آغازی بر پایان بازیهای انحصاری؛ تایید عرضه ایندیانا جونز برای PS5
The Beginning Of The End Of Exclusive Games; Confirmation Of Indiana Jones Release For PS5
سالها پیش شاید مهمترین تفاوت دو کنسول خانگی اصلی رقیب را تنها بازیهای انحصاری رقم میزدند. دروغ چرا، اگر عناوین درخشان و اختصاصی PS4 نمیبودند، شاید اختلاف فروش این کنسول با Xbox One تا آن حد چشمگیر و غیرقابل جبران نمیشد. اصلاً خصلت رقابت همین است؛ وقتی ایکس باکس (Xbox) و پلی استیشن (PlayStation) تا حد بسیار زیادی در حیطه سخت افزار و تجربه گیمینگ به هم شباهت دارند، تنها راه تمایزشان بازیهای انحصاری است که از قضا بیشترین محل بحث و جدل طرفداران دو کنسول نیز به حساب میآید. در حالی که خیلیها گمان میکردند در نسل نهم آتش این رقابت داغتر بشود و انحصار طلبیها به بالاترین حد خودش برسد، در کمال تعجب هر دو برند حالا برای پایان این چرخه در حال تلاش هستند. این موضوع چندین دلیل اساسی دارد. نخست این که هم Sony و هم مایکروسافت حالا به این نتیجه رسیدهاند که درآمد خالص از فروش کنسولها کفاف دخل و خرجشان را نمیدهد، به همین خاطر حتی به قیمت عرضه بازیها بر روی پلتفرم رقیب به دنبال افزایش درآمد حوزه سرگرمی خودشان هستند. این موضوع درباره برند ایکس باکس بیشتر هم صدق میکند. آنها بعد از خرید اکتیویژن و بتسدا حالا کلکسیونی از فرانچایزهای درامدزا دارند که بدشان هم نمیآید با عرضه بر روی پلی استیشن 5 هم سود خوبی به جیب بزنند. این بار اما نوبت به بازی Indiana Jones and The Great Circle رسیده است که به عنوان یک اثر انحصاری زمانی، بعد از مدتی برای PS5 عرضه خواهد شد. البته این اولین تلاشهای مایکروسافت برای ورود به دنیای پلی استیشن نیست و آنها پیش از این Hi-Fi Rush و سه عنوان دیگر را هم عرضه کرده بودند اما با این حال میتوان گفت ایندیانا جونز یکی از معدود عناوین بلاک باستر و AAA است که میخواهد چرخه بازیهای انحصاری را بشکند.
فیل اسپنسر به عنوان مدیر برند ایکس باکس به طرز غافلگیرکنندهای رسماً از انتشار بازی Indiana Jones and The Great Circle برای PS5 در بهار 2025 خبر داد. این یعنی تنها چند ماه پس از عرضه بازی بر روی پلتفرمهای ایکس و PC طرفداران پلی استیشن 5 هم میتوانند ماجراجویی ایندیانا جونز و استدیوی Machine Games را تجربه کنند. اسپنسر درباره دلیل این تصمیم تیم ایکس باکس گفت: «طبیعتاً ما در بهار سال گذشته 4 بازی برای پلی استیشن 5 و 2 بازی برای نیتندو سوئیچ عرضه کردیم و گفتیم که میخواهیم بیشتر نگاه کنیم و بیشتر بیاموزیم. فکر میکنم در شوکیس هم این موضوع را گفته باشم که با توجه به این تجربه و یادگیری ما کارهای بیشتری را هم انجام خواهیم داد. وقتی که به فرانچایزهایمان نگاه میاندازم میتوانم قویتر شدن بازیهایمان را ببینم. بازیکنان کنسول ایکس باکس حالا بیشتر از همیشه بوده و پلتفرمهایمان هم به همان اندازه قدرتمند هستند.»
فیل اسپنسر در ادامه درباره حمایت مایکروسافت از برند ایکس باکس گفت و افزود:«این موضوع که انتظارات مایکروسافت از ما بالاست، قطعاً درست است. آنها پشتیبانی فوق العادهای نسبت به ما داشتهاند و تمام امکانات را برای آنچه که میتوانیم انجام بدهیم فراهم کردهاند. بنابراین من به این موضوع فکر میکنم که چگونه میتوانیم بازیهایمان را تا حد امکان قوی کنیم؟ من فکر میکنم فشار زیادی روی صنعت گیم وجود دارد و به عنوان طرفدار یا گیمر باید پیشبینی کنیم که تغییرات بیشتری در صنعت گیم رخ خواهند داد و برخی از روشهای سنتی ساخت وعرضه بازیها تغییر پیدا میکنند. اما نتیجه نهایی باید این باشد که تعداد افراد بیشتری بتوانند بازیهایمان را تجربه کنند.»
اسپنسر در این مصاحبه خیلی رک و مستقیم به بحران جدی صنعت گیم اشاره کرد. یعنی جایی که بزرگترین استدیوها و شرکتها دائماً نیروهای خودشان را تعدیل میکنند و حتی بعد از گذشت چند ماه از عرضه بازیشان همچنان به سود خالص نمیرسند. طبیعتاً هزینه ساخت بازیها هم با گذشته قابل مقایسه نیست و در همه جهات سر به فلک میکشد. تمام این تکههای پازل را کنار هم قرار میدهیم به این نتیجه میرسیم که شرکتهای تولید کننده کنسول هم علاقه دارند تا با عرضه بازیهای خودشان بر روی پلتفرم رقیب به سود بیشتری در بازار برسند و یک بار برای همیشه مفهوم عنوانهای انحصاری را کنار بزنند. این موضوع اما به یکباره رقم نمیخورد و ممکن است با واکنش تند طرفداران هر طیف روبرو باشد. به نظر میرسد که حداقل تا آن زمان شاهد عرضه زماندار بازیهای انحصاری باشیم که بعد از مدتی راه خودشان را به کنسول رقیب باز کنند. در این بین از گوشه و کنار هم خبر میرسد که پلی استیشن اولین گامهای ساخت و عرضه بازیهای خود بر روی کنسول ایکس باکس را هم گذاشته و احتمالاً در آینده نزدیک شاهد این اتحاد بین دو غول بزرگ دنیای گیم باشیم.