مقالات

Nintendo Switch 2 یا Steam Deck؛ کدامیک را بخریم؟

Nintendo Switch 2 Or Steam Deck; Which One Should We Buy

صنعت گیم قهرمان زیاد دارد اما افسانه‌هایش خیلی کم هستند! افسانه‌هایی از جنس PS2؛ از جنس یک کنسول دوست داشتنی که حتی خالقینش (Sony) هم نتوانستند رکورد فروش آن را تکرار کنند. Nintendo بخت‌ برگشته هم هر بار با یک کنسول جادویی و جدید برای بت شکنی و تاریخ سازی وارد میدان شد، اما در انتها چاره‌ای جز تسلیم شدن در برابر غول پلی استیشن نداشت. از شما چه پنهان، صنعت گیم حالا هم روزهای خوبی را سپری نمی‌کند. تمام کنسول‌سازان حتی خود Sony هم از فروش جدیدترین محصولش یعنی PS5 راضی نیست. آمارها رو به افول هستند و دنیای بازی‌های ویدئویی را به یکی از بحرانی‌ترین دوران خودش نزدیک می‌کنند. اما ما همچنان امیدواریم؛ به یک مهره، به یک ناجی که احتمالاً از سرزمین شرق و چشم بادامی‌ها برای احیاء این صنعت و رکورد شکنی پا به عرصه وجود می‌گذارد. جایی که کنسولی معرکه و خلاقانه به نام Nintendo Switch، ادامه دهنده راه یکی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های تاریخ صنعت گیم است. اتفاقاً این بار کارشناسان اعتقاد دارند نینتندو می‌تواند طلسم چندین ساله‌ PS2 را بشکند و یک بار برای همیشه عنوان پرفروش‌ترین کنسول تاریخ صنعت گیم را به نام خودش بزند. به گونه‌ای که 8 میلیون کنسول را قرار است در همان روزهای اولیه وارد بازار کند تا بزرگترین لانچ کنسول‌ در تاریخ رقم بزند. اما فراموش نکنید که همچنان بازار کنسول‌های دستی یک غول جویای نام و جدید دیگر هم دارد؛ Steam Deck! محصول دوست داشتنی Valve که هم قدرتمند است و هم می‌تواند مثل پلتفرم Steam دسترسی گسترده‌ای را به بازی‌ها برای گیمرها فراهم کند. با تک سیرو و مقایسه این دو کنسول دستی همراه باشید.

ابعاد کنسول

به هر حال افزایش ابعاد Nintendo Switch 2 نه یک خواسته بلکه تقدیر اجباری برای سازندگان این کنسول بود. در وهله اول خود کنسول از لحاظ سخت افزاری قدرتمندتر شده و از همه مهم‌تر فن خنک کننده آن هم پیشرفته‌تر از هر زمان دیگری به نظر می‌رسد. از طرفی نینتندو برای بهبود تجربه گیم پلی و تحول ملموس نیاز به افزایش ابعاد کلی کنسول داشت. به همین خاطر چشم بادامی‌ها برای جا دادن صفحه‌نمایش بزرگ‌تر، اندازه کلی Switch 2 را کمی کشیده‌تر کرده‌اند. یعنی حالا با احتساب جوی‌کان‌های متصل شده، کنسول حدود 4 اینچ ارتفاع و 9.4 اینچ طول دارد. با تمام این تفاسیر همچنان ابعاد این کنسول نسبت به Steam Deck به مراتب کوچک‌تر است. جایی که ساخته Valve با 4.6 اینچ ارتفاع و 11.7 طول جای هیچ حرف و حدیثی باقی نمی‌گذارد.

صفحه نمایش

طبیعتاً به دنبال چنین چیزی، اندازه و کیفیت صفحه نمایش هم تغییر پیدا می‌کنند. آن طور که آمار و ارقام می‌گویند صفحه نمایش LCD کنسول نینتندو سوئیچ 2 تقریباً 7.9 اینچ است که نسبت به مدل 7 اینچی LCD و 7.4 اینچی OLED مقداری بزرگ‌تر شده است. وضوح تصویر Switch 2 برابر 1080p است، که نسبت به صفحه‌نمایش‌های 720p مدل قبلی Switch ارتقا یافته! از آن طرف استیم دک گرچه 7.4 اینچ اندازه دارد اما کیفیت OLED به آن مراتب یک سور به رقیب ژاپنی‌اش می‌زند. یعنی اگر صفحه نمایش دو کنسول را کنار هم بگذاریم، متوجه کم رمق بودن رنگ‌ها در تصاویر Nintendo Switch 2 می‌شویم. البته با این حال باز هم جای نگرانی نیست، چون خیلی زودتر از آن چیزی که فکرش را بکنید، نینتندو مدل OLED کنسول جدیدش را هم به بازار عرضه می‌کند. اگر هم در مدل فعلی این کار را نکرده احتمالاً به خاطر کم کردن هزینه‌های ساخت کنسول و کنترل قیمت نهایی کنسول است.

خواندن  معرفی بهترین بازی‌های Steam Deck

خوشبختانه نمایشگر نینتندو سوئیچ 2، نرخ نوسازی تصویر 120 هرتزی دارد که البته به فناوری HDR هم مجهز شده است. این در حالیست که صفحه نمایش استیم دک با نرخ نوسازی تصویر 90 هرتزی خود یک قدم از رقیب صاحب نامش جا مانده است. پس به صورت کلی می‌توانیم بگوییم که بازی‌ها بر روی سوئیچ 2 مقداری‌ روان‌تر اجرا می‌شوند. از آن طرف طبق بررسی‌های تخصصی که رسانه‌ها انجام داده‌اند، به نظر می‌رسد که تراکم پیسکلی و وضوح تصویر Nintendo Switch 2 به مراتب بالاتر است. به عبارتی تصاویر شارپ‌تر و متون خواناتری را به تصویر می‌کشد. ناگفته هم نماند که صفحه نمایشگر بزرگتر Nintendo Switch 2 تجربه گیمینگ آن را هم لذت‌ بخش‌تر می‌کند. گذشته از این موارد چیزی که این روزها باعث شده گیمرهای خارجی طرفدار دو کنسول به خاطر آن به جان هم بیافتند، بحث کیفیت 4K بازی‌ها بر روی دو کنسول است. در یک مقایسه کلی، نینتندو سوئیچ 2 در حالت داک، وضوح 4K با نرخ فریم 60 دارد. حالا Steam Deck هم می‌تواند این کار را بکند اما با نرخ فریم 120! اما از ما به شما نصیحت که این شعارها عملاً رنگ و بویی از واقعیت ندارند و کیفیت نهایی هر دو تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد.

سخت افزار

راستش را بخواهید، در زمینه سخت افزاری نمی‌توان برتری مطلق را به یک محصول خاص نسبت داد. این یعنی هم Nintendo Switch 2 و هم Steam Deck به نوبه خودشان مزیت‌هایی دارند. اما شاید بتوان گفت برتری‌های سوئیچ 2 مقداری ملموس‌تر است. طبق گفته رسانه‌ها و البته جزئیاتی که نینتندو منتشر کرده Nintendo Switch 2 از پردازنده‌ی سفارشی Nvidia Tegra T239 با معماری Ampere بهره می‌برد. در مقابل، Steam Deck از APU سفارشی AMD با معماری Zen 2 و RDNA 2 بهره می‌برد. پس با یک دو دوتا چهارتای فنی می‌توانیم بگوییم که برتری تا حد زیادی در اختیار نینتندو است. نباید این نکته را هم نادیده بگیریم که نینتندو سوئیچ 2 از فناوری DLSS و Ray Tracing هم پشتیبانی می‌کند. فناوری که هم باعث واقع گرایانه‌تر شدن بازی‌ها می‌شوند و هم در بهبود عملکرد فنی آن تاثیر بسزایی دارند. حالا اگر این آمار و ارقام را کنار بگذاریم، به یک سوال مهم می‌رسیم، عملکرد سوئیچ 2 با کدام کنسول حال حاضر بازار برابری می‌کند؟ خوشبینانه بگوییم، Xbox Series S! این ادعا در شرایطی مطرح شد که خود سازندگان بازی‌هایی مثل Cyberpunk 2077 تایید کردند، بازی بر روی کنسول جدید نینتندو به مراتب عملکرد بهتری نسبت به Xbox Series S داشته است. اما اگر بخواهیم مقداری بدبینانه‌ قضاوت کنیم، می‌توانیم این محصول را در رده کنسول‌های نسل هشتمی یعنی PS4 و Xbox One قرار دهیم. این در حالیست که استیم دک هم دقیقاً با چنین ادعایی و البته چند سال زودتر به بازار عرضه شد. ادعایی که البته با توجه به عملکرد خوب فنی استیم دک قابل دفاع بود! به هر حال استیم دک 16 گیگابایت RAM دارد که در مقایسه با رقم 12 گیگابایتی نینتندو سوئیچ 2 برتری ملموس و قابل توجهی به نظر می‌رسد. در هر صورت دو کنسول تقریباً عملکرد مشابهی دارند، اما آن چیزی که باعث شده محصول چشم بادامی‌ها اقبال عمومی بیشتری داشته باشد پشتیبانی از فناوری DLSS و Ray Tracing و البته حمایت بازیسازان برای بهینه سازی منطقی بازی‌هاست. با توجه به همکاری گسترده نینتندو با شرکت‌های ترد پارتی صنعت گیم، حالا به نظر می‌رسد بازی‌های این کنسول به مراتب بهینه‌تر از عناوین استیم دک و حتی استیم دک 2 در آینده نزدیک باشند.

خواندن  نگاهی به تمام بازی‌های Nintendo Switch 2 در سال 2025 + تاریخ انتشار

در زمینه حافظه داخلی کنسول اما مقایسه عملاً بی‌معناست. به چند دلیل بسیار مهم! نخست این که نینتندو سوئیچ 2 دارای 256 گیگابایت حافظه داخلی از نوع UFS است که تنها یک نسخه از آن در بازار وجود دارد. حالا خود استیم دک هم دقیقاً همین مقدار حافظه را در مدل LCD دارد. اما در مدل OLED این رقم به 512 گیگابایت رسیده است. اما نکته مهمی که باعث می‌شود عملاً مقایسه بین دو کنسول بی‌معنا باشد، تفاوت فاحش قیمت‌هاست. با این حال، امکان ارتقای حافظه Nintendo Switch 2 از طریق کارت microSD Express تا سقف 2 ترابایت وجود دارد. این کارت‌ها بسیار سریع‌تر (و البته گران‌تر) از کارت‌های microSDXC و microSDHC هستند که Steam Deck از آن‌ها پشتیبانی می‌کند. در نهایت برتری و ویژگی فنی قابل توجه حافظه نینتندو سوئیچ به سرعت بالای انتقال داده‌های آن معطوف می‌شود. موردی که به بهبود تجربه گیمینگ و از همه مهم‌تر کاهش بارگذاری‌ها و لودینگ‌های حین بازی کمک می‌کند.

عمر باتری

عمر باتری مهم‌تر از هر چیزی، حتی مهم‌تر از قدرت سخت افزاری و بازی‌های انحصاری است. به هر حال ماهیت قابل حمل بودن این کنسول‌هاست که گیمر را برای خرید مجاب می‌کند. وگرنه تقریباً در همان رنج قیمت PS5 و Xbox Series X به مراتب گزینه‌های منطقی‌تری به نظر می‌رسند. اما راستش را بخواهید Nintendo Switch 2 در این زمینه آنچنان طبق انتظارات ما عمل نکرده است. طبق گفته‌های سازندگان، نینتندو سوئیچ 2 بین 2 تا 6.5 ساعت می‌تواند پا به پای‌تان در تجربه بازی‌ها کار کند. از آن طرف اما استیم دک به مراتب امیدوارکننده‌تر است. طوری که Steam Deck LCD به‌طور معمول 6 تا 12 ساعت دوام می‌آورد و البته مدل OLED بین 2 تا 8 ساعت می‌تواند پاسخگوی نیاز مخاطبین باشد. البته تمام این آمار و ارقام به نوع بازی که انجام می‌دهید بستگی دارد. به عنوان مثال رسانه‌های تخصصی ویدئو گیم فاش کرده‌اند که کنسول نینتندو سوئیچ 2 برای یک بازی سنگین و گرافیکی مثل Elden Ring در بهترین حالت 2 ساعت طول عمر باتری دارد و برای بازی‌های سبک این رقم تا 6 ساعت هم می‌رسد. این در حالیست که استیم دک به مراتب عمر باتری بیشتری دارد. نکته جالب اما زمانی رقم می‌خورد که بدانیم، ظرفیت باتری Nintendo Switch 2 یک سر و گردن از همتای خودش بالاتر است. اما چیزی که باعث شده طول عمر کمتری داشته باشد، نمایشگر بزرگ‌تر و از همه مهم‌تر نرخ نوسازی تصویر 120 هرتز است. در هر صورت باید به این نکته اعتراف کرد که نینتندو در این زمینه نتوانسته آنچنان که باید و شاید از پس انتظارات گیمرها بربیاید.

قیمت

مدت‌ها بود که خبرنگاران مطرح صنعت گیم از بحران مالی شرکت‌های تولید کننده کنسول خبر می‌دادند. به گمان آن‌ها قیمت فعلی کنسول‌های نسل نهمی با توجه به تورم‌ و از همه مهم‌تر سیاست‌های مالی جدید ترامپ، توجیه اقتصادی ندارد. خبری که خیلی زود با قیمت 449 دلاری Nintendo Switch 2 نمود واقعی خودش را نشان داد. Steam Deck با نمایشگر LCD خودش 399 دلار قیمت دارد که تقریباً 50 دلار کمتر از محصول جدید نینتندو است. اما با توجه به پشتیبانی گسترده سازندگان از نینتندو و از همه مهم‌تر کلکسیون بازی‌های انحصاری و صفحه نمایشگر ارتقا یافته تا حدودی این تفاوت قیمت توجیه دارد. اما وقتی پای مدل OLED کنسول Steam Deck به میان می‌آید، تفاوت‌ها فراتر از انتظارات می‌شوند. به عبارتی قیمت نسخه OLED Steam Deck از 549 دلار شروع شده و تا 649 دلار برای نسخه 1 ترابایتی افزایش می‌یابد. پس با یک تقریب کلی می‌توان گفت که براساس تفاوت‌های فنی و عملکردی، گرچه استیم دک مقداری ارزان‌تر است، اما با این تفاسیر نمی‌توان از ویژگی‌های قابل توجه Nintendo Switch 2 چشم پوشی کرد.

خواندن  انتظاراتی که از Nintendo Switch 2 داریم؛ آغاز عصر جدید کنسول‌ها

بازی‌ها

برای این یک مورد اصلاً نمی‌توان وجه برتری خاصی برای هر کدام از کنسول‌ها قائل شد. آن چیزی که در این بین تعیین کننده و مهم است، سلیقه گیمرهاست. همانطور که احتمالاً می‌دانید Steam Deck در حقیقت یک رایانه شخصی قابل حمل است. یعنی شما می‌توانید تمام بازی‌هایی که بر روی پلتفرم Steam عرضه می‌شوند را تجربه کنید. همین مورد خودش یک برگ برنده اساسی به حساب می‌آید. به هر حال در دوره‌ای به سر می‌بریم که هم Sony و هم Mircosoft بازی‌های انحصاری‌شان را دیر یا زود بر روی پلتفرم استیم عرضه می‌کنند و شما فارغ از محدودیت‌ها می‌توانید هر زمان که بازی برای رایانه‌های شخصی عرضه شد، آن را بر روی Steam Deck تجربه کنید. موردی که به هیچ وجه درباره Nintendo Switch 2 صدق نمی‌کند. گرچه بسیاری از سازندگان از همکاری خودشان با نینتندو برای پورت کردن بازی‌ها روی این کنسول خبر داده‌اند، اما همچنان آینده قابل پیش‌بینی نیست. هرگز هم این واقعیت را نباید فراموش کرد که برگ برنده نینتندو بازی‌های Third Party شرکت‌های دیگر نبوده است. آن‌ها غنی‌ترین کلکسیون بازی‌های انحصاری را در چنته دارند. بازی‌هایی که فارغ از گرافیک پر زرق و برق و داستان‌های سینماتیک مفهوم واقعی صنعت گیم را به تصویر می‌کشند. به عنوان مثال همین امسال سه بازی مهم و معرکه انحصاری برای این کنسول در راه است؛ اولی Mario Kart World دوست داشتنی خودمان است، دومی Donkey Kong Bananza با محیط سندباکس و سومی هم Metroid Prime 4: Beyond با گرافیک نسل جدید و اکشن معرکه‌اش در راه هستند. پس قضاوت با خودتان؛ اگر جز آن دسته از گیمرهای طرفدار بازی‌های AAA، داستانی و گرافیکی هستید، Steam Deck دم دست‌ترین گزینه است و اگر به دنبال یک تجربه گیمینگ خالص هستید، Nintendo هوای‌تان را دارد.

سخن پایانی

کنسول‌های دستی بعد از یک دوره رکود و سکون حالا وارد پررونق‌ترین دوران تاریخ خودشان می‌شوند! از یک طرف Valve، ASUS و MSI با کنسول‌های دستی قابل حمل‌شان هستند و از طرف دیگر Nintendo Switch 2 که از همین حالا می‌توان فروش فوق العاده‌اش را در بازار تضمین کرد. غافلگیری‌ها اما به این موارد خلاصه نمی‌شود؛ حتی Sony و Microsoft هم قصد دارند کنسول قابل حمل خودشان را در آینده نزدیک به بازار عرضه کنند تا شاهد یکی از نفس‌گیرترین رقابت‌های صنعت گیم باشیم. اما استثنائاً تا آن زمان، Steam Deck روی کاغذ تنها گزینه‌ای است که شاید بتواند جرئت قد علم کردن برابر غول Nintendo را داشته باشد.

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا