مقالات

مقایسه هدست‌ واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3

Comparison Of Virtual Reality Headset Meta Quest 2 and Meta Quest 3

اگر بخواهیم تنها یک تکنولوژی را شایسته بزرگترین تحول دنیای مدرن بدانیم، بلاشک گزینه‌ای بهتر از هدست‌های واقعیت مجازی به ذهن‌مان خطور نخواهد کرد. شاید در اولین روزهای خلق این تکنولوژی به واسطه ایده‌‌های بلندپروازانه‌اش کمتر کسی حاضر بود بر روی موفقیت آن قمار کند. به هر حال چنین ایده‌ای که واقعیت زندگی با دنیای مجازی گره بخورد برای هر کسی قابل هضم نیست. در بین تمامی غول‌های تکنولوژی که در این زمینه پرچمدار هستند، شاید کمتر کسی را بتوان پیدا کرد که برای ساخته‌ی جدید شرکت متا خط و نشان بکشد. مارک زاکربرگ به عنوان نابغه‌ عصر مدرن دو محصول خارق العاده Meta Quest 2 و Meta Quest 3 را برای اثبات توانایی‌های دنیای واقعیت مجازی به بازار عرضه کرد. اگر به یاد داشته باشید فیسبوک در سال 2014 توانست با مبلغ 2 میلیون دلار شرکت Oculus را تصاحب کند و بعدها همزمان با تغییر نام شرکت به Meta، نام محصولات واقعیت مجازی‌اش را به Meta Quest تغییر داد. در این که شماره‌های جدید یک هدست واقعیت مجازی نسبت به نسخه‌های قبلی در بسیاری ابعاد بهتر هستند، هیچ شکی نیست. اما حداقل در کشورمان قیمت خرید هدست متا کوئست همیشه جای سوال بوده است. طبیعتاً با قیمت زیاد نسخه سوم و کاهش چشمگیر قیمت محصول قبلی، حالا بازار مقایسه این دو محصول داغ‌تر از همیشه شده است. برای مقایسه هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3 با وب سایت تک سیرو همراه باشید.

مقایسه هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3

قدرت سخت افزاری

متاکوئست 3 با پردازنده نسل جدید و بسیار قدرتمند Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2 خود تمامی رقبایش را زمین‌گیر خواهد کرد. این در حالیست که در متاکوئست 2 شاهد اولین نسل از تراشه های مذکور بودیم که حداقل از نظر کیفیت اجرایی باز هم جوابگوی تجربه بسیاری از بازی‌ها بود. اما حالا MQ3 به عنوان غول سخت افزاری بازار می‌تواند به راحتی از پس اجرای بازی‌های سنگین و گرافیکی این روزها بر بیاید. با این حال این حقیقت کتمان ناشدنی است که قدرت دو برابری MQ3 در مقایسه با MQ2 باعث می‌شود که بسیاری از سازندگان بازی‌های امروزی عملاً تمرکزشان را بر روی جدیدترین ساخته شرکت متا بگذارند. در زمینه عمر باتری‌هم راستش را بخواهید برخلاف سایر معیارهای این مقایسه، شاهد تفاوت چشمگیری نیستیم. به صورت کلی بر روی هر دو هدست شما می‌توانید تا 3 ساعت به تجربه بازی‌ها بپردازید. حالا اگر این بازی‌ها جزئیات گرافیکی و فنی سنگین‌ترین داشته باشند این رقم بیشتر هم خواهد شد.

خواندن  معرفی بهترین بازی‌های واقعیت مجازی (VR)

مقایسه هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3

ویژگی‌های تخصصی و رابط کاربری

رابط کاربری MQ3 به طرز چشمگیری ساده‌تر و عامه‌پسندانه شده است. این یعنی بسیاری از مخاطبینی که در پیچ‌های بی سر و ته Quest 2 گم می‌شدند حالا می‌توانند به راحتی با ویژگی‌های آن آشنا شوند. در مقایسه با Quest 2، راه اندازی Quest 3 بسیار ساده‌تر و بدون دردسر است. ویژگی تنظیم خودکار اتاق، مناطق آزاد را برای گیم پلی اسکن و شناسایی می کند و خیال مخاطب را حداقل از این بابت راحت خواهد کرد. از آن طرف تأخیر در ردیابی دستی به طور قابل توجهی کاهش یافته است و باعث می شود تعاملات در داخل بازی کاملاً طبیعی به نظر برسند. هدست Quest 2 در حقیقت تماماً به ویژگی‌های واقعیت مجازی(VR) اکتفا می‌کرد اما Meta Quest 3 بیشتر به یک محصول واقعیت ترکیبی شباهت دارد. یعنی می‌تواند به طور یکپارچه محیط‌های مجازی و واقعی را با هم ترکیب کند. این بدان معناست که برنامه‌ها و بازی‌ها می توانند با محیط اطراف شما یکپارچه شوند و دیگر نیازی به برداشتن هدست از روی چشم برای آگاهی از امورات اطراف‌تان نیست. متا این قابلیت را Meta Reality نا‌م‌گذاری کرده است که در حال حاضر جدی‌ترین رقیب برای شرکت اپل در زمینه واقعیت ترکیبی به شمار می‌رود.

مقایسه هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3

قیمت و دسترسی

مهم‌ترین برگ برنده Meta Quest 2 در برابر همتای تازه عرضه‌ شده‌اش، بدون شک قیمت پایین‌تر آن است. مهم‌تر از همه همزمان با عرضه متا کوئست 3 قیمت نسخه دوم هم به طرز چشمگیری در بازار جهانی و خصوصاً کشورمان کاهش پیدا کرد. از طرفی سطح دسترسی به MQ2 هم به مراتب بیشتر است. به هر حال کنسولی که چند سال از عرضه آن می‌گذرد حداقل بازار فروش محصولات کارکرده آن رونق بیشتری دارد. جدا از این مورد متا کوئست 3 در بعضی از کشورها، خصوصاً ایران آنچنان که باید و شاید جا نیافتاده است و چه بسا همین مورد باعث افزایش قیمت تمام شده آن در بسیاری از فروشگاه‌ها شود. حداقل روی کاغذ قیمت محصول جدید متا افزایش واضح و چشمگیری داشت، به قدری که داد طرفداران این برند را هم درآورد. با این حال اگر قیمت برای شما مولفه مهمی است، متا کوئست 2 می‌تواند گزینه مناسب شما باشد.

خواندن  معرفی بهترین بازی‌های واقعیت مجازی (VR)

مقایسه هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3

طراحی

شاید در نگاه اول هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3 از نظر ظاهری تفاوت چندانی نداشته باشند اما وقتی عمیق‌تر بررسی کنیم متوجه ظرافت و دقت خاص متا در طراحی محصول جدیدش می‌شویم. Meta Quest 3 بالغ بر 40 درصد نسبت به محصول قبلی باریک‌تر شده است. همین مورد طبیعتاً بر روی وزن آن هم تاثیر بسیار چشمگیری می‌گذارد. در قسمت جلویی MQ3 برخلاف نسخه دوم، دو عدد دوربین 4 مگاپیکسلی تمام رنگی با سنسورهای عمقی توجهات را به خود جلب می‌کند. موردی که فقدانش در MQ2 حسابی به چشم می‌آمد. از آن طرف خود کنترلرهای هدست هم یک طراحی جمع و جور و به مراتب جذاب‌تری را هم به خود گرفته‌اند تا از نظر زیبایی و ظاهری، MQ3 را برنده مطلق این مقایسه بدانیم.

مقایسه هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3

تصاویر و نمایشگر

با وجود این که چندین سال از عرضه MQ2 می‌گذرد همچنان با رزولوشن 1832*1920 خود می‌تواند یک عملکرد باکیفیت را به جای بگذارد. هرچند همچنان نسبت به PSVR2 با دو نمایشگر OLED 4K و رزولوشن 2000*2040 چندین پله عقب‌تر است. همانطور که پیش بینی هم می‌شد، صفحه نمایش Meta Quest 3 علاوه بر افزایش ابعاد از نظر کیفیت هم ما را غافلگیر می‌کند. MQ3 دارای یک صفحه نمایش LCD با رزولوشن 2064*2208 است که در کنار نرخ تازه سازی 120 هرتزی خود می‌تواند یکی از بهترین عملکردهای هدست‌های واقعیت مجازی را به تصویر بکشد. آن‌قدر جاه طلبانه که خود متا از این نمایشگر به عنوان 4K+ تعبیر می‌کند. از آن طرف به لطف لنزهای پنکیکی حالا شاهد پیکسل‌های پرتعداد، باکیفیت و بسیار طبیعی هستیم که پیش از این در هیچ نمونه‌ی‌ عرضه شده‌ای سابقه نداشته است. خلاصه اگر نمایشگر برای‌تان اهمیت و ارزش خاصی دارد، برتری با قاطعیت در اختیار Meta Quest 3 است.

خواندن  معرفی بهترین بازی‌های واقعیت مجازی (VR)

مقایسه هدست‌های واقعیت مجازی Meta Quest 2 و Meta Quest 3

کنترلر

Meta Quest 3 سعی کرده است در طراحی کنترلرهای خود از هدست Quest Pro الگوبرداری کند. یعنی به لطف ویژگی‌های لمسی بهبود یافته حالا می‌تواند یک تعامل فوق العاده بزرگی را در حین تجربه بازی‌ها به مخاطب هدیه دهد. نسل جدید کنترلرهای Touch Plus این پلتفرم باعث می‌شود که احساسات واقعی و حرکت‌ دست‌ها کاملاً مطابق با جزئیات حقیقی آن در بازی‌ها به تصویر کشیده شوند. از طرفی طراحی کلی کنترلر و چیدمان دکمه‌های روی آن نیز نسبت به MQ2 بسیار جمع و جورتر شده و حالا لقب ارگونومیک‌ترین کنترلرهای پلتفرم‌های واقعیت مجازی را به نام خود زده است. ناگفته نماند که با کمک فناوری Direct Touch می توانید بدون در دست گرفتن کنترل هم در تعامل با اشیاء محیط باشید.

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا