اصولاً ما مخاطبین به دو راهیهای سخت برای انتخاب محصولات مورد علاقهیمان عادت کردهایم. البته این دو راهی تنها در خوشبینانهترین حالت ممکن رقم میخورد و چه بسا در خرید یک محصول اسیر هزارتوی پیچیده شویم. در چنین شرایطی یا باید چشم بسته و صرفاً بر اساس شعار و نام برندها دست به انتخاب بزنیم، یا حداقل روی کاغذ با آگاهی و اطلاعات بیشتری خرید کنیم. درباره کیبوردهای حرفهای این قضیه نمود بیشتری دارد. به هر حال بازار کیبوردها به قدری گسترده شده که حالا هر برندی توانایی جولان دادن در آن را دارد. با تمام این تفاسیر هر چه قدر هم که دایره انتخابمان را محدودتر کنیم باز هم یک دو راهی جدی و مهم بیخ گلویمان را میگیرد و رها نمیکند. خرید کیبورد مکانیکی و ممبران این روزها مهمترین محل تردید و شک گیمرها شده! عدهای کلاً هیچ آشنایی با تفاوتهای این دو نوع کیبورد حرفهای ندارند که خوشبختانه این مقاله حق مطلب را برای تفهیم هر چه بیشتر ادا میکند. اما عدهای هم که از تفاوتهای ظاهری، شخصی سازی، قیمت و کاربرد آنها هم آگاه هستند گاهاً در انتخاب محصول مورد نظر دچار شک و تردید میشوند. در این مطلب مقایسه کیبورد مکانیکی و ممبران را دقیقتر بررسی میکنیم. این که محصولات باکیفیت برندهایی از قبیل Logitech ،Razer ،Corsair و ASUS کدام نوع محصول برای تجربههای گیمینگ مناسبتر هستند و میتوانند بیشتر از همتای خود انتظارات مخاطبین را برآورده کنند. برای مشاهده ادامه مطلب مقایسه کیبورد مکانیکی و ممبران با وب سایت تک سیرو همراه باشید.
کیبورد مکانیکال | کیبورد ممبران |
شخصی سازی گسترده از جمله نوع سوئیچ و نورپردازی | شخصی سازی محدود |
گرانتر | قیمت مقرون به صرفه |
سر و صدای بیشتر | بی سر و صدا |
بازخورد لمسی دقیق | نبود بازخورد لمسی |
زمان پاسخ سریعتر | کندی قابل توجه |
سنگینتر و بزرگتر | سبکتر و کوچکتر |
قیمت و دسترسی
به هر حال نباید این واقعیت را فراموش کنیم که برای گیمرهای ایرانی که همیشه با قیمت سر به فلک کشیده دلار سر و کله میزنند، قیمت حرف اول را میزند. در این زمینه کیبوردهای Mechanical به واسطه هزینه بالایی که روی دست مخاطب میگذارند گزینه چندان محبوبی به نظر نمیرسند. این تفاوت در درجه اول به دلیل هزینه تولید بالاتر مربوط به سوئیچ مکانیکی جداگانه و ساخت و ساز بادوام آنها است. البته محدوده قیمت صفحه کلید مکانیکی هم طبیعتاً گسترده است و مقادیر متفاوتی را به خودش اختصاص داده! به عبارتی ممکن است که با یک کیبورد مکانیکی مجهز به نورپردازی RGB و شخصی سازی گسترده روبرو باشید که قیمتش قابل قیاس با انواع سادهتر نباشد. با این حال حتی محدودترین و سادهترین کیبوردهای مکانیکی گیمینگ هم خرج سنگینی روی دست مخاطب میگذارند و به همین خاطر محصولات ممبران در بازار به فروش خوبی دست پیدا کردهاند. اصولاً کیبوردهای ممبران ساخت و ساز سادهتر دارند و به همین خاطر قیمتشان هم طبیعتاً کمتر است. این مقرون به صرفه بودن کیبوردهای ممبران را برای کسانی که به دنبال صفحه کلیدی کاربردی و کار راه بنداز هستند، به یک گزینه محبوب مبدل میکند. از طرفی همچنان بخش عظیمی از کیبوردهای موجود در بازار در سیطره انواع ممبران قرار دارند، چرا که هنوز بخش غالب جامع مخاطبینی هستند که صرفاً برای کارهای اداری و امور روزمره یک کیبورد ساده، جمع و جور و ارزان قیمت میخواهند. البته نباید این نکته را فراموش کرد که گیمرها اصولاً سخت پسند هستند و طبیعتاً جدا از بحث سوئیچهای کیبوردهای مکانیکال، بیشتر جذب خصوصیات فانتزی دیگر آن مثل نورپردازی RGB و شخصی سازی گسترده میشوند. مواردی که از قضا روی هزینه نهایی محصول هم تاثیر ملموسی میگذارند.
سوئیچ کیبورد؛ مهمترین تفاوت کیبورد مکانیکال و ممبران
این مورد شاید برگ برنده کیبوردهای مکانیکال باشد! در حقیقت هر آنچه که باعث شده کیبوردها به دو دسته مکانیکال و ممبران تقسیم شوند به خاطر تفاوت در همین سوئیچهاست. پس اولین قدم و شاید مهمترین قدم در خرید یک کیبورد مکانیکال یا ممبران بررسی نوع سوئیچ به کار گرفته شده در آن است. سوئیچهای مکانیکی اصولاً بهترین گزینه برای تجربههای گیمینگ هستند. کیبوردهای مکانیکال از یک مکانیسم فنری برای فشار آوردن به کلیدها استفاده می کنند و زیر هر کلید یک سوئیچ جداگانه قرار دارد! اتفاقاً به همین خاطر تجربه گیمینگ به مراتب بهتری هم ارائه میدهند. چرا که هم سرعت و دقت به مراتب بالاتری دارند و هم بازخورد ایجاد شده آنها ملموستر است. این در حالیست که سوئیچهای ممبران از گنبدهای لاستیکی استفاده میکنند که بعد از فشار دادن مدارهای الکتریکی قسمت تحتانی خودشان را فعال میکنند. به عبارتی برخلاف کیبوردهای مکانیکال، کلیدهای انواع ممبران سوئیچ اختصاصی ندارند و در حقیقت به واسطه یک پد فشاری میتوانند نیروهای وارد شده را تشخیص دهند. به خاطر همین مکانیسم نسبتاً سادهتر، کیبوردهای ممبران اصولاً تجربه نرمتر و روانتری ارائه میدهند که از قضا برای کارهای بی سر و صدا فوق العاده به نظر میرسند. اما گیمرها دقیقاً زمانی میتوانند به یکهتاز بازیها مبدل شوند که در کمترین زمان، بیشترین دقت ممکن را از کیبورد خودشان دریافت کنند. مسلماً کیبوردهای مکانیکی بهترین گزینه ممکن برای برآورده کردن چنین نیازی هستند. فراموش نکنید که سه نوع سوئیچ مکانیکی منحصر به فرد Linear، Tactile و Clicky در بازار وجود دارند که هر کدام از نظر بازخورد و عملکرد تفاوتهای خاص خودشان را دارند.
طول عمر کیبورد مکانیکی و ممبران
این مورد هم به واسطه برتری ملموس سوئیچهای مکانیکی است. اصولاً کیبوردهای مکانیکی از آن دست محصول چغر و بد بدنی هستند که گاهاً طول عمر سوئیچهای آن به بیش از 50 میلیون ضربه کلید هم میرسد، این در حالیست که کیبوردهای ممبران معمولاً تا 5 میلیون ضربه کلید دوام و طول عمر خواهند داشت. پس برای گیمرهایی که مسلماً تجربههای طولانی مدت دارند، خرید یک کیبورد حرفهای Mechanical میتواند تا مدت زمان طولانی خیالشان را از بابت دوام و طول عمر محصول راحت کند. از آن طرف اما محصولات ممبران نمیتوانند از پس انتظارات گیمرهایی که غالباً غصهی باس فایتهای جان سختشان را روی کیبورد خالی میکنند، بر بیایند. چرا که به واسطه بدنه پلاستیکی تقریباً نازکی که دارند ممکن است با هر گونه اعمال فشار نامتعارفی آسیب ببینند. پس چه از نظر تئوری و چه عملی، کیبوردهای ممبران برای گیمرهایی که تجربههای طولانی مدت دارند گزینه چندان مناسبی به نظر نمیرسند. خصوصاً این که خواه ناخواه همین کلیدهای کیبورد گاهاً ممکن است مورد خشم و غضب گیمرهایی قرار بگیرند که ناعادلانه در بازی آنلاینشان شکست خوردهاند. راستی تا یادمان نرفته این را هم بگوییم که عملاً فرایند تعمیر برای کیبوردهای ممبران چندان معنا و مفهومی ندارد، پس حتی یک آسیب جدی میتواند باعث شد تا برای همیشه کیبورد را به گوشه قبرستان بفرستید.
مقایسه عملکرد کیبورد مکانیکی و ممبران
بیاغراق باید گفت که کیبوردهای مکانیکی برای تجربههای گیمینگ هیچ دست کمی از رمز تقلب یا به قول ما گیمرها چیت زدن ندارند! این تفاوت را کسانی درک میکنند که از حصار کیبوردهای ممبران فرار کردهاند و برای اولین بار سراغ تجربه بازی با کیبوردهای مکانیکال رفتهاند. مسلماً چنین تفاوتی به خاطر ساختار متفاوت این دو نوع محصول خصوصاً در زمینه سوئیچهای به کار گرفته شده است. صفحهکلیدهای مکانیکی به دلیل عملکرد سریع و بازخورد لمسی معرکهیشان یک تجربه لذت بخش از بازیها ارائه میدهند. یعنی جدا از این که سطح تجربه گیمینگ شما را بهبود میبخشند میتوانند شما را در میان رقبایتان متمایز و متفاوت جلوه دهند. به هر حال همانطور که گفتیم هر کلید این نوع از کیبوردها سوئیچهای مکانیکی مجزا دارند و به همین خاطر سرعت و دقتشان مثال زدنی است. علاوه بر این صفحه کلیدهای مکانیکی از قابلیت N-Key rollover هم بهره میبرند، این یعنی فشار دادن سریع و همزمان کلیدها را به راحتی تشخیص میدهند و دستورات آنها را مو به مو جرا میکنند. تمام این نکات مثبت و جذابی که گفتیم اما به پاشنه آشیل کیبوردهای Membrane یا غشایی مبدل شدهاند. البته که مزیت خودشان را هم دارند، چرا که به واسطه سر و صدای کمتری که ایجاد میکنند برای مصارفی مثل تایپ کردن و کلاً کارهای عادی و روزانه فوق العاده مناسب هستند. اما کیست که نداند سرعت، دقت و بازخورد این کیبوردها اصلاً با همتای مکانیکالش قابل مقایسه نیست. مسلماً شما برای ثبت عملکرد یک کلید در کیبوردهای ممبران نیاز به نیروی بیشتری برای فشار دادن دارید که دست بر قضا همان هم سرعت و دقت به مراتب پایینتری دارند. گرچه این واقعیت را هم نباید فراموش کرد که محصولات جدید ممبران سعی میکنند این تفاوتها را کاهش دهند، اما به هر حال ساختار متفاوت آنها همچنان محدودیتهایی جدی را ایجاد کرده که شاید هیچ وقت هم برطرف نشوند.
ظاهر و شخصی سازی
همانطور که پیش از این هم گفته بودیم، کیبوردهای مکانیکی اصولاً برای گیمرهای حرفهای ساخته شدهاند. پس طبیعی است که بیشترین تطابق ظاهری و ساختاری را با نیازهای حرفهای این قشر از جامعه داشته باشند. این یعنی تا دلتان بخواهد کیبوردهای مکانیکی ویژگیهای متنوع و برجستهای دارند تا بلکه بتوانند از پس انتظارات گیمرها بربیایند. این ویژگیها طیف گستردهای از امکانات را شامل میشوند. به عنوان مثال کیبوردهای مکانیکال ظاهر درشت، سنگینتر و مستحکمتری دارند. از طرفی ویژگیهای ظاهری فانتزی که محبوب گیمرهاست را هم به خودشان اختصاص دادهاند. از طراحیهای با اجزای لمسی بگیرید تا کلیدهای جانبی بیشتر و البته نورپردازی RGB جز این دسته از ویژگیها محسوب میشوند. از آن طرف خوشبختانه محصولات مکانیکی از مهمترین نیاز گیمرها یعنی شخصی سازی هم غافل نشدهاند. پس میتوانید با خیال راحت عملکرد کلیدها، نورپردازی و حتی سوئیچهای به کار گرفته شده در کیبورد را تغییر داده و شخصی سازی کنید. این در حالیست که کیبوردهای ممبران محدودیتهای زیادی روی دست مخاطب میگذارند. با این حال علاوه بر وزن کمتر، ظاهرشان سادهتر و حتی بعضاَ شیکتر است تا بلکه بتوانند با سلیقه سایر اقشار جامعه هم سازگار باشند. اما همچنان این محصولات از ضعفهای جدی در بخش شخصی سازی رنج میبرند و دست بر قضا کلیدهای جانبی و کار راه بنداز خاصی هم ندارند و بعضاً برای جمع و جور شدن همین چند کلید اصلی کیبوردها را هم حذف میکنند.
نتیجهگیری
راستش را بخواهید این شاید سادهترین نتیجهگیری باشد که تا به حال در مقایسات محصولات داشتهایم. به هر حال گیمرها اصلیترین جامعه هدف کیبوردهای مکانیکی هستند و نمیتوان در جایگاه مقایسه چندان به کیبوردهای ممبران حق داد. اما دسته دوم هم چندان دست و پا بسته نیستند و میتوانند برای همه مصارف اعم از گیمینگ و کاربردهای روزانه گلیم خودشان را از آب بیرون بکشند. به صورت کلی کیبوردهای ممبران عموماً مقرون به صرفهتر، سبکتر، کوچکتر و کم صداتر هستند و برای کسانی که به تجربه عادی روزانه اهمیت میدهند، گزینه خوبی به نظر میرسند. از سوی دیگر، صفحهکلیدهای مکانیکی با بازخورد لمسی سریع و دقیق، دوام بالا و گزینههای شخصی سازی با هر منطق علمی و تئوری بهترین گزینه ممکن برای گیمرها هستند. اما درست مثل همیشه برای جمع بندی نهایی مقایسه کیبورد مکانیکی و ممبران باز هم سلیقههای شخصی و نیاز مخاطب است که حرف اول را میزنند. ممکن است که یک گیمر عادی چندان به سوئیچهای کیبورد مکانیکی و ممبران یا بازخورد دقیق اهمیت ندهد و ترجیحش بر آن باشد که با خرید یک محصول سبکتر، سادهتر و ارزانتر هم کارهای عادی روزانهاش را انجام بدهد و هم بتواند با آن به تجربه بازیها بپردازد.