مقالات

راهنمای خرید دسته بازی برای موبایل

Mobile Gamepad Buying Guide

راستش را بخواهید حتی خیال‌پردازترین گیمرهایی که زندگی‌‌شان را با کنسول سگا و تلویزیون‌های زمخت قدیمی گذارنده‌ا‌ند نیز فکرش را نمی‌کردند که موبایل‌ها روزی به عنصر اصلی صنعت بازی‌های ویدئویی مبدل شوند. این که موبایل‌های ساده با همان صفحه‌های سیاه و خاکستری بتوانند به چنان قدرت و شهامتی برسند که حتی بازی‌های پرجزئیات و گرافیکی را هم اجرا کنند. ما حتی آن زمان پلی استیشن دوست داشتنی‌ را هم از چنین آینده درخشانی محروم کرده بودیم، چه برسد به آن که موبایل‌های نفتی و خاکخورده آن زمان بتوانند به چنین جایگاهی دست پیدا کنند. حالا اما به این نقطه از تاریخ رسیده‌ایم؛ نقطه‌ای که در آن حتی بازار بازی‌های موبایلی هم از ابرغول‌های صنعت گیم مثل Sony، Microsoft و Steam هم پیشی گرفته‌اند. آنچنان که طبق آخرین آمارها در سال گذشته میلادی، بازار بازی‌های موبایلی چیزی بالغ بر 92.6 میلیارد دلار درآمدزایی داشته است. یعنی تقریباً نصف تمام درامدی که صنعت گیم در سال گذشته توانسته بود کسب کند. این در حالی بود که تمام بازی‌های کنسولی با درآمد 51.9 میلیارد دلاری تقریباً به نصف درآمد عناوین موبایلی رسیده بودند. پس پربیراه نیست که موبایل و گوشی‌های هوشمند را پرچمدار فعلی دنیای گیم بدانیم. آنقدر که جدا از بازی‌های متعدد، محصولات جانبی این پلتفرم هم سر به فلک کشیده است. نمونه‌اش هم دسته بازی برای موبایل می باشد که امروزه تبدیل به یکی از اصلی‌ترین نیازهای مخاطبین شده است. نیازی که با توجه به گسترش بازی‌های موبایلی و محدودیت‌های ناشی از کنترل لمسی کتمان ناپذیر است. در همین راستا، با تک سیرو و راهنمای خرید دسته بازی برای موبایل همراه باشید.

اهمیت خرید دسته بازی برای موبایل

ما گیمرها کلاً با محدودیت میانه خوبی نداریم! خصوصاً اگر پای تجربه گیمینگ‌مان هم در میان باشد. درباره تجربه بازی با موبایل‌ و گوشی‌های هوشمند همیشه معضل کنترل بازی وجود داشته است. یعنی حتی گیمرهای حرفه‌ای همه فن حریف هم این اعتقاد را دارند که تجربه بازی با یک گوشی هوشمند قابل مقایسه با کنترلر کنسول‌ها نیست. در یک طرف ماجرا مطمئناً لذت تجربه بازی با کنترلرهای حرفه‌ای به مراتب از یک صفحه لمسی که حتی بخش قابل توجهی از آن را انگشتان ما پوشش می‌دهد، یک سر و گردن بهتر است. از طرفی نباید این نکته را فراموش کرد که این روزها بیشترین آمار بازی‌های گوشی‌های هوشمند مربوط به عناوین چند نفره و بتل رویال است. پس برای گیمرهایی که اصولاً دنبال برتری و دست بالا در رقابت‌های چند نفره هستند، تجربه بازی با یک کنترلر حرفه‌ای حتی بر روی موبایل هم می‌تواند یک برگ برنده مهم و اساسی باشد. حتی آن طور که پزشکان می‌گویند اتکا کردن به تجربه بازی با صفحه لمسی موبایل می‌تواند عواقب جبران ناپذیر فیزیکی برای مخاطبین داشته باشد. به هر حال خودتان هم خوب می‌دانید که گوشی‌های هوشمند اصولاً طراحی ارگونومیک ندارند و برای تجربه بازی ساخته نشده‌اند. پس با یک دو دوتا چهارتای ساده می‌توانیم به لزوم خرید دسته بازی برای موبایل پی ببریم. اما از آنجایی که تعدد برندها در بازار زیاد هستند، انتخاب به مراتب سخت‌تر می‌شود. در ادامه اما به ویژگی‌های یک کنترلر حرفه‌ای گیمینگ برای موبایل اشاره خواهیم کرد.

ویژگی‌های دسته بازی حرفه‌ای موبایل که باید به آن توجه کرد

  • کیفیت و طراحی ارگونومیک: دسته بازی خوب در بازار کم نداریم؛ اما آن محصولی که بتواند یک طراحی ارگونومیک و خوش ساخت را به تصویر بکشد، کم‌یاب‌تر از آن چیزی است که فکرش را می‌کنید. محصولی که بتواند بدون هرگونه آسیب فیزیکی و تبعات جسمانی در ناحیه دست و انگشتان تا ساعات طولانی پاسخگوی نیاز گیمر باشد. در کنار این موضوع مبحث وزن کنترلر هم اهمیت بسیار زیادی دارد. به هر حال خود گوشی‌های هوشمند هم وزن قابل توجهی دارند و مطمئناً کنترلرهایی که به خود موبایل متصل می‌شوند می‌تواند این وزن را سنگین‌تر کنند. پس طبیعی است که در بازار باید به دنبال محصولات سبک‌تر با طراحی ارگونومیک و حرفه‌ای باشیم. ناگفته نماند که اتصال گوشی به دسته از طریق گیره یا Clip هم بسیار مهم است. به همین خاطر باید گیره قابل تنظیم، محکم و سبک باشد تا تعادل خوبی را هنگام تجربه بازی ایجاد کند. خود همین تعادل و توازن می‌تواند روی کاهش خستگی به هنگام تجربه بازی هم تاثیر گذار باشد.
  • وِیژگی‌های فنی کلیدی: یک سری معیارها، حداقل انتظاراتی هستند که گیمرها باید از یک دسته گیمینگ برای موبایل داشته باشند. به عنوان مثال از آنجایی که اکثر قریب به اتفاق گیمرهای امروزی به تجربه بازی‌های چند نفره خصوصاً در ژانر بتل رویال می‌پردازند، لزوم دکمه‌های جانبی روی دسته بیشتر از قبل به چشم می‌آید. البته نباید به همین موضوع قناعت کرد و محصول مورد نظر باید امکان شخصی سازی عملکرد این دکمه‌های جانبی را داشته باشد. بسیاری از محصولات موجود در بازار حتی قابلیت ساخت چند پروفایل برای سفارشی سازی تنظیمات دکمه‌های جانبی را هم فراهم کرده‌اند تا گیمر در کمترین زمان ممکن بتواند بین آن‌ها جابه‌جا شود و برای هر بازی تنظیمات مدنظر خودش را اعمال کند. به عنوان مثال شما می‌توانید یک دستور ترکیبی (مثلاً پرش + شلیک) را به یک دکمه اختصاص دهید تا سرعت و عملکردتان به مراتب بهتر شود.
  • از ویژگی‌های جانبی غافل نشوید: این موضوع تا حد زیادی به سلیقه سازندگان دسته بازی بستگی دارد. بعضی از انواع کنترلر‌های بازی برای حل مشکل داغ شدن به هنگام تجربه‌‌های طولانی مدت، فن خنک کننده دارند که مستقیماً به پشت گوشی متصل می‌شوند و با تبادل جریان هوا، دمای آن را به طور محسوسی کاهش می‌دهند. طبیعتاً همین مورد روی سلامت گوشی و حتی باتری آن هم تاثیر چشمگیری خواهد داشت. یا به عنوان مثال بعضی دسته‌های بازی قابلیت شارژ حین تجربه بازی را دارند، پس نیاز است پیش از خرید به این نکته مهم توجه داشته باشید.
  • انواع نحوه اتصال دسته بازی به گوشی: اصولاً برای اتصال دسته بازی به گوشی دو راه وجود دارد؛ راه اول از طریق اتصال بی‌سیم بلوتوثی است که طبیعتاً آزادی عمل بیشتری به گیمر برای تجربه بازی می‌دهد. در این مدل معمولاً گوشی در یک پایه مخصوص قرار می‌گیرد و دسته می‌تواند متصل به آن یا به صورت جداگانه قابل استفاده باشد. راه بعدی اما یک سری دسته‌های بازی با بازوهای تلسکوپی هستند که گوشی را میان دو بازوی خودشان نگه‌ می‌دارند. این مدل می‌تواند از طریق کابل USB-C نیز به گوشی متصل شده و حتی از باتری آن استفاده کند تا دردسری از بابت شارژ کردن هم نداشته باشد. مزیت این روش آن است که سرعت بیشتر و تاخیر کمتری نسبت به نوع بی‌سیم دارد. طبق آخرین بررسی‌ها میزان تاخیر استفاده از روش بی‌سیم ممکن است بین 2 تا 8 برابر حالت تلسکوپی باشد. موردی که طبیعتاً روی تجربه بازی گیمرها تاثیر واضحی می‌گذارد.

بهترین دسته بازی در مجموع معیارها برای موبایل

  • The Backbone One 2nd Gen

تاج پادشاهی حال حاضر دسته‌های بازی موبایلی تنها برازنده The Backbone One 2nd Gen است. محصولی که در تمامی زمینه‌ها یک سر و گردن بالاتر از رقبای صاحب نامش است و حتی تبدیل به متر و معیار برای مقایسه دیگر دسته‌های بازی موجود در بازار شده است. در ابتدا باید به طراحی شیک و جذاب کشویی این دسته اشاره کنیم که امکان نصب و جایگیری آسان انواع گوشی‌های اندروید و آیفون را فراهم می‌کند. طوری که حتی گوشی‌های دارای قاب نیز به‌راحتی در آن جا می‌گیرند. طراحی محصول هم با توجه به محل قرارگیری آنالوگ، D-Pad و تریگرها لقب خوش دست‌ترین دسته بازی را هم به نام The Backbone زده است. حتی وزن محصول و ابعاد نه بزرگ و نه کوچک آن هم مزید بر علت شده تا شاهد یک طراحی متعادل و ارگونومیک باشیم. با این حال معجزه اصلی این دسته در عملکرد کم‌نظیر آن نهفته است. جایی که دکمه‌های جلویی با فیدبک لمسی دقیق، D-Pad سریع و کم تاخیر و استیک‌های روان و نرم جای هیچ حرف و حدیثی باقی نمی‌گذارند. آنچنان که بسیاری از گیمرهای حرفه‌ای مسابقات جهانی اعتقاد دارند این محصول برای بازی‌های شوتر اول شخص و پلتفرمر دو بعدی بهترین گزینه ممکن به حساب می‌آید. نکته جالب بعدی این دسته اما مربوط به درگاه USB-C آست که امکان شارژ هم‌زمان گوشی حین بازی را فراهم می‌کند تا در نهایت گیمر بتواند با خیال راحت به تجربه‌های طولانی مدت خودش بپردازد. از همه مهم‌تر این دسته دارای اپلیکیشن اختصاصی بوده که در آن امکاناتی نظیر تنظیمات شخصی‌ سازی کنترلر، ضبط گیم ‌پلی و اشتراک‌گذاری ویدیو فراهم شده است. در نهایت با در نظر گرفتن تمامی معیارها، The Backbone One 2nd Gen بهترین دسته بازی برای موبایل در برهه کنونی به حساب می‌آید که تقریباً در تمامی مولفه‌ها فاصله قابل توجهی با رقبایش دارد.

ارگونومیک‌ترین دسته بازی برای موبایل

  • Razer Kishi Ultra

ریزر هنر ساخت یک محصول ارگونومیک را بهتر از هر کس دیگری می‌داند. Razer Kishi Ultra هم این رسالت را ادامه می‌دهد. در نگاه اول شاهد الگوبرداری این کنترلر از دسته‌های ایکس باکس هستیم، یعنی قرار گیری D-Pad و آنالوگ‌های این دو دسته مشابه یکدیگر هستند. از طرفی به طرز عجیبی Razer Kishi Ultra بزرگ‌تر از آن چیزی است که فکرش را بکنید. معجزه ریز هم دقیقاً همینجا رقم می‌خورد؛ یعنی با وجود ظاهر بزرگ همچنان اصول ارگونومیک را حفظ می‌کند. به عنوان مثال دکمه‌های این دسته بازی از نوع Mecha-tactile هستند که هم حس کلیکی جذابی دارند و هم پاسخ‌ دهی‌شان معرکه است. از طرفی تریگرها نیز باریک طراحی شده‌اند و به همین خاطر به خوبی با ابعاد انگشت و فیزیک دست سازگاری دارند. خصوصاً اگر عاشق تجربه بازی‌های تیراندازی هستید، همین تریگرهای باریک می‌توانند هم لذت بازی را برای‌تان دوچندان کنند و هم روی عملکردتان تاثیر واضحی داشته باشند. البته وزن 226 گرمی محصول مقداری سنگین‌تر از حد نرمال است، اما سازندگان با یک طراحی متعادل و متقارن توانسته‌اند از فشار و آسیب به مچ دست جلوگیری کنند. به صورت کلی اگر به دنبال یک تجربه راحت و بدون دردسر هستید و از قضا به سلامت جسمی‌تان هم اهمیت می‌دهید، Razer Kishi Ultra گزینه مناسبی است. هرچند از نظر قیمت مثل سایر محصولات ریزر، بیشتر از میانگین محصولات موجود در بازار است.

بهترین دسته بازی برای آیفون (iPhone)

  • Scuf Nomad

همانطور که احتمالاً می‌دانید Apple در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری قابل توجهی روی سخت افزار گوشی‌های هوشمند خودش داشته است تا بلکه محصولات آن بتواند تبدیل به یک پلتفرم محبوب برای بسیاری از بازی‌های بزرگ AAA شود. به عنوان مثال تا کنون شاهد عرضه نسبتاً موفقیت آمیز بازی‌هایی مثل Resident Evil 4 Remake بر روی گوشی‌های آیفون بوده‌ایم که دست بر قضا عملکرد خوبی را هم بر روی این پلتفرم ثبت کرده‌اند. پس طبیعی است که در چنین شرایطی بازار دسته‌های بازی آیفون هم از اهمیت به مراتب بیشتری هم پیدا کنند. از آنجایی که در بسیاری از ابعاد آیفون ساز خودش را می‌زند و حساب و کتابش را از اندروید جدا می‌کند اینجا هم شاهد یک دسته بازی حرفه‌ای برای این پلتفرم هستیم که متاسفانه چندان پشتیبانی خوبی بر روی موبایل‌های اندرویدی ندارد. Scuf Nomad اما توانست خیلی زود تبدیل به پرچمدار دسته‌های بازی بر روی گوشی‌های آیفون شود. البته از شما چه پنهان ما هم با توجه به اتصال بلوتوثی این کنترلر نگرانی‌هایی از بابت تاخیر و سرعت کمتر آن در ارسال داده‌ها داشتیم اما طبق آخرین بررسی‌ها دسته خودش را از چنین ایرادی تبرئه می‌کند. نکته جالب توجه طراحی متقارن آنالوگ‌های این محصول است که شاید مهم‌ترین وجه برتری آن در مقایسه با دیگر محصولات باشد. چرا که علاوه بر حس بهتری که هنگام تجربه بازی القا می‌کند، خستگی و آسیب جسمی را هم به دنبال نخواهد داشت. از طرفی دو دکمه پشتی این محصول با جایگیری و اندازه مناسب‌شان می‌توانند حسابی به هنگام تجربه بازی عصای دست‌تان باشد. ناگفته نماند که باتری این محصول می‌تواند 12 تا 16 ساعت نیاز گیمر را پوشش دهد و از همین نظر جز بهترین‌های بازار به حساب می‌آید.

بهترین دسته بازی موبایل مشابه کنترلر کنسول‌ها

  • GameSir G8 Galileo

کمتر دسته بازی موبایلی پیدا می‌شود که بتواند از استانداردهای معمول بازار فراتر رفته و حتی برای ابرغول‌های حوزه کنسول‌های دستی هم خط و نشان بکشد. GameSir G8 Galileo دقیقاً همین رسالت را به جا می‌آورد؛ یعنی نه تنها از حد و حدود کنترلرهای موبایل فراتر می‌رود بلکه در قامت یک مدعی برای کنترلر کنسول‌های دستی مثل Nintendo Switch 2 و Steam Deck هم خط و نشان می‌کشد. در وهله اول اندازه بزرگ‌تر کنترلر است که توجه مخاطب را به خودش جلب می‌کند. تقریباً می‌توان گفت این محصول از بزرگترین دسته‌های بازی موبایلی است که تا به حال ساخته شده. اما این مورد لزوماً منفی نیست، چون به محض تجربه بازی متوجه می‌شوید که این محصول بی‌جهت ابعاد بزرگی ندارد و با دکمه‌های جانبی و امکانات گسترده‌اش می‌تواند یک سور به همه رقبای خود بزند. از طرفی وزن آن هم علی رغم ابعاد بزرگش سنگین نیست و به همین خاطر می‌تواند گزینه مطلوبی برای گیمرهایی باشد که به دنبال یک دسته سبک و بزرگ هستند. از طرفی این دسته بازی دارای تریگرهای تریگرهای  مجهز به سنسورهای Hall Effect نیز می‌باشد. یعنی تریگر به جای استفاده از رویه‌های مکانیکی معمول با استفاده از میدان مغناطیسی میزان فشار یا حرکت را شناسایی می‌کند. این مورد جدا از آن که باعث افزایش دقت و عملکرد گیمر می‌شود، بلکه معضلات بزرگی مثل دریفت تریگرها را هم برای همیشه حل می‌کند.

بهترین دسته بازی اقتصادی برای موبایل

  • GameSir X2s Type-C

اکثر قریب به اتفاق مخاطبین ترجیح می‌دهند سراغ دسته‌های اقتصادی و ساده‌تر بازار بروند. انواعی که بتوانند علی رغم تجربه خوبی که ارائه می‌دهند از نظر اقتصادی هم به صرفه باشند. GameSir X2s Type-C از این نظر بهترین و اقتصادی‌ترین محصول موجود به حساب می‌آید. سازندگان در طراحی این دسته سعی کرده‌اند از شمایل کلی کنترلر نوستالژیک و محبوب قدیمی یعنی Nintendo 2DS الگوبرداری کنند، یعنی همان شمایل D-Pad قدیمی نرم و اسفنجی این کنسول را بر روی این دسته بازی هم شاهد هستیم. اتفاقاً وزن سبکی هم دارد و گرچه متریال به کار گرفته شده در آن چندان مرغوب نیست، اما می‌تواند یک تجربه ارگونومیک و بدون دردسر را به گیمرها هدیه دهد. پس طبیعتاً نباید گول واژه اقتصادی این دسته بازی را خورد، چرا که جدا از بحث طراحی ظاهری، از نظر عملکردی هم حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. به عنوان مثال اینجا هم شاهد تریگرهای Hall Effect هستیم که به نوبه خودش دقیق‌ترین و سریع‌ترین سنسورهای بازار را هم دارد. از طرف دیگر برخلاف آنچه که انتظار داشتیم، این دسته طول عمر باتری بالاتری نسبت به میانگین محصولات موجود در بازار را هم دارد. ناگفته نماند که طبق بررسی‌های تخصصی انجام شده بازی سرعت پاسخگویی بالا و تاخیر بسیار کمی را هم به خودش اختصاص داده است. خوشبختانه به لطف کانکتور تایپ C متحرک، امکان چرخش و جابه‌جایی اندک آن وجود دارد و به همین خاطر نصب و جدا کردن گوشی از دسته هم بسیار آسان است.

سخن پایانی

صنعت گیم دیگر از ساختار کلاسیک و سنتی خودش فاصله گرفته است. نسل جدید برخلاف ما گیمرهای قدیمی، تنها راه تجربه گیمینگ و جذاب را در گرو خرید یک کنسول نمی‌بیند. اتفاقاً برعکس؛ راحت طلبی و کمال‌گرایی آن‌ها باعث شده تا بازار کنسول‌های دستی و بازی‌های موبایلی دوباره با رونق قابل توجهی همراه باشند. سازندگان بازی‌های ویدئویی هم با توجه به هزینه سنگین ساخت بازی‌های کنسولی و پروسه اقتصادی طراحی عناوین موبایلی، عملاً شهامت ریسک پذیری ندارند و ترجیح می‌دهند نیازهای دسته دوم را برآورده کنند. در نتیجه هم تب و تاب بازی‌های موبایلی بیشتر می‌شود و هم محصولات جانبی مثل دسته بازی هم بیش از پیش در بازار به چشم می‌آیند. در این مطلب سعی کردیم در قالب راهنمای خرید دسته بازی برای موبایل، حداقل نکات و توصیه‌هایی که پیش از خرید لازم است بدانید را متذکر شویم.

 

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا