بالا میان چشم و دست را می طلبد. در واقع زمان پاسخ دهی گیمر در این دسته از بازی ها بسیار مهم است و گیم پلی در این بازی ها سریع و پر هیجان است. تمرکز بر مبارزات، انفجارها و لحظات حماسی بوده و زیرژانرهای محبوبی مانند شوتر، مبارزه ای، هک اند اسلش در این دسته بندی قرار داده می شود. در ادامه بیشتر در خصوص این زیر ژانرهای محبوب با شما صحبت خواهیم کرد.
- Shooter: در این ژانر گیمر باید به عنوان اول یا سوم شخص به دشمنان خود شلیک کند. مانند بازی های Doom و Gears of War
- Fighting Games: مبارزات رو در رو با سیستم های کمبو در این ژانر قرار داده می شوند. برای مثال بازی های Street Fighter و Mortal Kombat
- Hack and Slash: مبارزه با اسلحه سرد علیه گروه زیادی از دشمنان که بازی هایی مانند God of War و Dynasty Warriors را شامل می شود.
سبک بازی های ورزشی (Sports)
بازی های ورزشی به گیمر این امکان را می دهند تا ورزش مورد علاقه خود را در تورنمنت های حرفه ای دنبال کنند. شما چه به عنوان یک بازیکن در بازی فعالیت کنید و چه به عنوان مدیر یک تیم ورزشی در بازی حضور داشته باشید، سبک بازی شما ورزشی است. کنترل ها و قوانین این بازی ها از رویدادهای حرفه ای تبعیت می کنند و حالت های مختلفی در این بازی ها وجود دارند که باعث می شوند که گیمر بتواند یک تیم را به سمت قهرمانی هدایت کند. این سبک بازی یکی از ترندهای محبوب در صنعت ویدیو گیم به شمار می رود. در ادامه مهم ترین زیرژانرهای این سبک را معرفی خواهیم کرد:
- شبیه سازی : فیزیک . کنترل واقع گرایانه ای روی گیم پلی وجود دارد که از جمله مهم ترین بازی های این سبک می توان به NBA 2K و FIFA اشاره نمود.
- Arcade: در این سبک شما تجربیات ساده و سرگرم کننده را تجربه می کنید که متمرکز بر لذت لحظه ای هستند و از مهم ترین آن ها می توان به NFL Blitz و NBA Jam اشاره نمود.
- Management: شما در این بازی ها می توانید کنترل خرید و فروش، پیش نویس قراردادها و تمرینات یک تیم ورزشی را مدیریت کنید. از جمله مهم ترین بازی های این ژانر می توان به Football Manager و OOTP Baseball اشاره نمود.
سبک بازی های شبیه ساز (Simulation)
تصور کنید که یک بازی شما را به فعالیتی مشابه با دنیایی واقعی وادار کند. در این صورت سبک بازی شما شبیه ساز می باشد. در این بازی ها می توانید مدیریت یک کسب و کار یا رانندگی یک کامیون باری را در دست بگیرید. برخی از این بازی هدفشان رسیدن به واقع گرایی کامل است ولی برخی دیگر از این دسته بازی ها آزادی های غیر واقع گرایانه را نیز در نظر می گیرند تا بازی سرگرمی بیشتری داشته باشد. بیشتر موضوعاتی که سبک بازی شبیه ساز را شامل می شود شامل مواردی مانند مدیریت، ورزش، ساخت و ساز و وسایل نقلیه است. در ادامه برخی از مهم ترین زیر ژانرهای این بازی ها را بیان خواهیم کرد:
- شبیه ساز پرواز: در این دسته از بازی ها شما هدایت هواپیماهای مشابه واقعی جنگنده و تجاری را در دست می گیرید. Microsoft Flight Simulator و Ace Combat از مهم ترین این بازی ها شناخته می شود.
- کسب و کار و شهرسازی: ساخت و سازها و همچنین مدیریت کسب و کارها، شهرها، پارک ها و سایر محیط ها به شما سپرده می شود. بازی های Restaurant Empire و SimCity به عنوان دو بازی از این ژانر شناخته می شوند.
- رانندگی وسایل نقلیه: رانندگی با خودرو، کامیون، قطار و سایر وسایل نقلیه در محیط های واقع گرایانه در این دسته بندی از سبک بازی شبیه ساز قرار می گیرند. Euro Truck Simulator 2 و Forza Horizon به عنوان دو نمونه موفق از این دسته بندی شناخته می شوند.
- شبیه سازی زندگی: شخصیت ها و مدیریت زندگی به صورت روزمره در این دسته بندی قرار دارند. برای مثال Animal Crossing و The Sims به عنوان دو نمونه بسیار موفق در این دسته بندی شناخته می شوند.
سبک بازی سکویی (Platformer)
در این سبک بازیکن برای انجام مراحل بازی لازم است در بین سکوها اقدام به پریدن، دویدن یا افتادن کند. این سبک بازی که از گذشته تاکنون وجود داشته و طرفداران خاص خود را دارد. در واقع این بازی ها چالش هایی را برای گیمر دارند که می توانند سرگرم کننده باشند. محیط بازی معمولا دو بعدی است و شما باید سعی کنید که از موانع عبور کنید و به بالا بروید. برای گذر از مسیرهای خطرناک و زمان بندی دقیق از مهم ترین چالش های این بازی ها به شمار می روند. از ابتدای شکل گیری بازی های ویدیویی، سبک بازی سکویی بسیار مورد توجه قرار گرفت و تاکنون نیز طرفداران خاص خود را دارند. زیر ژانرهای این سبک بازی شامل موارد زیر می شود:
- پلتفرمر دو بعدی کلاسیک: در این بازی ها شما باید به محیط دو بعدی بازی اسکرول کنید. بازی هایی مانند Super Mario Bros و Sonic the Hedgehog به عنوان دو بازی مهم و پرطرفداران در این سبک شناخته می شوند.
- پلتفرمر معمایی: این سبک در واقع ترکیبی از پلتفرمر با مکانیک های پازل بوده و مهم ترین بازی های این سبک شامل Inside و Limbo می شود.
- Run & Gun: در این سبک از بازی های سکویی عناصر شوتینگ نیز به گیم پلی اضافه شده اند. Contra و Metal Slug به عنوان دو نمونه موفق از این سبک شناخته می شوند.
سبک بازی نقش آفرینی (RPG)
در بازی هایی که در سبک نقش آفرینی ساخته می شوند، به گیمر این امکان داده می شود تا شخصیت هایی را با مهارت ها و آیتم های منحصر به فرد داشته باشند. داستان های جذاب و امکان کاوش محیط و ماموریت ها و فعالیت های جانبی در این بازی ها بیشتر بوده و مبارزات ترکیبی در کنار مدیریت استراتژیک گروه در این سبک بازی بسیار مهم و با اهمیت است. در ادامه برخی از مهم ترین زیر ژانرها را بیان خواهیم کرد:
- اکشن نقش آفرینی: مبارزات به صورت واقع گرایانه و با توجه به مهارت و استراتژی در این بازی ها باید صورت گیرد. برای مثال بازی های Diablo و Path of Exile در این دسته بندی قرار داده می شوند.
- نقش آفرینی ژاپنی (JRPG): سیستم های نوبتی الهام گرفته از بازی های کلاسیک نقش آفرینی در این بازی ها وجود دارند. برای مثال بازی های Dragon Quest و Final Fantasy در این دسته بندی قرار داده می شوند.
- نقش آفرینی جهان باز: یک دنیای وسیع و سه بعدی در اختیار شما قرار داده می شود و شما می توانید با آزادی ماموریت های خود را انتخاب کنید. برای مثال می توان به بازی های Skyrim و The Witcher در این دسته بندی قرار دارند.
سبک بازی شوتر اول شخص (FPS)
بازی های شوتر اول شخص مبارزات مبتنی بر تیراندازی را به نمایش می گذارند. تصویر دوربین از چشم شخصیت اول بازی تصویربرداری می کند و همین مسئله باعث نام گذاری این بازی ها شده است. واکنش های سریع برای گیمر در این بازی ها مورد نیاز بوده و هدف گیری، تعویض سریع سلاح در نبردهای هیجان انگیز باعث محبوبیت این دسته از بازی ها شده اند. سبک بازی FPS امروزه به عنوان یکی از ارکان اصلی بازی های چند نفره آنلاین شناخته می شود. زیر ژانرهای محبوب این بازی شامل موارد زیر است:
- شوتر نظامی: مبارزات در نقشه های وسیع که با الهام از جنگ های واقعی ساخته می شوند. برای مثال بازی های Call of Duty و Battlefield در این دسته بندی قرار داده می شوند.
- شوتر قهرمانی: این سری از سبک بازی FPS بیشتر شامل شخصیت های علمی تخیلی بوده و داستانی فانتزی را شامل می شود. شخصیت های قدرتمند نیز در این بازی ها قرار دارند. برای مثال می توان به بازی های Doom و Over Watch در این سبک اشاره نمود.
- Immersive Sims: این سبک شامل عناوینی می شود که گیمر با گیم پلی باید تعامل داشته باشد. برای مثال به بازی های Dishonored و BioShock می توان اشاره نمود.
سبک بازی اکشن ماجراجویی (Action Adventure)
در سبک اکشن ادونچر یا اکشن ماجرایی برای پیش بردن بازی گیمر برای جمعآوری اقلام و منابع مورد نیاز به ماموریتهای متنوعی فرستاده می شود تا کار خاصی را انجام دهد و بازی پیش برود.
بازی های اکشن ماجراجویی را می توان یک سبک بازی مستقل دانست که ترکیبی از مبارزات و کات سین های اکشن را شامل می شوند و در عین حال شما باید به کاوش در بازی یا حل معما بپردازید. محیط این دسته از بازی ها به گیمر این امکان را می دهد تا بتوانند دنیا را کشف کنند و رازهایی در محیط پنهان شده اند که گاه و بیگاه کشف آن ها می تواند برای ما بسیار جذاب باشد. این سبک بازی یک ژانر جامع را شامل می شود و بسیار متنوع است. جنبه های مختلفی از گیم پلی در این بازی ها وجود دارد و خود این سبک بازی شامل زیر ژانرهای مختلفی می شود که در ادامه به آن ها می پردازیم.
- اکشن ماجراجویی سینمایی: این دسته از بازی ها داستان های پیچیده ای داشته و رویدادهای آن ها باید در مدت زمانی محدود حل شوند. برای مثال می توان به دو بازی Uncharted و The Last of Us در این سبک اشاره نمود.
- اکشن RPG: نقش آفرینی در این بازی ها بیشتر می شود و جمع آوری غنائم باعث می شوند که بازی بسیار جذاب باشد. برای مثال می توان به دو عنوان Batman Arkham Series و Horizon Zero Dawn اشاره نمود.
- اکشن ماجراجویی دنیای باز: دنیای بازی به آرامی پیش می رود، وسیع است و آزادی به گیمر می دهد. برای می توان به Assassin’s Creed و Legend of Zelda: Breath of the Wild اشاره نمود.
به طورمثال در بازی The Legend of Zelda گیمر باید برای نجات شاهزاده خانم که در زندان نهم است، 8 قطعه را جمع آوری کند. برای لذت بردن از این بازی ها باید تمرکز گیمر بر روی اکتشاف، جستجو، حل کردن معما، به دست آوردن منابع و مبارزه کردن باشد و همین امر سبب محبوبیت این بازی ها در میان انواع ژانر های بازیهای ویدیویی شده است. اگر سبک بازی در هیچ کدام از سبک ها جایی نداشته باشد به آن اکشن ماجرایی می گویند زیرا اساس آن بر پایه عناصر مختلف مکانیک و گیمپلی است.
سبک بازی های مبارزه ای (Fighting)
در سبک بازی های مبارزه ای گیمر باید مبارزاتی را از نزدیک با دیگران انجام دهد. بازیکن در این بازی ها باید از ترکیب ها استفاده کند، فاصله را با رقیب خود حفظ کند و در عین حال شما باید حرکات ویژه ای را بلد باشید تا بتوانید دشمنان خود را از بین ببرید. روان شناسی برای فریب دادن و شکست رقبا از اهمیت بسیار زیادی در این سبک برخوردار است. در صورتی که به دنبال واکنش های سریع هستید و می خواهید استراتژی های مبارزه ای را پیاده سازی کنید، این ژانر برای شما مناسب است. این سبک بازی شامل سه زیر ژانر می شود که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
- مبارزات دو بعدی: دو مبارز در این بازی به صورت محدود می توانند حرکت کنند و به مبارزه با یکدیگر بپردازند. که از جمله مهم ترین این بازی ها می توان به Street Fighter و Mortal Kombat اشاره نمود.
- مبارزات سه بعدی: مبارزه در این بازی ها به صورت سه بعدی انجام می شود و حرکات گیمر آزادانه تر است. بازی های Tekken و Soulcalibur در این دسته بندی قرار داده می شوند.
- مبارزات سکویی: مبارزاتی که در مراحل پویای بازی های سکویی انجام می شود. برای مثال Super Smash Bros در این دسته بندی قرار می گیرد.
Mortal Kombat و Street Fighter II نمونه هایی از بازی های مبارزه ای است که تمرکز آن بر اکشن و مبارزه است. در این سبک بیشتر از مبارزه تن به تن استفاده می شود. در طی این بازی برای هر کاراکتر شاهد تواناییهای خاص و منحصربهفردی هستیم که این توانایی ها سبک مبارزه خاص کاراکتر را تعریف می کند. در این بازی هدف شکست رقبا یا کسب رتبه بالا در جدول است.
سبک بازی های استراتژی در لحظه (Real Time Strategy)
بازی های RTS از گیمر می خواهند که منابع جمع آوری کنند و یک ارتش بسازند تا در لحظه بتوانند دشمنان را شکست دهند. گیمر در این بازی ها باید توسعه اقتصادی را با مدیریت نیروها در نبردها متعادل کند تا بتواند در این سبک بازی به نتیجه برسد. در ادامه بیشتر در خصوص زیر ژانرهای این بازی ها با شما صحبت خواهیم داشت:
- RTS کلاسیک: ساخت یک پایگاه نظارمی و کنترل واحدها را شامل می شود. برای مثال بازی های Starcraft و Command & Conquer در این دسته بندی قرار داده می شود.
- MOBA: تیم هایی از هر گیمر به مبارزه با یکدیگر می پردازند و هر کدام قدرتمندتر باشد به پیروزی می رسد. برای مثال می توان به دو بازی Dota 2 و League of Legends اشاره نمود.
- Tower Defense: ساخت برج ها و دفاع از آن ها برای نابود کردن موج های دشمن که در حال پیشروی هستند. برای مثال می توان به بازی های Plants vs Zombies و Bloons TD اشاره نمود.
سبک بازی های مسابقه ای (Racing)
در سبک بازی های مسابقه ای گیمر این امکان را دارد تا در رقابت های اتومبیل ها، موتورسیکلت و سایر وسایل نقلیه شرکت کند. بازی های مسابقه ای می توانند شبیه ساز و واقع گرایانه باشند و تجربه های آرکید و غیر عادی را نیز شامل می شوند. بازی های چند نفره و رقابتی در این سبک بسیار محبوب بوده و شناخته شده هستند.
- شبیه سازی: در این بازی ها رانندگی به صورت واقع گرایانه انجام می شود و کنترل های نزدیک به واقعیت در دسترس گیمر است. می توان به بازی های Gran Turismo و Forza Motor Sport در این سبک اشاره نمود.
- Arcade: سرعت و حرکات نمایشی هیجان انگیز جایگاه ویژه ای در این بازی ها داشته و به جای تمرکز بر واقع گرایی، این مسائل مورد توجه سازنده بازی بوده است. برای مثال می توان به بازی های Need For Speed و Mario Kart در این بازی ها اشاره نمود.
- آینده نگر: وسایل نقلیه و محیط ها به صورت علمی تخیلی و آینده نگر طراحی شده اند. برای مثال بازی های F-Zero و Wipeout در این دسته بندی قرار دارند.
سبک بازی های تیراندازی (Shooter)
بازی های شوتر به هر بازی گفته می شود که در آن تیراندازی با سلاح ها نقش اصلی داشته و شما باید به آن تمرکز داشته باشید. بر خلاف بازی های FPS که دقیقا بر تیراندازی اول شخص متمرکز شده اند، بازی های شوتر می توانند انواع گیم پلی های متنوعی را شامل شوند و سبک های هنری بازی شامل سلاح های گرم نیز می شود. از مهم ترین زیر ژانرهای محبوب می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- Run & Gun: تیراندازی جانبی دو بعدی با حرکت به صورت اسکرول برای مثال می توان به بازی های Contra و Metal Slug اشاره نمود.
- Bullet Hell: الگوهای پیچیده ای در این بازی ها وجود نداشته و شمار گلوله های شلیک شده بسیار زیاد است. برای مثال بازی های Touhou Project در این دسته بندی قرار داده می شود.
- شوتر سوم شخص: تیراندازی در این سبک با کنترل پلیر از پشت سر انجام می شود. برای مثال بازی های Gears of War و Uncharted در این دسته بندی قرار داده می شود.
- Looter Shooter: جمع آوری غنائم و پیشرفت نقش آفرینی در این سبک بازی دارای اهمیت است. برای مثال می توان به بازی های Destiny و Borderlands اشاره کرد.
سبک بازی های معمایی (Puzzle)
سبک بازی های معمایی می توانند مهارت های منطقی و شناسایی الگوها را شامل شود و برای حل مشکلات گیمر را به چالش می کشد. در نتیجه زمانی که گیمر به نتیجه می رسد به شدت می تواند احساس رضایت شدیدی داشته باشد. از زیر ژانرهای محبوب در این بازی می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- بازی های معمایی فیزیکی: در این بازی ها معماهایی بر مبنای مکانیک ها و فیزیک طراحی شده اند. می توان گفت که بازی های Portal و Half-Life 2 در این دسته بندی قرار داده می شود.
- پازل های تطبیقی: در این بازی ها شما باید کاشی ها را با قطعات بازی تطبیق دهید. برای مثال می توان به بازی های Candy Crush و Bejeweled اشاره نمود.
- معماهای منطقی: استدلال های استنتاجی در این دسته بندی از بازی ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و شما باید از آن ها استفاده کنید. از مهم ترین عناوین در این سبک بازی می توان به Baba is You و همچنین The Witness اشاره نمود.
سبک بازی های کژوال (Casual)
قوانین ساده در کنار گیم پلی جذاب از مهم ترین ویژگی های سبک بازی کژوال به شمار می رود. این بازی ها به گونه ای طراحی می شوند که گیمر در هر سطحی از مهارت بتواند به راحتی این بازی ها را شروع کند و در آن پیشرفت داشته باشد. معمولا این بازی ها را می توانید به صورت نسخه موبایلی مشاهده کنید. از مهم ترین زیر ژانرهای این بازی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- Match 3: تطبیق های تصویری در یک شبکه منظم که در نهایت به کسب امتیاز منجر می شود. برای مثال می توان به بازی های Candy Crush و Bejeweled اشاره نمود.
- اشیاء پنهان: در این سبک بازی شما باید اشیاء پنهان در یک صحنه شلوغ را پیدا کنید. برای مثال می توان به Hidden Through Time و Hidden City اشاره نمود.
- هایپر کژوال: این بازی ها فوق العاده ساده هستند. برای مثال Flappy Bird و Fruit Ninja در این دسته بندی قرار داده می شوند.
سبک بازی های استراتژی (Strategy)
در یک بازی استراتژی شما باید برنامه ریزی دقیق، مدیریت منابع و تصمیم گیری های کلان را انجام دهید. در این سبک بازی بر خلاف بسیاری از عناوین، دقت از سرعت اهمیت بسیار بیشتری داشته و گیمر باید تحلیل و حل خلاقانه چالش ها و مشکلات را با دید استراتژیک خود انجام دهد. از زیر ژانرهای محبوب در این ژانر می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- 4X: این سبک بازی به چهار مشخصه کاوش، گسترش، استفاده از منابع و نابودسازی دلالت دارد و از جمله مهم ترین بازی های این سبک می توان به Civilization و Endless اشاره نمود.
- تاکتیک های در لحظه: ئر این بازی ها درگیری با گروه های کوچک در لحظه ممکن است روی دهد. برای مثال می توان به بازی های Company of Heroes و Tooth and Tall اشاره نمود.
- استراتژی کلان: مدیریت ملت ها در مقیاس جهانی را باید انجام دهید. برای مثال می توان به بازی های Europa Universalis IV و Crusader Kings 3 اشاره نمود.
سبک بازی های نقش آفرینی آنلاین چند نفره (MMOR)
بازی های MMOR در واقع به هزاران گیمر این اجازه را می دهند که به صورت همزمان در یک دنیای وسیع و باز فانتزی و آنلاین به بازی کردن بپردازند. هر گیمر می تواند شخصیت های خود را سفارشی سازی کند و با یکدیگر به همکاری و جستجو، حمله به یکدیگر و شرکت در نبردهای عظیم را انجام دهد. از مهم ترین زیر ژانرهای محبوب در این سبک بازی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- فانتزی: در این بازی ها باید با شمشیر و جادو به رقابت بپردازید. برای مثال می توان به بازی های World of Warcraft و Final Fantasy اشاره نمود.
- MMOR سند باکس: در این سبک بازی گیم پلی و مکانیک ها بدون محدودیت خواهند بود. برای مثال بازی های Ultima و EVE Online در این دسته بندی قرار داده می شوند.
- مبارزات اکشن: نبردهای زمان واقعی مبتنی بر مهارت در این سبک بازی قرار داده می شوند. برای مثال بازی های Black Desert و Guild Wars 2 در دسته بندی وجود دارند.
سبک بازی های مخفی کاری (Stealth)
در این سبک از بازی لازم است کارهایی به صورت پنهانی در چالش های سخت انجام شود. هدف از اکشن و مبارزه در این زیر سبک بیشتر کمک به بازیکن برای رسیدن به هدف است. در این بازی باید تلاش شود تا در پنهانیترین حالت ممکن بازی به پایان رسانده شود. نمونه ای از این بازی ها، بازیِ Dishonored است. در واقع در این بازی ها بازیکن برای انجام مخفیانه مراحل تشویق می شود و محبوب ترین بازی این زیر سبک بازی Metal Gear Solid است.
سبک بازی های مخفیانه گیمر را با کارهای مخفی کاری به چالش می کشند. شما نباید شناسایی شوید و از پوشش ها استفاده کنید تا به دشمنان خود نفوذ کرده و از دشمنان خود باید فرار کنید. در سایه پنهان شوید و برنامه ریزی مسیرها را به دقت انجام دهید. حس یک شکارچی را باید داشته باشید که در حال تعقیب شکار خود است. این سبک بازی نیز شامل زیر ژانر های زیر می شود:
- جاسوسی تاکتیکی: شما باید به پایگاه های مربوط به دشمنان خود نفوذ داشته باشید. برای مثال می توان به بازی های Splinter Cell و Metal Gear Solid در این سبک بازی اشاره نمود.
- شبیه سازی های عمیق: در این بازی شما باید به مخفی کاری در دل یک بازی بزرگتر بپردازید. برای مثال می توان به بازی هایی مانند Dishonored و Deus Ex اشاره نمود.
- مخفی کاری ترسناک: دشمنان شما در این سبک بازی موجودات ماوراءالطبیعه هستند. برای مثال بازی های Alien Isolation و the Dark: Descent در این دسته بندی قرار دارند.
سبک بازی های پارتی (Party)
کسانی که در مهمانی ها می خواهند به طور گروهی و خانوادگی بازی کنند، قطعا باید یک عنوان سبک بازی پارتی داشته باشند. این بازی ها کنترل ها و مکانیک های ساده و شهودی داشته و گیمر می تواند به راحتی آن را یاد بگیرد. در این بازی ها در کنار چالش ها، می خندید و به طور گروهی لذت می برید.
- بازی های تخته ای و کارتی: نسخه دیجیتال بردگیم هایی که قبلا بازی می کردیم مانند Monopoly و Scrabble که از بازی های این دسته بندی شناخته می شوند.
- بازی های مبتنی بر اطلاعات عمومی: این سبک بازی بر سوالات عمومی و سریع دلالت داشته و شامل عناوینی مانند Trivia Murder Party و You Don’t Know Jack می شود.
- بازی های مبتنی بر فعالیت: مینی گیم هایی که دستورات سرگرم کننده دارند و مواردی مانند Wario Ware و Jackbox Party Pack می شود.
سبک بازی های نقش آفرینی اکشن (Action RPG)
بازی های اکشن RPG ترکیبی از مبارزات در لحظه و نقش آفرینی و جمع آوری غنائم را به ارمغان می آورند. در عین حال سیستم های سطح بندی و جمع آوری غنائم در این بازی را در خود دارند. مبارزه در این بازی ها بیشتر بر موقعیت یابی، فرار از ضربات، زمان بندی و هدف گیری را شامل می شود و از منوهای نوبتی می توانند شما را درگیر نمایند. بازی Diablo محبوب ترین عنوان در این سبک بازی به شمار می رود. زیر ژانر های این سبک شامل موارد زیر می شود:
- Looter Shooter: بازی های FPS و TPS در این سبک بازی با امکانات نقش آفرینی ترکیب می شوند. برای مثال بازی های Destiny و Borderlands از این دسته بندی هستند.
- Soulslike: مبارزات در این بازی ها به صورت چالش برانگیز هستند و سوم شخص هستند. از سلاح های سرد در این بازی ها استفاده می شود. برای مثال می توان به Dark Souls اشاره نمود.
- ایزومتریک: نمای بالا به پایین برای موقعیت یابی تاکتیکی انجام می شود. برای مثال بازی Path of Exile و Grim Dawn در این سبک بازی قرار داده می شوند.
سبک بازی های نقش آفرینی تاکتیکی (Tactile Role Playing)
سبک بازی نقش آفرینی تاکتیکی دارای مبارزات نوبتی روی شبکه بوده و کنترل دقیق واحدها را به صورت در لحظه ممکن می سازد. موقعیت یابی دقیق و استراتژی نیاز است تا گیمر بتواند چالش ها را پشت سر بگذارد. سفارشی سازی واحدها عمق بیشتری به این دسته از بازی ها می دهند. از مهم ترین زیر ژانرهای این بازی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ژاپنی: گرافیک ها و داستان ها به سبک انیمه ای روایت می شوند. می توان به مواردی مانند Final Fantasy Tactics و Fire Emblem اشاره نمود.
- ترکیب های استراتژی: در این سبک بازی سیستم های گیم پلی در یک دیگر ترکیب می شوند. برای مثال می توان به Mario + Rabbids اشاره نمود.
سبک بازی های بقا (Survival)
این سبک به تازگی در میان بازی های ویدیویی ظاهر شده است. اولین بازی این سبک که در سبک وحشت و بقا (Survial Horror) تولید شده، بازی Resident Evil است. این بازی در واقع بازی خطی است یعنی بازیکن حق انتخاب گزینه و مسیرهای پیش رو را ندارد. در بازی هایی امروزی مثل بازی Fortnite شاهد دنیای جهان باز در محیط بازی هستیم. در این سبک به بازیکن دسترسی و منابع مختلفی داده می شود تا به وسیله ی آن بتواند علاوه بر مقابله با دشمنان و تهدیدات بازی، تجهیزات، اسلحه و پناهگاه خود را ارتقا دهد که این امر در واقع ضامن حفظ بقای او می شود.
در سبک بازی بقا شما به عنوان یک گیمر باید در محیط ها و شرایط سخت با مدیریت مواردی مانند گرسنگی و تشنگی و سایر نیازها به زندگی ادامه دهید. مکانیک ها در این سبک بازی به گونه ای طراحی شده اند که شما را در بازی غوطه ور کنند. در ادامه برخی از زیر ژانرهای مهم را بیان خواهیم کرد:
- سند باکس بقا: دنیای باز برای کاوش و کشف مانند بازی های Minecraft و Velheim که در این سبک بازی قرار دارند.
- ترس و بقا: شما باید برای بقا در مقابل کابوس ها و موجودات ماوراءالطبیعه بایستید. برای مثال می توان به بازی های The Forest و The Long Dark در این سبک اشاره نمود.
- شبیه سازی بقا: مکانیک های بقا در این سبک بازی به صورت واقع گرایانه عمل می کنند. برای مثال بازی های SCUM و This War of Mine در این دسته بندی قرار داده می شوند.
سبک بازی های بتل رویال (Battle Royale)
بازی های بتل رویال تعداد زیادی از گیمر را در برابر یکدیگر قرار می دهند تا در نبرد آخرین بازمانده شرکت کنند. یافتن سلاح در منطقه بازی به طور پیوسته سخت تر می شود و همچنین گیمر باید به جستجوی زیادی بپردازد. از مهم ترین زیر ژانر های این سبک بازی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- شوترهای قهرمانی: برای مثال در این بازی ها می توان به Fortnite و Apex Legends اشاره نمود.
- شوترهای نظامی: برای مثال می توان به بازی های PUBG و Call of Duty Warzone اشاره نمود.
سبک بازی های ریتمیک (Rhythm)
بازی های Dance Dance Revolution و Guitar Hero نمونه ای از این ژانر هستند که پایه و اساس آنها موسیقی است. یعنی نواختنِ گامبهگام ریتم یک موسیقی یا آهنگ بازیکن را به چالش می کشاند. لازمه ی ادامه ی بازی در این سبک فشار دادن به موقع دکمههای کنترلر است تا به واسطه ی آن آهنگِ موردِ نظر به درستی نواخته شود و بازی ادامه پیدا کند. بسیاری گمان می کنند این ژانر از بازی نوظهور است اما اولین بار در سال ۱۹۷۷ میلادی بازی به نام PaRappa the Rapper توسط Sony عرضه شد که آغازگر این سبک بود.
مترویدوانیا (Metroidvania)
این سبک از بازی الهام گرفته از دو بازی Metroid و Castlevania است. این بازی ها خطی نیستند و این تنها تفاوت آنها با سایر ژانر های اکشن ماجرایی است. در این سبک گیمر برای یافتن یا دریافت یک آیتم جدید مجبور است بارها به صحنهها و مراحل قبلی برگردد. ارتقای کاراکتر در گرو دریافت سلاح، توانایی و قدرتهای جدیدی است که به واسطه ی آن می تواند به مناطق خاص و جدیدی دسترسی پیدا کند. بعد از رویارویی و مبارزه با یک دشمن سخت اصولا ارتقا رخ می دهد.
نتیجه گیری
سبک بازی به دسته بندی تجربه های مختلف از بازی های ویدیویی منجر می شود و شما می توانید با دانستن ژانر ها و انواع سبک بازی که در این مقاله از تک سیرو معرفی شده است، ژانر مورد علاقه خود را پیدا کنید. در نظر داشته باشید که هر کدام از این سبک ها می توانند چند زیر ژانر مختلف را داشته باشند که مهم ترین آن ها را معرفی کردیم. همچنین برخی از بازی های چند بار معرفی شده در این مقاله، شامل چندین ژانر و سبک بازی می شوند و به همین دلیل در چند سبک معرفی شده اند. تنوع ژانرها در دنیای امروز می تواند شما را به خود جذب کرده و عناوین مورد علاقه را برای شما به همراه دارند. عنوان و سبک بازی مورد علاقه خود را برای تک سیرو کامنت کنید!