خیلی سال پیش، یعنی همان زمان که گرافیک بازیها هنوز جرئت خط و نشان کشیدن برای سینما و هالیوود را نداشتند، سونی کار به نسبت به راحتتری داشت. آنها صرفاً یک کنسول قدرتمند میساختند و خیالشان راحت بود که در آینده نزدیک یا دور به چالش کشیده نمیشود. پس یک گوشه برای خودشان لم میدادند و صرفاً 7 سال بر روی عرضه کنسول نسل بعدی متمرکز میشدند. حالا اما رویه عوض شده است! بازیهایی که سال آینده میآیند مطمئناً نسبت به عناوین امسال، گرافیکیتر و پیچیدهتر خواهند بود. از طرفی خود گیمرها هم جاهطلبتر شدهاند. اگر روزگاری به کیفیت پایین بازی روی نمایشگرهای عادی بسنده میکردند حالا حتی به جزئیات 8K هم نیم نگاهی دارند. تمام این موارد دست در دست هم داد تا سونی (Sony) و مایکروسافت (Microsoft) در نسل هشتم، کنسولهای میان نسلی را معرفی کنند. PS4 Pro و Xbox One X هر کدام رسالت مشابهای را به دوش میکشیدند و اجرای باکیفیتتر و روانتر بازیها را هدف نهایی خودشان قلمداد میکردند. اما ماجرا اصلاً به این سادگی که فکرش را میکنیم، نخواهد بود! کنسول میان نسلی اسمش با خودش است؛ یعنی مفهومی که معلق بین دو نسل است! پس مخاطب هم بین دو گزینه سرگردان میشود. آیا با صرف این همه هزینه در همان نسل هشتم سیر کند یا تصمیم بگیرد با مقداری بودجه بیشتر یک راست وارد نسل جدید کنسولها شود؟ انصافاً هم با این قیمت سر به فلک کشیده دلار ریسک پذیری خریدار ایرانی هم کاهش پیدا میکند. تمام این موارد به استفهام انکاری ختم میشوند “چرا نباید PS4 Pro بخریم؟” در این مطلب اما این فرضیه را شرح و بسط خواهیم داد.
-
کار از کار گذشته است!
فراموش نکنیم که در سال 2023 هستیم! PS5 حالا نیمی از عمر خودش را پشت سر گذاشته و حتی کنسول PS5 Pro نیز معرفی شده است. در چنین شرایطی مسلماً خرید PS4 Pro چندان منطقی به نظر نمیرسد! چون سونی حتی بازیهای انحصاری خودش را هم دیگر برای پلی استیشن 4 عرضه نمیکند. معدود سازندههایی مثل Activison اما ممکن است همچنان برای یک سری از بازیهای پرطرفدار مثل Call of Duty نیم نگاهی به PS4 داشته باشند. اما مهم این است که شما دقیقاً یک نسل برای تجربه بازیها عقب میافتید. از طرفی اگر دل را به دریا زدید و PS4 Pro خریدید، موقع فروش کنسول مطمئناً چالشهای زیادی را تجربه خواهید کرد و با کمبود تقاضا مواجه میشوید. مسلماً در چنین شرایطی بهترین راه مقداری هزینه بیشتر برای خرید PS5 است! اما مطمئناً اگر PS4 معمولی را هم تهیه کنید چیز اضافه و چندان چشمگیری (در قیاس با PS4 Pro) از دست نخواهید داد. چون علاوه بر قیمت به مراتب کمتری که دارد، از منظر تجربه بازی روی نمایشگرهای عادی هم در برابر PS4 Pro کم نمیآورد.
-
قیمت، قیمت و بازهم قیمت!
بگذارید رک و پوست کنده بگوییم، در همین متن بارها با کلمه قیمت و هشدارهای پیرامون آن مواجه میشوید. به هر حال PS4 Pro نزدیک به 100 دلار گرانتر از نسخه معمولی پلی استیشن است. شاید این رقم در آن ور آب با مقداری صرفه جویی تامین شود، اما برای مخاطبین داخل کشور با قیمت بالای ارز اصلاً منطقی به نظر نمیرسد. این یعنی شما باید با هزینه نسبتاً بالایی یک کنسول نسل هشتمی بخرید که ادعا میکند برای نمایشگرهای 4K ساخته شده است. به هر حال با یک کنسول میان نسلی روبرو هستیم که میتوان با صرف هزینه بیشتری تبدیل به یک پلتفرم نسل جدید بشود. اما اگر هم با صرفه جویی میانه خوبی دارید میتوانید با خرید PS4 حداقل از منظر مالی چندین گام جلو بیافتید.
-
بازیهای مشابه PS4 معمولی
فرض کنید تلویزیون 4K ندارید یا اصلاً باب دلتان نیست و فقط میخواهید جدیدترین و بهترین بازیها را با سطح کیفی خوب تجربه کنید. به هر حال این نظر با توجه به قیمت بالای PS4 Pro منصفانه به نظر میرسد و احتمالاً به این معنی میباشد که شما به کنسول Playstation 4 Pro نیاز ندارید! چرا؟ پاسخ مشخص است؛ به هر حال دو کنسول مدل سخت افزاری یکسانی دارند و به نوبهی خودشان از پس اجرای نرم و روان بازیها برآیند. پس خیالتان از این بابت راحت که روح یک اثر گیمینگ با PS4 Pro به عرش اعلی نمیرسد و با PS4 معمولی هم نزول پیدا نمیکند. اما خب اگر واقع بینانه نگاه کنیم بازیهایی که برای PS4 Pro عرضه میشوند وضوح بیشتری دارند و روانتر هم اجرا میشوند. اما آیا این تفاوت به قدری هست که مخاطب تصمیم بگیرد هزینه بیشتری متحمل شود؟ راستش را بخواهید خیر! حتی همین حالا که کنسول نسل نهمی PS5 عرضه شده، بازیهای مشترک بین دو نسل هم دیده میشوند که از قضا تفاوت گرافیکی و پردازشی آنها چندان هم شگرف نیست! چه برسد به کنسول میان نسلی که به هر حال معماری یکسانی برای پردازش بازیهای نسل هشتمی دارد.
-
گول HDR را نخورید!
سونی در جریان شوکیسی که PS4 Pro را رونمایی کرد، در همان وهله اول اشارههایی به فناوری HDR داشت. HDR در حقیقت به معنای نورپردازی با محدوده دینامیکی بالاست. اگر کنسولی بتواند از پس اجرای این فناوری بربیاید، میتواند بهتر از قبل جزئیات رنگها را به نمایش بگذارد. از تنوع بیشتر جلوهها بگیرید تا وضوح به مراتب بالای سطوح تیره و روشن به لطف این فناوری محقق میشوند. اما جالب است که بدانید این فناوری صرفاً در انحصاری PS4 Pro نیست. خود سونی با عرضه یک بروزرسانی جدیدی HDR را برای PS4 معمولی هم عرضه کرد. طبیعی هم به نظر میرسد، چون PS4 Pro سخت افزار مهندسی شده متفاوتی ندارد و در حقیقت همان معماری نسخه معمولی را به کار گرفته است. پس در نتیجه شما میتوانید از فناوری HDR بر روی کنسولی پلی استیشن 4 معمولی هم استفاده کنید. اما به تنها چیزی که نیاز دارید، یک نمایشگر گیمینگ و یا حرفهای است که بتواند از پس اجرای این فناوری بربیاید.
-
کیفیت 4K؛ آرمانشهر دست نیافته
برای یک مخاطب خارجی تجربه بازیها به صورت 4K مهمترین و بعضاً تنها دلیل خرید PS4 Pro است. خود سونی هم تاکید داشته که اصلیترین هدف آنها تجربه بازیها به صورت 4K است. اینجا باید کمی منطقی و البته با در نظر گرفتن جنبههای مادی فکر کنیم. نمایشگرهای 4K یکی از انقلابهای بزرگ حوزه تکنولوژی به شمار میروند. مسلماً یک انقلاب تا این حد بزرگ، مثل هر محصول تکنولوژی دیگر به زمان زیادی نیاز دارد تا برای مخاطبین داخل کشور جا بیافتد. اصلاً جا افتادنش را کنار بگذاریم، تلویزیونهای 4K قیمت به سر فلک کشیدهای دارند و مسلماً تعداد محدودی از گیمرهای ایرانی به خاطر قیمت عجیب دلار دستشان از خریدش کوتاه مانده است. پس این مزیت PS4 Pro تنها برای کسانی است که از نمایشگر 4K بهره میبرند. اما برای تلویزیونهای 1080p چطور؟ مسلماً سخت افزار قویتر PS4 میتواند بازیها را روانتر و با جزئیات بالایی پردازش کند. اما اگر روی کفه ترازو بگذاریم، تفاوتها آنقدر زیاد نیست که بتوانند خریدار را چندان وسوسه کنند. البته یک سری از بازیها مثل Cyberpunk 2077 که بر روی کنسولهای نسل هشتمی معمولی افت فریم و مشکلات فنی متعدد داشتند، با PS4 Pro با ملایمت بیشتری برخورد میکردند و شاهد یک تجربه به مراتب پایدارتر بودیم. اما مصداق ما یک تجربه کلی است و به همین خاطر نمیتوان صرفاً به خاطر چند فریم بیشتر و وضوح بالاتر در یک سری از سکانسهای گیمینگ، تا این حد به خودمان زحمت بدهیم!
-
PS4، PS4 Pro و PS5؛ کدام یک را بخریم؟
پاسخ روشن است؛ برای یک مخاطب دست به نقد مسلماً PS5 بدون کوچکترین تردید بهترین گزینه است. اما بین PS4 Pro و PS4 Slim حق را باید به دومی داد! به چند دلیل بسیار مهم که در متن به آن اشاره داشتیم. PS4 Pro شاید در معنای لغوی یک کنسول میان نسلی باشد، اما حقیقتاً سونی چنین دیدگاهی ندارد و به خاطر معماری متفاوتش با PS5 تقریباً آن را از دور خارج کرده است. به عبارتی ما با یک کنسول نسل هشتمی ( نه میان نسلی!) روبرو هستیم که میتواند برای نمایشگرهای 4K با آن قیمت نجومیشان جوابگو باشد. برای نمایشگرهای 1080p هم تفاوتها به قدری نیستند که چشم غیرمسلح بتواند در نگاه اول تشخیص دهد. بازیهای دو کنسول نسل هشتمی هم که مشابه هم هستند و شاید چند فریم در اجرای بازیها تفاوت داشته باشند که اتفاقاً آن هم چندان وسوسه کننده نیست. مسلماً بهترین عناوین ممکن قرار است برای PS5 عرضه بشوند که هیچ رقمه بر روی پلی استیشن 4 عرضه نخواهند شد؛ حالا فرقی نمیکند که PS4 معمولی باشد یا PS4 Pro!