سالهای زیادی است که دنیای پردازندههای کامپیوتری تحت سلطه دو غول بزرگ، AMD و Intel قرار گرفته است. برای دههها، این دو شرکت در رقابتی شدید برای کسب برتری بودهاند و همواره مرزهای عملکرد، کارایی و نوآوری را به چالش کشیدهاند. در حقیقت همین رقابت تنگاتنگ است که باعث تکامل پردازندهها شده و گزینههای سریعتر، قدرتمندتر و مقرونبهصرفهتری را برای مصرفکنندگان و کسبوکارها به وجود آورده است.
اما شاید جالب باشد که بدانید دو شرکت Intel و AMD زمانی به عنوان همکار با یکدیگر کار میکردند. شرکت AMD در اواخر دهه 1960 به عنوان یک تولیدکننده دوم برای تراشههای Intel تأسیس شد و در آن زمان خبری از این رقابت شدید بین دو شرکت نبود. در واقع این رقابت در دهه 1990 بود که شدت گرفت؛ هنگامی که AMD پردازندههای x86 خود را معرفی کرد و به این طریق سعی در به چالش کشیدن رقیب قدرتمند خود یعنی Intel داشت.
از آن زمان، این دو شرکت به نوبت یکدیگر را شکست دادهاند و هر کدام در مقاطعی پیشرو بودهاند. Intel در اوایل دهه 2000 توانست از رقیب خود جلو بزند، اما AMD با معرفی پردازندههای پیشگامانه خود (Ryzen) در سال 2017 مجدداً آتش رقابت را شعلهور کرد و به زعم خیلیها توانست از رقیب دیرینه خود پیشی بگیرد.
اما در سال 2024 کدام یک از این دو برند میتواند انتخاب مناسبتری برای ما باشد؟ خوب این مقاله دقیقا به همین منظور نگاشته شده است. در ادامه قرار است که پردازندههای Intel و AMD را مقایسه کنیم تا نهایتا ببینیم که کدام یک از این دو برند معتبر، میتواند انتخاب مناسبتری برای شما باشد. در حقیقت قرار است که مدلهای مختلف پردازندههای این شرکتها را در موارد مختلفی مانند اجرای بازیها و مصرف انرژی و … بررسی کرده تا در انتها به یک نتیجه مشخص دست پیدا کنیم. پس در ادامه این مقاله همراه تکسیرو باشید.
مقایسه جزء به جزء پردازندههای Intel با AMD
وقتی صحبت از انتخاب پردازنده (CPU) میشود، درک تفاوتهای بین پردازندههای AMD و Intel از اهمیت ویژهای برخوردار میشود. در این بخش، نگاهی دقیقتر به پردازندههای AMD و Intel خواهیم انداخت. در واقع قرار است انواع مختلف آنها را با یکدیگر بررسی کنیم تا به خوبی تفاوتهای موجود در این دو برند آشکار شود. با مقایسه مشخصات و ویژگیهای سری AMD Ryzen و Intel Core در کنار یکدیگر، به خوبی از جزئیات این دو پردازنده آگاه خواهید شد و با در نظر گرفتن نیازتان، میتوانید تصمیم بهتری برای انتخاب پردازنده (CPU) بگیرید.
AMD Ryzen 9 در مقابل Intel Core i9
سری AMD Ryzen 9 و Intel Core i9 به عنوان پرچمداران دو برند AMD و Intel به شناخته میشوند و در حقیقت به عنوان قدرتمندترین پردازندههای شرکت خود به حساب میآیند. این پردازندهها با در اختیار داشتن بالاترین تعداد هسته، سرعت کلاک و اندازه کش عرضه میشوند و برای انجام کارهای سنگین مانند تولید محتوا، تجربه بازیها جدید و به صورت عمومی، چندوظیفگی در کامپیوترهای شخصی ایدهآل هستند.
در جریان نمایشگاه Computex 2024 بود که شرکت AMD مجموعهای از معماریها و محصولات نسل بعدی خود را معرفی کرد. این شرکت پردازندههای جدید AMD Ryzen AI سری 300 خود را با واحد پردازش عصبی (NPU) برای کامپیوترهای نسل بعدی (که مبتنی بر هوش مصنوعی میباشند) معرفی کرد و در ادامه به رونمایی از پردازندههای AMD Ryzen سری 9000 برای دسکتاپها پرداخت. این شرکت اظهار داشت:
“پردازندههای AMD Ryzen AI سری 300 برای +Copilot آماده هستند و دنیای جدیدی را برای علاقهمندان به هوش مصنوعی در لپتاپهای جدید باز خواهد کرد … با معماری پیشرفته هوش مصنوعی و عملکرد فوقالعاده این پردازندهها برای اجرای بازیها، سری سوم Ryzen AI سعی میکند تا توانایی خود را به حداکثر رسانده و عملکرد چشمگیری را از خود به نمایش بگذارد.”
در حال حاضر اما پردازندههای Core i9-13900KS کمپانی Intel، به عنوان سریعترین پردازندههای تکهستهای در سال 2024 شناخته میشوند. این پردازندهها در تستهای بنچمارک Geekbench (تا سپتامبر 2024) بهترین عملکرد تکهستهای را از خود نشان دادهاند و موفق به کسب امتیاز 3,141 شدهاند که یک نتیجه فوقالعاده به حساب میآید.
AMD Ryzen 7 در مقابل Intel Core i7
سری AMD Ryzen 7 و Intel Core i7 جزو محبوبترین پردازندههای دو شرکت به حساب میآیند. پردازندههایی که تعادل مناسبی را بین قیمت و کارایی ایجاد میکنند و به همین منظور به شدت مورد اقبال عموم قرار گرفتهاند. این پردازندها نه تنها میتوانند در اجرای بازیهای سنگین، عملکرد مناسبی از خود نشان دهند بلکه میتوانند در سایر موضوعات نیز به شما کمک کرده و تجربه خوبی را برای شما به ارمغان بیاورند.
AMD Ryzen 5 در مقابل Intel Core i5
سری AMD Ryzen 5 و Intel Core i5 اما جزو محبوبترین انتخابها برای کاربران عادی میباشند. این پردازندهها با قیمت کمتری که نسبت به برادر بزرگتر خود ارائه میدهند، عملکرد قابل قبولی را به نمایش میگذارند و میتوانید به راحتی از آنها در انواع کارهای روزمره استفاده کنید. این پردازندهها نه تنها برای اجرای بازیهای جدید مناسب هستند بلکه میتوانند به خوبی نیاز شما (به عنوان یک کاربر عادی) را برطرف ساخته و در جهت جلب رضایت شما قدم بردارند.
AMD Ryzen 3 در مقابل Intel Core i3
اگر جزو افراد مبتدی به حساب میآیید و یا بودجه محدودی برای انتخاب پردازنده کنار گذاشتهاید، سری AMD Ryzen 3 و Intel Core i3 میتوانند عملکرد مناسبی را با قیمتهای مقرونبهصرفه ارائه دهند. البته فکر نکنید که با تهیه این پردازندهها نمیتوانید اقدام به تجربه بازیهای جدید کنید که برعکس، حتی با این پردازندهها نیز میتوانید عناوین جدید دنیای ویدیو-گیم را تجربه کنید اما همانگونه که مشخص است، نسبت به سه نسخه قبلی عملکرد ضعیفتری را تجربه خواهید. البته این عملکرد ضعیف به گونهای نیست که آزاردهنده باشد و تجربه شما را تحتالشعاع قرار دهد.
اما در نهایت کدام یک بهتر است؟
برای پاسخ به این سوال، ابتدا لازم است که عملکرد پردازندههای همرده این دو شرکت را با یکدیگر مقایسه کنیم. چرا که میزان برتری یکی نسب به دیگری، تفاوتی است که در عملکرد با یکدیگر دارند. به طبع هر چه این عملکرد شکاف بیشتری نسبت به رقیب داشته باشد و تفاوت بیشتری را در آن شاهد باشیم، بهتر میتوانیم مشخص کنیم که برنده این رقابت کدام شرکت است. پس در ادامه قرار است که این دو برند را در بخشهای متفاوت با یکدیگر بررسی کرده و عملکرد هر یک را در این قسمتها بسنجیم تا نهایتاً به پاسخ مشخصی برای سوال مطرح شده دست پیدا کنیم.
-
کدام کمپانی سریعترین پردازنده را تولید میکند؟
در سال 2024، میتوانیم بگوییم که کمپانی Intel در اکثر محدودههای قیمتی سریعترین پردازندهها را به تولید میکند و از این حیث نسبت به رقیب خود پیشتاز است. پردازندههای Raptor Lake اینتل، به ویژه مدلهای ردهبالای Core i9 و Core i7، عملکرد استثنایی در کارهای تکریسمانی و چندریسمانی ارائه میدهند و آنها را به انتخابی ایدهآل برای تمامی افراد تبدیل میکند. با این حال، پردازندههای Ryzen از AMD، بهویژه سریهای Ryzen 9 و Ryzen 7، فاصله چندانی با رقیب خود ندارند و عملکرد قدرتمندی را از خود نشان میدهند. پردازندههای AMD همچنین در مصرف انرژی نیز بهینهتر از رقیب خود عمل میکنند که این موضوع میتواند نکته قابل توجهی باشد.
-
کدام کمپانی در اجرای بازیها عملکرد بهتری دارد؟
وقتی صحبت از عملکرد در بازیها میشود، پردازندههای Intel به طور کلی در اکثر محدودههای قیمتی پیشتاز هستند. عملکرد قوی تکریسمانی و سرعت کلاک بالای Intel باعث میشود که پردازندههای این شرکت در بازیهایی که به شدت به عملکرد تکهستهای وابسته است، نتیجه بهتری داشته باشد. به همین علت پردازندههای این کمپانی گزینه مناسبی برای تجربه بازیهای جدید هستند.
نتایج رسم شده در بالا به صورت کلی مشخص میکنند که پردازندههای Intel در محدودههای قیمتی مختلف عملکرد بهتری نسبت به رقیب خود ارائه میدهند.
با این حال، AMD اخیراً پردازندههای سری Ryzen 7000X3D خود را معرفی کرده است که دارای فناوری 3D V-Cache هستند. این پردازندهها با فناوری جدیدی که کمپانی AMD در آنها به کار برده، عملکرد فوقالعادهای را در بازیها از خود نشان میدهند، بهویژه در بازیهای سنگینی که از افزایش اندازه کش بهره میبرند. پس اینطور نیست که کمپانی AMD را بازنده مطلق این بخش از رقابت بدانیم. در واقع، پردازندههای Ryzen 7 5800X3D و Ryzen 9 5900X3D کمپانی AMD، سریعترین پردازندههای موجود برای فعالیتهای گیمینگ هستند و در اکثر موارد حتی از پردازندههای ردهبالای Intel نیز پیشی میگیرند. همین امر سبب میشود تا این پردازندهها به بهترین انتخاب برای گیمرها تبدیل شود و قدرت پردازشی فوقالعادهای را برای صاحبان خود به همراه بیاورند.
-
کدام کمپانی بهترین پردازنده را برای تولید محتوا در اختیار دارد؟
پردازندههای Intel معمولاً در وظایف تکریسمانی مانند ویرایش عکس، ویرایش ویدیوهای ساده و برنامههای اینچنینی که در طول روز از آنها استفاده میکنیم، عملکرد بهتری دارند. البته این موضوع به دلیل سرعت کلاک بالا و عملکرد قوی تکهستهای آنهاست.
از طرف دیگر، پردازندههای AMD معمولاً در کارهای چندریسمانی سنگین، مانند رندرینگ ویدیو، مدلسازی سهبعدی و سایر وظایف تولید محتوا که از تعداد هستههای بیشتری بهره میبرند، عملکرد بهتری دارند.
به همین جهت انتخاب برند برتر در این بخش، به کار شما با پردازنده بستگی دارد. اگر در طول روز نیاز به ویرایش تصاویر یا ویرایش ساده ویدیوها دارید، پردازندههای Intel به خوبی میتوانند نیاز شما را برطرف سازند. اما اگر قصد دارید به وسیله پردازنده خود، مدلسازی سهبعدی انجام داده یا رندرهای سنگین بگیرید، پردازندههای AMD بهترین انتخاب برای شما میباشند.
-
کدام کمپانی بهترین عملکرد را در پردازندههای مخصوص لپتاپ دارد؟
دقت به نوع و مدل پردازنده، یکی از مهمترین عوامل در انتخاب لپتاپ است. در این بخش قصد مقایسه پردازندههای لپتاپ AMD و Intel را داریم تا در انتها مشخص کنیم که کدام یک عملکرد بهتری را از خود ارائه داده است.
از نظر تاریخی، کمپانی Intel حضور پررنگی در بازار لپتاپها داشته است و توانسته با تولید محصولات متنوع، عملکرد درخشانی را از خود ارائه دهد. با این حال، در سالهای اخیر، کمپانی AMD نیز توانسته با افزایش تنوع محصولات خود، به جایگاه مطمئنی در این بازار پرمخاطب دست پیدا کند.
تفاوت بین پردازندههای لپتاپ AMD و Intel بهطور فزایندهای کمتر شده است و هر دو شرکت گزینههای قدرتمند و کارآمدی را برای استفادههای مختلف، از نوتبوکهای فوقسبک گرفته تا لپتاپهای مخصوص بازی، ارائه میدهند.
-
عملکرد و کارآیی دو کمپانی در پردازندههای لپتاپی چگونه است؟
هنگام مقایسه عملکرد پردازندههای AMD و Intel در لپتاپها، هر دو شرکت در محدودههای قیمتی و فرمهای مختلف نمایندگان قدرتمندی را ارائه میدهند.
پردازندههای موبایل نسل 12 و 13 کمپانی Intel که بهترتیب بر پایه معماریهای Alder Lake و Raptor Lake ساخته شدهاند، ترکیبی از هستههای پرقدرت و هستههای کارآمد را ارائه میدهند و عملکرد فوقالعادهای در کارهای تکریسمانی و چندریسمانی دارند. در حقیقت این پردازندهها برای وظایف سنگینی مانند اجرای بازیها، تولید محتوا و بهرهوری بسیار مناسب هستند.
از سوی دیگر، پردازندههای موبایل سری Ryzen 4000، 5000 و 6000 از AMD به دلیل عملکرد چندهستهای قوی و مصرف بهینه انرژی، توانستهاند به محبوبیت چشمگیری دست پیدا کنند. این پردازندهها به تولیدکنندگان لپتاپ، امکان ساخت نوتبوکهای نازک و سبک با عمر باتری طولانی بدون فدا کردن عملکرد را دادهاند که تمام این موارد نشاندهنده قدرت و توانایی پردازندههای موبایلی AMD میباشد.
در واقع میتوان اینطور گفت که در زمینه پردازندههای موبایلی، هر دو شرکت محصولاتی را ارائه میدهند که به نیازها و بودجههای مختلف پاسخ میدهند. برای مثال، پردازندههای موبایل AMD Ryzen 7 و Intel Core i7 انتخابهای محبوبی برای لپتاپهای گیمینگ هستند، در حالی که پردازندههای AMD Ryzen 5 و Intel Core i5 برای نوتبوکهای سبک مناسب هستند.
اما وقتی صحبت از لپتاپهای گیمینگ میشود، سوالی که اغلب اوقات مطرح میشود این است که واقعاً کدام یک از این دو کمپانی میتوانند عملکرد بهتری داشته باشند و به انتخاب بهتری برای ما تبدیل شوند؟
آن چه که عیان است این است که کمپانی Intel در گذشته برتری قابل توجهی را در این بخش داشته اما در حال حاضر AMD با پردازندههای موبایل سری Ryzen 4000 و 5000 پیشرفت چشمگیری را تجربه کرده و توانسته عملکرد درخشانی را از خود ارائه دهد که بسیار جذاب به نظر میرسد. با این حال، پردازندههای موبایل نسل 12 و 13 اینتل با عملکرد قدرتمند در فعالیتهای تکریسمانی و سرعت کلاک بالا، مجدداً تاج برتری را به دست آورده و حداقل در بخش گیمینگ، به انتخاب بهتری نسبت به رقیب خود تبدیل میشود.
در نهایت، برای تصمیمگیری درست به منظور انتخاب بین لپتاپهای AMD یا Intel، لازم است به طور مشخص فعالیت خود و پیکربندی کلی سیستم را در نظر بگیرید؛ زیرا تنها با شناخت دقیق و درست این موارد است که از سردرگمی نجات پیدا کرده و میتوانید به انتخاب درستی در این بخش دست پیدا کنید.
-
کدام کمپانی محصول خود را با قیمت مناسبتری ارائه میدهد؟
در کنار کارآیی و عملکرد لازم است که به قیمت نیز توجه کنیم. چرا که اگر یک محصول عملکرد فوقالعادهای داشته باشد اما از برچسب قیمتی مناسبی برخوردار نباشد، نمیتواند به عنوان یک کالای رقابتی در نظر گرفته شود. بنابراین لازم است که یک محصول، علاوه بر کارآیی از قیمت مناسبی نیز برخوردار باشد. به همین جهت قرار است تا در این قسمت، قیمت پردازندههای این دو کمپانی را با یکدیگر مقایسه کنیم تا به دید بهتری نسبت به محصولات این دو رقیب دست پیدا کنیم.
در سالهای اخیر، کمپانی Intel به جهت رقابت با محصولات AMD، استراتژی قیمتگذاری تهاجمیتری را اتخاذ کرده است. با انتشار پردازندههای نسل 12 و 13، Intel سعی کرده عملکرد قوی پردازندههای خود را با قیمتهای رقابتی ارائه دهد و آنها را به گزینههایی جذاب برای خریداران با بودجه محدود تبدیل کند. برای مثال، پردازندههای Intel Core i5، مانند i5-12400 و i5-12600K، عملکرد بسیار خوبی در انواع بازیها ارائه میدهند و ارزش بالایی نسبت به قیمت خود دارند و اغلب از رقبای AMD Ryzen 5 خود از نظر نسبت قیمت به عملکرد پیشی میگیرند.
از طرف دیگر کمپانی AMD نیز از دیرباز به ارائه ارزش بالا نسبت به قیمت شهرت داشته است (به ویژه پردازندههای Ryzen این کمپانی). تعهد این شرکت به ارائه تعداد هستههای بالا و عملکرد قدرتمند در فعالیتهای چندریسمانی با قیمتهای رقابتی، AMD را به انتخابی محبوب در میان علاقهمندان به کامپیوتر و تولیدکنندگان محتوا تبدیل کرده است. پردازندههای AMD اغلب تعداد هستهها و رشتههای بیشتری را در یک محدوده قیمتی مشخص، ارائه میدهد که همین امر آنها را برای وظایفی که از تعداد هستههای بالاتر بهره میبرند (مانند ویرایش ویدیو، رندرینگ سهبعدی و سایر کارهای تولید محتوا)، به یک محصول جذاب تبدیل میکند.
اما هنگام بررسی ارزش کلی یک پردازنده باید هزینه کل پلتفرم، از جمله مادربرد و سایر قطعات را نیز در نظر گرفت. پردازندههای اصلی Intel بهطور کلی با چیپستهای مادربرد مقرونبهصرفهتری مانند سری B و H سازگار بودهاند که این موضوع میتواند منجر به کاهش هزینه شما در جمعآوری قطعات شود.
با این حال، پردازندههای جدیدتر AMD، بهویژه سری Ryzen 5000، گرایش به مادربردهای گرانتر پیدا کردهاند. در واقع چیپستهای B550 و X570 به عنوان رایجترین گزینهها برای این دست از پردازندهها شناخته میشوند. اما نکتهای باعث میشود پردازندههای این کمپانی به یک انتخاب مقرونبهصرفه تبدیل شود، تعهد AMD به سازگاری طولانیمدت سوکت میباشد. سوکت AM4 که از سال 2017 برای پردازندههای Ryzen استفاده شده، به کاربران اجازه میدهد که بدون نیاز به تعویض مادربرد اقدام به ارتقا پردازنده خود کنند. همین امر به ظاهر ساده باعث میشود که انتخاب پردازندههای AMD به یک انتخاب عمری تبدیل شده و در نهایت ارزش بیشتری به همراه داشته باشد.
جمعبندی
در انتها باید اشاره کنیم که هر دو شرکت، طیف گستردهای از پردازندهها را ارائه میدهند. طیفی که کمک میکند تا پاسخ درستی به انواع نیازها داده و گزینههای مختلفی را برای بودجههای متفاوت ارائه دهند. در حال حاضر، پردازندهای کمپانی Intel از نظر عملکرد کلی و ارزش پیشتاز هستند، در حالی که پردازندههای شرکت AMD در مصرف بهینه انرژی و تولید پردازندههای گیمنگ برتری دارند. در نهایت، انتخاب بین Intel و AMD به نیازهای خاص شما، بودجه و مورد استفاده شما بستگی دارد. اگر بتوانید به تعریف درستی از نیاز خود به یک پردازنده دست پیدا کنید، میتوانید انتخاب بهتری داشته باشید. البته توجه داشته باشید که انتخاب مناسب همیشه به معنی انتخاب گرانترین گزینه نیست؛ چرا که اگر اکثر بودجه خود را صرف پردازنده کنید و دیگر قطعات را از بین نسخههای میانرده انتخاب کنید، پردازنده شما نمیتواند ارتباط درستی با سایر قطعات برقرار کند و به همین جهت بخش زیادی از انرژی و کارآیی سیستم شما به هدر خواهد رفت. بنابراین سعی کنید که به تعریفی درستی از نیازتان دست پیدا کنید و تمامی قطعات را از یک رده انتخاب کنید تا بدین ترتیب ارتباط بین قطعات به بهترین شکل ممکن برقرار شده و به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید.