اخبار بازی

چرا پروسه ساخت GTA VI طولانی شد؟

? Why Did GTA VI Take So Long

کلاس‌مان در مدرسه 25 نفره بود. شاید تعداد کسانی که فکر و ذکرشان واقعاً درس بود، به تعداد انگشتان یک دست هم نمی‌رسید. آن چند نفر هم گرچه شب و روزشان با درس سپری می‌شد، اما پیش می‌آمد که در چند امتحان به نتیجه مطلوب نمی‌رسیدند. جز یک نفر! آن یک نفر همه فن حریف بود. اگر مریض بود یا علیل، اگر شکست عشقی خورده بود یا درمانده، اگر درس می‌خواند یا نه، به هر حال از پس همه چیز برمی‌آمد. حتی اگر معلمان کنار هم ردیف می‌شدند توان مغلوب کردنش را نداشتند. برخلاف ما که با یک موفقیت عطش‌مان سرکوب می‌شد، او هر روز بیشتر از دیروز برای پیروزی له له می‌زد. کلاس‌ ما صنعت گیم بود و این دانش آموز هم راکستار نام داشت. شرکتی که در طول تاریخ، با هر فراز و نشیبی و هر اتفاقی، جز بازی‌های شاهکار خلق نکرده است. نام و محبوبیت این شرکت حالا حتی به بقال سر کوچه‌ی‌مان هم رسیده است. خالق GTA و Red Dead Redemption مایه فخر و مباهات صنعت گیم است و مطمئناً در این صنعت لقبی کمتر از پادشاه برازنده‌اش نیست. جز یک عیب، هیچ ایرادی نمی‌توان به این شرکت گرفت. راستش را هم بخواهید اصلاً نمی‌دانم که می‌شود به آن ایراد گفت یا نه، ولی تصدیق بفرمائید یک دهه انتظار برای یک بازی نسل نهمی واقعاً طاقت فرساست. این یعنی کسی که کلاس اول دبستان GTA V را تجربه کرده است، حالا می‌تواند آخرین سال‌های مدرسه‌اش را بگذارند!

پرونده؛ چرا پروسه ساخت GTA VI طولانی شد؟
یک دهه از عرضه GTA V می‌گذرد. عنوانی تاریخ ساز که توانست حسن ختامی جذاب برای کنسول‌های نسل هفتمی باشد. آن‌قدر موفق و محبوب که حتی بعد از گذشت این همه سال همچنان جز پرفروش‌ترین عناوین ماهانه بسیاری از کشورهاست. راکستار عملاً با این عنوان چاه نفت حفر کرد که شاید خیلی از کشورهای حوزه خلیج فارس از آن هم عاجز هستند. بعد از GTA V اما راکستار هم بی‌کار ننشست و توانست شاهکاری دیگر به نام Red Dead Redmeption 2 را خلق کند. اما حقیقتاً یک دهه از سال 2013 می‌گذرد و ما صرفاً با یک تریلر از GTA VI روبرو بوده‌ایم. این مدت انتظار می‌تواند موهای یک فرد جوان را سفید کند! چه بسا بسیاری از جوانانی که نسخه قبلی بازی را تجربه کرده‌اند حالا باید با فرزندان‌شان به تجربه نسخه بعدی بپردازند. تازه ما حداقل 2 سال دیگر تا عرضه GTA VI فاصله داریم. به همین خاطر راکستاری که همیشه محبوب هواداران بوده است این روزها زیر موج انتقادات قرار گرفته! این موج انتقادات باعث شده تا سوالات بسیار زیادی درباره چرایی و چگونگی پروسه ساخت طولانی بازی پدید بیاید. در این مطلب، تک سیرو به صورت کامل و جامع دلایل طولانی شدن ساخت GTA 6 را برای‌تان توضیح خواهد داد.

راکستار فکر جیبش را می‌کند

کلاً ما گیمرها به قدیس سازی عادت داریم.Rockstar هر چه قدر هم که کار درست و اسطوره بازیسازی باشد، اما حداقل نباید در قامت یک قدیس و افسانه قرار گیرد. آن‌ها هم مثل هر شرکت دیگری پول و سرمایه را اولویت قرار می‌دهند. به هر حال خرج زن و بچه‌ی‌شان باید از یک جایی در بیاید! اصلاً همه‌ی‌مان چنین خصلتی داریم. شما زمانی که یک محصول پرفروش و محبوب در بازار دارید و از قضا روز به روز بیشتر هم برای‌تان پول جارو می‌کند، طبیعی است که محصول تازه‌ای به بازار عرضه نکنید! دلیلی ندارد وقتی که همین الان هم بازارتان رونق گرفته با تعدد کالا مخاطب را سردرگم کنید. حکایت GTA هم همین است. همین حالا که شما این متن را می‌خوانید، GTA V با گذشت این همه زمان همچنان جز پرفروش‌ترین بازی‌های سال است. فراموش نکنیم که بیشترین درآمد راکستار از بخش GTA Oniline بوده که با خریدهای درون برنامه‌ای این روزها حسابی غوغا به پا کرده است. از طرفی Red Ded Rdemption 2 هم هنوز گزینه اول و آخر بسیاری از گیمرها به شمار می‌رود. به همین خاطر راکستار عجله‌ای برای بازی بعدی خودش ندارد. مطمئناً با عرضه GTA VI، نسخه پنجم این سری و Red Dead Redemption 2 به حاشیه می‌روند. شاید باورنکردنی به نظر برسد، اما GTA 5 بر روی سه نسل از کنسول‌های گیمینگ عرضه شده و این مورد واقعاً بی سابقه است.

پرونده؛ چرا پروسه ساخت GTA VI طولانی شد؟

کنسول‌های نسل نهمی هنوز جا نیافتاده‌اند

با وجود این که تقریباً 3 سال از عرضه PS5 و Xbox Series X/S می‌گذرد، حقیقی که نمی‌توان آن را کتمان کرد این است که هنوز در بسیاری از کشورها، گیمرها نتوانسته‌اند به کنسول‌های نسل نهمی دسترسی داشته باشند. خصوصاً در کشورمان که به لطف قیمت دلار خرید یک کنسول گران قیمت چند صد دلاری برای خیلی‌ها آرزو شده است. راکستار اینجا هم فکر جیب خودش است و با یک دو دوتا چهارتای ساده با این نتیجه رسیده که تا زمانی کنسو‌ل‌ها به فروش خوب و ثبات نرسیده‌اند، GTA VI را به بازار عرضه نکند. چون طبیعتاً وقتی پلتفرم مقصد در بازار به خوبی توزیع نشده باشد، تضمینی بر فروش بالای بازی هم نیست. این مورد را هم نباید فراموش کنیم که نسل نهم کنسول‌ها برخلاف نسل هشتم آنچنان شیب فروش مثبتی ندارند. لااقل در مقایسه با دوره قبل، این شیب شدت کمتری دارد. به همین خاطر راکستار ترجیح می‌دهد حداقل در میانه‌های نسل بازی بعدی خودش را عرضه کند تا گیمرهای بیشتری بتوانند به بازی دسترسی داشته باشند.

خرید بازی GTA V برای PS5

کرونا، کرونا و باز هم کرونا!

دیگر لازم نیست به این موضوع اشاره داشته باشیم که ویروس کرونا چه بلایی بر سر اقتصاد جهانی گذاشت. اما این مورد برای صنعت گیم تبعات سنگین تری هم داشت! همانطور که احتمالاً می‌دانید پروسه ساخت یک بازی نیاز به حضور بازیسازان و تعامل مداوم آن‌ها دارد. خصوصاً اگر این شرکت، راکستار هم باشد. مطمئناً یکی از پیچیده‌ترین سیستم‌های بازیسازی دنیا را هم همین سازنده دارد. چون زیرمجموعه‌های بسیار زیادی در سراسر جهان دارد که ارتباط بین آن‌ها پیچیده‌تر از آن چیزی است که فکرش را می‌کنید. از بخت بد کرونا دقیقاً زمانی شروع شد که راکستار توانسته بود Red Dead Redemption 2 را به بازار عرضه کند و با تمام توان سراغ ساخت GTA VI برود. اما این ویروس ناچاراً راکستار را مجبور کرد مثل سایر حرفه‌های کاری، به صورت دور کاری ادامه فعالیتش را سپری کند. شاید این روند دورکاری برای یک بازی متوسط و حتی بزرگ جوابگو باشد، اما برای یکی از پرهزینه‌ترین بازی‌های تاریخ و بزرگترین عنوان دنیای سرگرمی اصلاً مطلوب نیست. همین مورد بزرگترین ضربه را به بدنه ساخت بازی زد. راکستار هم مجبور شد دست به عصا پروسه ساخت GTA VI را جلو ببرد تا زمانی که کرونا حداقل خیال کوتاه آمدن داشته باشد.

پرونده؛ چرا پروسه ساخت GTA VI طولانی شد؟

دعوای راکستار و کارمندانش!

شاید فکر کنید راکستار که این حجم از موفقیت و سرمایه را دارد، حسابی با کارمندانش دل میدهد و قلوه می‌گیرد. در حالی که هر دو به معنای واقعی کلمه مثل کارد و پنیر هستند! چرا؟ جواب مشخص است؛ این شرکت کارمندانش را تحت شدیدترین فشارهای کاری می‌گذارد. بگذارید یک فلش بک به زمان ساخت GTA IV بزنیم. زمانی که راکستار تنها ظرف 3 سال توانست یکی از بزرگترین عناوین تاریخ صنعت گیم را به بازار عرضه کند. عنوانی انقلابی و بزرگ که حتی از موتور و فیزیک کاملاً جدیدی بهره می‌برد. اما فشارهای کاری که راکستار روی بازیسازانش آورد باعث شد تا خانواده‌های این افراد در بیانیه‌ای خواستاری رسیدگی مراجع قضایی باشند. اما راکستار نه تنها کوتاه نیامد، بلکه فشارها را برای ساخت GTA V بیشتر هم کرد و همین رویه را برای Red Dead Redemption 2 ادامه داد. اما در نهایت زور این شرکت به قدرت رسانه و بسیاری از فعالان سیاسی و اجتماعی آمریکا نرسید. موج انتقادات باعث شد تا راکستار یک بار برای همیشه رویه بازیسازی خودش را تغییر دهد. طبیعتاً وقتی که فشار کاری و حجم آن کاسته شود، پروسه ساخت هر بازی هم طولانی خواهد شد. مدیران شرکت البته تصمیم گرفتند به صورت دوره‌ای تعدادی از افراد تیم را به صورت دورکار در بیاورند. تمام این موارد باعث شد تا پروسه ساخت با یک چالش جدی مواجه شود. حتی اخیراً گزارش رسانه کوتاکو نشان داد که راکستار از این وضعیت راضی نیست و قصد دارد دوباره با افزایش فشارهای کاری GTA VI را سر موعد مقرر عرضه کند. وگرنه بازی باز هم با یک تاخیر دوباره به سال 2026 موکول خواهد شد. این بحث و جدل‌ها همیشه بین راکستار و کارمندانش وجود داشته و ظاهراً هیچ وقت هم تمام نمی‌شود.

پرونده؛ چرا پروسه ساخت GTA VI طولانی شد؟

GTA VI؛ بزرگترین عنوان تاریخ

مطمئناً از همین حالا می‌توان به GTA VI لقب بزرگترین و پرهزینه‌ترین بازی تاریخ را داد. عنوانی که بیشتر از یک دهه برای ساخت آن زمان صرف شده است، قطعاً قابل قیاس با سایر پروژه‌ها نیست. همانطور که می‌دانید راکستار استاد ساخت یک بازی جهان باز پویا و سرزنده است. همانطور که از لیک‌ها و افشاگری‌ها متوجه شدیم، GTA VI قرار است یک انقلاب بزرگ را در صنعت گیم پدید بیاورد. آنچنان بزرگ که شما نتوانید بازی را با واقعیت تمایز دهید. به عنوان مثال راکستار قصد دارد برای هر خانه‌ای از شهر وایس سیتی در GTA VI، یک محیط خصوصی خلق کند که بتوانید در آن معنا و مفهوم زندگی را درک کنید. اگر یک فرد را در خیابان تعقیب نمائید می‌توانید ببینید که سر یک ساعت مشخصی به محل کارش می‌رود و هر روز روتین زندگی‌اش را می‌گذارند. چنین عنوانی که تا این حد بر روی جزئیات واقع گرایانه تاکید کرده است، قطعاً به یک مدت زمان بسیار طولانی برای ساختش زمان نیاز خواهد داشت.

پرونده؛ چرا پروسه ساخت GTA VI طولانی شد؟

جدایی اعضای کلیدی راکستار

اگر از ما بپرسید که مهم‌ترین بحران راکستار در طول تاریخ فعالیتش چه بوده، مطمئناً هیچ جوابی جز جدایی اعضای کلیدی این شرکت نداریم. بگذارید اول از لزلی بنزیه شروع کنیم. کسی که همیشه مغز متفکر راکستار به شمار می‌رفت و مهم‌ترین برگ برنده این شرکت برای طراحی گیم پلی و البته داستان بازی‌های بوده است. او اما بعد از عرضه GTA V رسماً از این شرکت جدا شد. داستانش مفصل است اما ظاهراً برادران هاوزر متوجه جاه طلبی‌های رفیق دیرینه‌ی‌شان شده بودند و تصمیم گرفتند با یک توطئه بزرگ او را از شرکت بیرون بیاندازند. البته کار به شکایت و دادگاه هم رسید که خب نتیجه‌اش‌ را هیچ رسانه‌‌ای نفهمید. در وصف قدرت و تفکر لزلی بنزیه همین بس که سم هاوزر به هنگام ساخت Red Dead Redemption 1 یک ایمیل با چنین مضمونی برای وی فرستاد ” برادر به تو نیاز داریم. خودت را سریع برسان و ما را نجات بده!” مطمئناً جدایی چنین شخصی می‌تواند ضربه بزرگی به پروسه ساخت GTA VI بزند. عنوانی که ظاهراً خود بنزیه هم در مراحل پیش تولید آن نقش بسزایی داشته است. دیگر جدایی بزرگ راکستار اما دن هاوزر بود؛ او برادر سم هاوزر (همه کاره راکستار) است و بیشتر از هر چیزی وظیفه داستان پردازی و هماهنگی بین اعضای تیم را برعهده داشت. از دلیل جدایی او خبر دقیقی در دسترس نیست اما به نظر می‌رسد که وی با رویه اخیر این شرکت که تمرکز بر روی قسمت چند نفره بازی‌ها بود، کنار نیامده است. وقتی جدایی این دو عضو حیاتی و مهم را کنار هم می‌گذاریم متوجه فشار شدید کاری بر روی سم هاوزر (کارگردان GTA VI) می‌شویم، عجالتاً بگذارید در این یک مورد با تیم راکستار هم دردی کنیم.

خرید بازی GTA V برای PS5

آن هکر نفرین شده!

آن روز شوم! روزی که صنعت گیم یک جان از جان‌های خودش را از دست داد و شاید یک بار برای همیشه به لبه پرتگاه رسید! روزی که مطمئناً هرگز از یاد و خاطره هیچ کدام از عاشقان صنعت گیم نخواهد رفت. جایی که یک نوجوان تنها 16 ساله، بزرگترین ضربه و زیان تجاری شرکت راکستار را به بار آورد. او توانست به طرز اعجاب آوری، سیستم امنیتی راکستار که سال‌هاست کسی نتوانسته به آن نفوذ کند را از سر راه بردارد و با افشای حجم عظیمی از اطلاعات و ویدئوهای کاملاً سری GTA VI فضای اینترنت را منفجر کند. حجم اطلاعات به قدری بالا بود که حتی بسیاری از گیمرها می‌توانستند تمام ویژگی‌های گیم پلی GTA 6 را حدس بزنند. این اتفاق باعث شد تا راکستار حداقل یک الی دو سال از پروسه ساخت بازی‌اش عقب بیافتد. آن طور که شایعات و منابع خبری می‌گویند، راکستار از قبل متوجه این حملات سایبری شده بود، اما تصورش را نمی‌کرد که یک پسر 16 ساله چنین شجاعتی داشته باشد که تمام اطلاعات بازی را لو دهد. بعد از این هک بزرگ و بی سابقه، تمام فعالیت‌های شرکت راکستار به حالت تعلیق درآمد و مدیران تصمیم گرفتند به بحث‌های امنیتی و چگونگی کنترل این شرایط بپردازند. فراموش نکنیم که بیشترین روحیه و انگیزه بازیسازان راکستار که نابغه‌های صنعت گیم هستند، با چنین اتفاق منفور و ترسناکی کاملاً زیر سوال رفت و مطمئناً روند ساخت بازی را بسیار پیچیده‌تر کرد.

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا