اخبار بازی

قیمت بازی Marathon مشخص شد؛ سیاست هوشمندانه بانجی!

Marathon Game Price Revealed; Bungie's Smart Policy

احتمالاً برای شما هم این سوال پیش آمده که یک گوشی هوشمند پرچمدار که قطعاً از نظر سخت افزاری توان رقابت با کنسول‌های گیمینگ را ندارد، چرا باید با قیمت‌ حداقل 1000 دلاری‌اش، به مراتب سنگین‌تر از یک کنسول 500 دلاری باشد! پاسخ این سوال به یکی از مهم‌ترین اصول بازاریابی برمی‌گردد. به عنوان مثال Apple عمده سود خودش را از طریق فروش محصولش کسب می‌کند. اما Microsoft و SONY این رویه را دنبال نمی‌کنند. یعنی عملاً فروش یک کنسول 500 دلاری برای آن‌ها سود خاصی ندارد و شاید حتی با توجه به تعرفه‌های جدیدی که ترامپ وضع کرده، برای‌ آن‌ها ضرر هم داشته باشد. اما نکته اینجاست که هر کنسول خودش می‌تواند یک بازار بزرگ برای کسب درآمد باشد. به عنوان مثال سونی همین حالا با فروش بازی‌های انحصاری کنسولش سود کلانی به جیب زده و حتی توانسته از طریق سرویس‌های اشتراکی مثل PS Plus هم به درآمد قابل قبولی برسد. چنین رویکردی باعث شد تا بازیسازان هم رویه مشابهی را در پیش بگیرند. یعنی به جای آن که بازی‌شان را با قیمت بالای 70 دلار عرضه کنند، با مبالغ کمتر و یا حتی رایگان منتشر می‌کنند. سود آن‌ها اما در نهایت از پرداخت‌های درون برنامه‌ای گسترده‌ای خواهد بود که گیمرها برای ارتقاء سطح و تجربه گیمینگ‌شان هزینه می‌کنند. با همین روش حالا هر بازی یک جمعیت گسترده‌ای از گیمرها را خواهد داشت که اتفاقاً دست به نقد هم هستند. حتی روانشناسان اعتقاد دارند که پرداخت درون برنامه‌ای به مراتب یک رویه اعتیادآور به حساب می‌آید و می‌تواند هر گیمری را وسوسه کنند. حالا هم از گوشه و کنار خبر می‌رسد که بازی جدید استدیوی Bungie قرار است همین رویکرد را برای بازی جدید خودش یعنی Marathon در پیش بگیرد. برای مشاهده ادامه خبر با وب سایت تک سیرو همراه باشید.

استودیوی Bungie که همواره با نام‌های بزرگی مانند Destiny و سری Halo شناخته می‌شود، در جدیدترین پروژه‌ی خود با نام Marathon بار دیگر توجه بسیاری از علاقه‌مندان به بازی‌های تیراندازی اول‌شخص را به خود جلب کرده است. پس از رونمایی کامل از گیم‌پلی این بازی در مراسم اخیر، اطلاعات مهمی در مورد قیمت‌گذاری آن منتشر شد که باعث ایجاد بحث‌های فراوانی در میان جامعه‌ی گیمرها گردید. برخلاف بسیاری از بازی‌های چندنفره‌ی امروزی که رایگان (Free-to-Play) هستند، Marathon  قرار است به‌عنوان یک محصول پریمیوم (Premium) منتشر شود. یعنی بازیکنان برای دسترسی اولیه به این بازی باید مبلغی را پرداخت کنند. اما نکته‌ی مهم اینجاست که Bungie اعلام کرده قیمت این بازی به هیچ‌وجه معادل 70 دلار یا قیمت کامل بازی‌های AAA نخواهد بود.

طی سال‌های گذشته، بازار بازی‌های چندنفره به‌طور قابل توجهی به سمت مدل‌های رایگان با خریدهای درون‌برنامه‌ای (microtransactions) و بتل ‌پس سوق پیدا کرده است. بازی‌هایی مثل Fortnite، Apex Legends، Warzone و ده‌ها عنوان مشابه دیگر، نمونه‌های موفقی از این مدل هستند. با توجه به این که Marathon هم می‌خواهد به رقابت با این عناوین بپردازد، باید حداقل از نظر بازاریابی و قیمت هم توانایی به چالش کشیدن این عناوین را داشته باشد. در روزهای گذشته نگرانی‌های زیادی پیرامون قیمت بازی شکل گرفت. خیلی‌ها اعتقاد داشتند که در نهایت بانجی مجبور خواهد شد که بازی‌ خودش را با قیمت 70 دلاری عرضه کند تا بلکه بتواند از پس هزینه‌های کلان ساخت این عنوان بربیاید. ولی خیلی زود، خبرنگار شناخته‌شده‌ی حوزه‌ی بازی‌های ویدیویی یعنی آقای Paul Tassi از رسانه Forbes، در شبکه‌ی اجتماعی X (توییتر سابق) اعلام کرد که Marathon نه تنها 70 دلار نیست، بلکه حتی نزدیک به این قیمت هم نخواهد بود. او در ادامه تایید کرد که Marathon یک عنوان پریمیوم خواهد بود و یک بازی با قیمت کامل نیست. با این حساب، به نظر می‌رسد Bungie تصمیم دارد یک تعادل هوشمندانه میان ارزش تجاری و جذب مخاطب ایجاد کند. در حال حاضر، پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که این بازی با قیمتی در حدود 30 تا 40 دلار عرضه شود. البته این مدل نیز بدون ریسک نیست. بسیاری از بازیکنان، این تصمیم را با بازی Concord مقایسه کرده‌اند؛ اثری چندنفره از Firewalk Studios که در سال 2024 با قیمت 40 دلار منتشر شد. با وجود تبلیغات اولیه، Concord با استقبال ضعیفی مواجه شد و تنها دو هفته پس از انتشار، سرورهای بازی خاموش شدند. چند ماه بعد نیز استودیوی Firewalk به‌طور کامل تعطیل شد و این شکست یکی از فاجعه‌بارترین لانچ‌های تاریخ بازی‌های ویدیویی لقب گرفت.

آیا Bungie به سرنوشت Concord دچار می‌شود؟

با اینکه Concord نمونه‌ی ناموفقی از بازی‌های چندنفره پریمیوم است، اما تفاوت بزرگی میان آن و Marathon وجود دارد و آن هم سابقه و اعتبار Bungie است! آن‌ها هر چه باشد خالق Destiny هستند. عنوانی که با گذشت این همه سال همچنان به واسطه محتواهای فصلی و جدید یکی از محبوب‌ترین‌هاست. طبیعتاً طرفداران Bungie هم به این استودیو اعتماد دارند و همین موضوع می‌تواند شانس موفقیت Marathon را افزایش دهد. در عین حال، باید توجه داشت که بازیکنان امروزی بیش از هر زمان دیگری نسبت به پرداخت هزینه حساس هستند. آن‌ها پیش از خرید یک بازی، انتظار شفافیت در مورد محتوای آن دارند: چند نقشه؟ چه نوع گیم‌پلی‌؟ پشتیبانی بلندمدت چگونه خواهد بود؟ که خب راستش را بخواهید بانجی اصلاً به این سوال‌ها پاسخ درست و حسابی نداده و ما را با نوید اطلاعات جدید در تابستان معطل خودش کرده است. در نهایت، Marathon یک قمار حساب‌شده است! یعنی قیمتش نه آن‌قدر گران است که بازیکنان را منصرف کند و نه آن‌قدر ارزان که بازی را بی ارزش جلوه دهد. اگر این تعادل به‌درستی حفظ شود و بازی بتواند تجربه‌ای نوآورانه و پایدار ارائه دهد، ممکن است شاهد تکرار موفقیت‌های Desitny باشیم.

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا