ما فوتبال را با مسی و رونالدو و سینما را با هیچکاک میشناسیم. درباره صنعت گیم هم تقریباً اکثر قریب به اتفاق گیمرها عقیده دارند که فرانچایز Call of Duty را باید به عنوان نماد و ریشه بازیهای ویدئویی قلمداد کرد. دلیلش هم مشخص است، جدا از این که بازی از منظر سبک شناسی و گیم پلی یکی از خارق العادهترینهاست، در حیطه فروش هم هیچ رقیبی ندارد. البته که ما بازیهای پرفروش زیادی مثل GTA را میتوانیم نام ببریم اما راستش را بخواهید هیچ عنوانی در صنعت گیم نمیتوان پیدا کرد که همه ساله عرضه شود و همیشه هم در صدر فروش باشد. اما درست مثل هر فرانچایز دیگری Call of Duty خصوصاً در اواخر نسل هفتم و اوایل نسل هشتم با شیب سقوط دست و پنجه نرم میکرد. موتور گرافیکی تاریخ مصرف گذشته، داستان پردازی سطحی و گیم پلی یکنواخت باعث شده بود تا Activison تحت شدیدترین فشارها از جانب منتقدین و گیمرها قرار بگیرد. خوشبختانه نسل جدید عناوین کال اف دیوتی با بازسازی Call of Duty Modern Warfare در سال 2018، دوباره توانست جان تازهای به سبک اکشن اول شخص ببخشد. این رویه صعودی ادامه داشت تا این که در سال 2023، عملکرد فاجعه آمیز Call of Duty Modern Warfare 3 دوباره طرفداران همیشگی این سری را نگران کرد. اما حکایت سال 2024 کاملاً متفاوت است. این بار بعد از تقریباً 14 سال از عرضه Call of Duty Black Ops 1، ششمین نسخه مجموعه قرار است حسابی در صنعت گیم خانه تکانی به راه بیاندازد. عنوانی جاه طلبانه که تقریباً در تمامی مولفهها درخشان و امیدوارکننده ظاهر شده است. در این مقاله هر آنچه که باید از Call of Duty: Black Ops 6 بدانید را گردآوری کردهایم.
روایتی از بزرگترین جنگ قرن بعد از جنگ جهانی دوم
اکتیویژن که حسابی از عملکرد بخش داستانی Call of Duty Modern Warfare 3 خجالت زده شده بود، تصمیم گرفت در جدیدترین نسخه خودش سراغ یکی از بزرگترین و تاریکترین جنگهای تاریخ برود. آنها برای این که بخش داستانی فدای حالت آنلاین نشود، وظیفه تولید محتویات تک نفره را به استدیویRaven Software سپردند و توسعه بخش چند نفره نیز در نهایت به استدیوی Treyarch محول شد. این یعنی برخلاف نسخههای قبلی که همیشه یک قسمت از بازی لنگ میزد، به لطف دو تیم جداگانه حالا بالاترین سطح ممکن از داستان سرایی و بخش چند نفره را شاهد هستیم. به هر حال مثل همیشه این بار هم عناصر سینماتیک و حماسی حرف اول را میزنند، با این تفاوت که درون مایه سیاسی حالا به تمامی ابعاد دیگر میچربد و آن بعد ترسناک دولتهای دیکتاتور به تصویر کشیده میشود. همانطور که احتمالاً میدانید اکتیویژن برای شخصیت منفی بازیهای خودش قبلاً از بازیگرهای صاحب نامی مثل کیت هرینگتون و کوین اسپیسی استفاده کرده بود، اما حالا پایش را فراتر گذاشته و شخصاً خود صدام حسین را به عنوان یکی از آنتاگونیستهای اصلی بازی معرفی میکند. بازی قصد دارد روایتگر جنگ اول خلیج فارس در سال 1990 باشد، یعنی جایی که همزمان با فروپاشی دیوار برلین، آمریکا بیشتر از هر زمان دیگری قدرت جهانی را در دست داشت. صدام حسین آن زمان کوله باری از قرض و بدهی به خاطر جنگ 8 ساله با ایران داشت و به همین خاطر دائماً تحت فشار کشورهایی مثل کویت و عربستان بود. تا این بالاخره دیکتاتور عراقی تصمیم گرفت به جای پرداخت بدهی با حمله به کویت منافع خودش را تضمین کند. اتفاقی که اصلاً به مذاق آمریکا خوش نیامد و بعدها با تشکیل ائتلاف جهانی حسابی از خجالت دشمنشان درآمدند. در نسخه جدید کاراکترهای قدیمی مثل فرانک وودز نیز باز میگردند. او حالا بعد از ماجراهایش با رائول منندز ویلچرنشین شده است و همراه با تروی مارشال همچنان عملیاتهای مخفیانه را هدایت میکند. اما در جریان شکست در یک ماموریت، به عنوان خائن تحت پیگیرد و محکومیت قرار میگیرند. این یعنی تنها دشمن شما در بازی صدام نیست و عوامل نفوذی زیادی در کاخ سفید هم خوابهای بدی برایتان دیدهاند. Raven Software پیش از این جز عوامل سازنده بازی Call of Duty: Advanced Warfare بود که آنجا هم اتفاقاً توانسته بود به لطف کوین اسپیسی یک داستان سرایی مدرن و سینماتیک را خلق کند.
مراحل Open Combat؛ انقلابی جدید در سری Call of Duty
برای اولین بار اکتیویژن در جریان بازی Call of Duty Modern Warfare III از سیستم جدید طراحی مراحل تحت عنوان Open Combat رونمایی کرد. اما به دلیل محدودیتهای زمانی توسعه و البته عدم ریسک پذیری سازندگان، این مراحل صرفاً یک جز کوچکی از بازی بودند که خیلی زود هم فراموش شدند. به لطف این سیستم جدید، دیگر بازی روند خطی و کلیشهای فرانچایز Call of Duty را ندارد، در عوض به خاطر تجهیزات گسترده این امکان را به شما میدهد تا با اتخاذ تاکتیک و سلاح دلخواهتان به صورت آزادانه مراحل را به انجام برسانید. حالا این تصمیم میتواند یک کشت و کشتار دست جمعی باشد، یا این که بیشتر روی المانهای مخفیکاری تمرکز کند. متاسفانه اکثر گیمرها نسبت به حضور این مراحل در MWIII انتقاد داشتند، چرا که به نظر آنها وجود چنین سیستمی به ماهیت فرانچایز Call of Duty که مبتنی بر مراحل سینماتیک و خطی است لطمه میزند. این انتقادات باعث شد تا تیم سازنده به یک الگوی متعادل و نسبی برای Call of Duty: Black Ops 6 دست پیدا کنند. این یعنی هم المانهای سینماتیک و کلاسیک همیشگی وجود دارند و هم این که مفهوم آزادی و تاکتیک در مراحل بازی بیشتر از قبل هم شدهاند. ناگفته نماند که مهمترین برگ برنده اکتیویژن در نسخه جدید لوکیشنهای گسترده و کاملاً متنوعی است که برای مراحل در نظر گرفته! از این لوکیشنها میتوان به مناطق قطبی روسیه، بیابانهای عراق و کاخهای مجلل آمریکایی اشاره کرد. به این موارد همان سیستم شوتینگ سنگین و بینظیر بازی که همیشه به عنوان شاه بیت سری Call of Duty قلمداد میشود را اضافه کنید تا بیشتر از هر زمانی برای تجربه بازی وسوسه شوید. آن طور که تسترهای بازی گفتهاند، سیستم تیراندازی بازی و سلاحهای آن تا حد بسیار زیادی بهCall of Duty Modern Warfare 2018 شباهت دارد که خودش یک خبر فوق العاده برای طرفداران این مجموعه به حساب میآید.
معجزهای به نام Omnimovement
برای پیشرفت و بهبود گیم پلی نیاز نیست که شما کل ساختار بازی را دستخوش تغییر قرار دهید. گاهی یک تغییر کوچک میتواند چنان تاثیری بر روی گیم پلی بازی بگذارد که تا پیش از این هرگز میسر نبوده است. سیستم جدید Omnimovement دقیقاً برای تصدیق چنین مثالی خلق شده است. همانطور که پیش از این گفتیم، برگ برنده اصلی فرانچایز Call of Duty ماهیت سینماتیک آن است. این روند سینماتیک فقط به میان پردههای بازی مربوط نیست، بلکه تا حد زیادی گیم پلی خود بازی هم حس و حال یک فیلم اکشن را به گیمر القا میکند. حالا این حس و حال سینماتیک به لطف Omnimovement چند برابر هم شده است. در نسخههای قبلی شما صرفاً میتوانستید رو به جلو شیرجه بزنید یا سر بخورید و حقیقتاً در سایر مانورهای حرکتی هم تیم سازنده هم گیمر عاجز به نظر میرسیدند. حالا در نسخه جدید شما میتوانید مجموعهای از مانورهای حرکتی 360 درجه را پیاده سازی کنید. یعنی میتوانید در تمامی جهات شیرجه بزنید، سر بخورید و کاور بگیرید. این مورد حتی روی گیم پلی بازی هم تاثیر میگذارد و طبیعتاً دیدتان را خصوصاً به هنگام تجربه چند نفره گستردهتر هم میکند.
بخش چند نفره؛ مثل همیشه مدعی!
اکتیویژن حتی در بدترین روزهای خودش هم بلد است که چگونه گلیمش را در بخش چند نفره از آب بیرون بکشد! درست مثل Call of Duty Modern Warfare III که هر چه قدر در زمینه تک نفره فاجعه بود، به همان اندازه در حالت چند نفره مدعی و بینظیر ظاهر شد. مطمئناً مهمترین المان در بخش چند نفره یک بازی تیراندازی اول شخص، نقشه (Map) آن است. جایی که اکتیویژن سالهاست بدون رقیب در آن جولان میدهد. خوشبختانه در BO6 تقریباً 16 نقشه جدید وجود دارد که خود آن شامل 12 نقشه اصلی 6v6 و 4 نقشه Strike است که می توان به صورت 2v2 یا 6v6 در آنها بازی کرد. اما این پایان کار نیست، اکتیویژن سعی کرده است یک سری المانهای کلاسیک و موفق قدیمی را هم به نسخه جدید خودش اضافه کند. یکی از این موارد سیستم رده بندی قدیمی و دوست داشتنی این مجموعه یعنی Prestige است که خودش شامل 10 رده بندی کاملاً متفاوت میشود. البته این پایان کار نیست و طبق گفتهها حالت Theater نیز برای تماشای صحنههای سینماتیک مسابقات دوباره در بازی حضور دارد.
زامبیها در صف انتظارند
اگر تنها یک استدیو در صنعت گیم باشد که بتواند هنر ساخت Call of Duty Zombies را خوب بلد باشد، تنها گزینهای که به ذهنمان میرسد، استدیوی Treyarch است. آنها استاد بی چون و چرای این حالت هستند و هر وقت که اکتیویژن کارش بیخ پیدا میکند و نیاز به یک نیروی محرکه برای جذب طرفداران دارد، با حالت زامبی این استدیو دوباره طرفداران را به خودش امیدوار میکند. خبر خوب اینجاست که تیم سازنده تصمیم گرفته حالت محبوب و قدیمی این سری Round-Base را دوباره به دنیای زامبیها بیاورد. آن هم در دو نقشه کاملاً متفاوت که اولی یک شهر محصور شده توسط زامبیهاست و دیگری شما را به دل یک جزیره دور افتاده میبرد. خوشبختانه کار ساخت نسخه زامبی بازی دو سال پیش به اتمام رسیده و در تمام این مدت تیم سازنده سعی کرده است با فیدبکهایی که از طرف تسترها دریافت میکند، بهترین نمونه از آن را به تصویر بکشد.
کلام نهایی:
راستش را بخواهید خیلی وقت است در صنعت گیم یک بازی تیراندازی که به معنای واقعی کلمه کامل باشد را ندیدهایم. تقریباً تمام عناوین مطرح و برجسته بازار حداقل در چندین زمینه لنگ میزنند. یکی داستان آبکی و بی سر و ته دارد، دیگری سیستم طراحی مراحل کلیشهای خود گیمر را کلافه میکند و گروه آخر هم حتی از ارائه محتویات چند نفره مناسب هم عاجزند. از بخت بد این روزها اکثر بازیهای تیراندازی هم عموماً فانتزی محور هستند و عنوانی که روی جنگاوری مدرن یا نبردهای واقع گرایانه تمرکز کند کم پیدا میشود. تمام اینها را گفتیم تا حداقل کمی بر ارزشهای Call of Duty: Black Ops 6 تاکید داشته باشیم. عنوانی که در تمامی ابعاد یک بازی اکشن اول شخص مدعی و انقلابی عمل میکند و از همه مهمتر امضای همیشگی این فرانچایز یعنی واقع گرایی را هم سر لوحه خودش قرار داده است.