صنعت گیم هر چه قدر هم که جذاب، سرگرم کننده و بیبدیل باشد اما با اختلاف لقب پرهزینهترین حوزه سرگرمی را به نام خودش زده است. حالا این هزینه میتواند به هر چیزی مربوط باشد؛ از خرید بازیهای گران قیمت نسل نهمی بگیرید تا تجهیزات گیمینگ! اما تمام این هزینهها در برابر قیمت کنسولها ناچیز شمرده میشود. از آنجایی که قیمت دلار در کشورمان خیال کوتاه آمدن ندارد، اکثر قریب به اتفاق مردم کشورمان دستشان از خرید کنسولهای نسل نهمی کوتاه میماند. اما قضیه زمانی عجیب میشود که بدانید در تاریخ صنعت گیم کنسولهای گران قیمتتری از PS5 و Xbox Series X/S داشتهایم که نه فقط گیمرهای داخلی، بلکه مخاطبین آن ور آبی هم حتی خیال خریدش به سرشان نزده است. دست بر قضا ممکن است نام این کنسولهای گران قیمت را هرگز در زندگیتان نشنیده باشید، اما حداقل در آن دوران نیاز به چندین وام سنگین برای خریدشان حس میشد. خوشبختانه از آن دوره گذشتهایم و حداقل در دوره فعلی، به لطف سهولت بیشتر در تولید سخت افزار و دسترسی گسترده، حالا قیمت تمام شده محصولات تکنولوژی در قیاس با گذشته کمتر شدهاند. البته دروغ چرا، ممکن است شما نسخههای مخصوصی از PS4 و Xbox One را ببینید که قیمتشان به اندازه یک ویلای دوبلکس در شمال تهران باشد، اما عجالتاً در این مقاله به گران قیمتترین کنسولهای تاریخ میپردازیم که در همان روز اولیه عرضهی رسمی در مقیاس جهانی، قیمتشان سر به فلک کشیده است. پس کنسولهای محدود و رویایی که از طلا ساخته شدهاند یا خلاصه هر چیز عجیب و گران قیمتی داشتهاند را فاکتور میگیریم.
PlayStation 3
قیمت نهایی با در نظر گرفتن نرخ تورم: 770 دلار
شاید برای گیمرهای نسل جدید کمی عجیب باشد، اما در دهههای گذشته تمام نگاههای صنعت گیم و حوزه تکنولوژی فقط و فقط معطوف به کنفرانسهای E3 بود. هر شرکتی تنها یک بار فرصت استفاده از این کنفرانسها را داشت و اگر موفق بود بار و بندیلش را برای یک سال پرشکوه میبست و اگر شکست میخورد، باید فاتحهاش را جلوی دیدگاه هزاران تماشاگر میخواند. سال 2006، بعد از شاهکار بی بدیل صنعت گیم یعنی کنسول PS2، سونی تصمیم گرفت در جریان کنفرانس E3 از کنسول نسل جدیدش رونمایی کند. غرور حاصل از افتخار آفرینی پلی استیشن 2 باعث شد تا سونی فارغ از هر گونه استرس و فشاری، قیمت کنسولش را 600 دلار اعلام کند. تصمیمی که یک فاجعه به تمام معنا بود و با سکوت و بهت اعجاب برانگیز تماشاگران روبرو شد. البته مدل 20 گیگابایتی هم با قیمت 500 دلار معرفی شد اما اکثر نگاهها به سمت و سوی نسخه 60 گیگابایتی و 600 دلاری کنسول بود که سونی را وارد یکی از پرچالشترین دوران خودش کرد. خصوصاً این که تازه یک رقیب جان سختی به نام Xbox 360 وارد میدان شده بود و حتی توانست با اختلاف اندکی این کنسول را در نسل هفتم شکست دهد.
Atari 2600
قیمت نهایی با در نظر گرفتن نرخ تورم: 850 دلار
آتاری 2600 بدون شک نمادیترین کنسول تاریخ صنعت گیم است. چه بسا اگر شاهکار آتاری نمیبود صنعت گیم هرگز به جایگاه فعلیاش دست پیدا نمیکرد. کمپانی که متاسفانه به خاطر تصمیمات اشتباه مدیران و البته سرمایهگذاری روی پروژههای جاه طلبانهای که راه به جایی نبردند، عملاً ورشکست شد و حالا صرفاً به تولید بازیهای ویدئویی خاصی مشغول است. آتاری 2600 برای اولین بار در سال 1977 در خرده فروشیها عرضه شد. با این حال در سالهای اولیه خود نتوانست به فروش اعجاب برانگیز برسد تا این که برای اولین بار بازی Space Invaders برای این کنسول عرضه شد. یک عنوان انقلابی و بسیار سرگرم کننده که در سال 1980 منتشر شد و توانست آمار فروش این کنسول را دوبرابر کند. در نهایت مدیران آتاری برای افزایش فروش کنسول خود تصمیم گرفتند را به 125 دلار کاهش دهند. تصمیمی درست و منطقی که باعث شد Atari 2600 نزدیک به 30 میلیون دستگاه فروش داشته باشد.
Mattel’s Intellivision
قیمت نهایی با در نظر گرفتن نرخ تورم: 900 دلار
اگر این روزها جنگ کنسولهای گیمینگ بین مایکروسافت و سونی است، در سال 1970 و 1980 میلادی، Intellivision و Atari با هم دیگر سر جنگ داشتند. Mattel’s Intellivision که رقیب اصلی آتاری 2600 بود، در سال 1980 به صورت آزمایشی در آمریکا عرضه شد. این در حالی بود که دیگر کنسول گران قیمت لیست یعنی آتاری 2600 سه سال قبلتر از این پلتفرم به بازار عرضه شده بود و تقریباً همزمان با پروسه کاهش قیمت آتاری 2600 در دسترس عموم قرار گرفت. به قیمت دلار امروزی، Mattel’s Intellivision نزدیک به 900 دلار قیمت داشت که نسبت به همتای صاحب نام خودش به مراتب گران قیمتتر بود اما ویژگیهایی داشت که حداقل برای آتاری دست نیافتنی بود. از ویژگیهای این کنسول میتوان به پردازنده 16 بیتی، قابلیت دانلود بازیها و پخش موزیک اشاره کرد. طوری که بسیاری از رسانههای آن زمان، این کنسول را یک رایانه خانگی قلمداد میکردند. با این حال عدم عرضه مناسب بازیها بر روی این کنسول باعث شد نتواند در برابر آتاری حرف خاصی برای گفتن داشته باشد و با 3 میلیون فروش برای همیشه از صنعت گیم خداحافظی کند.
3DO
قیمت نهایی با در نظر گرفتن نرخ تورم: 1250 دلار
اما به کنسولی میرسیم که در زمان خودش، پیشرفتهترین و نوآورانهترین پلتفرم صنعت گیمینگ بود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این محصول در حقیقت با همکاری خالق شرکت EA یعنی تریپ هاوکینز، شرکت LG و برند محبوب پانسونیک عرضه شد. سازندگان این کنسول در آن زمان رقبای صاحب نامی مثل سگا جنسیس و نینتندو را سر راه خود داشتند، اما متاسفانه به اندازه ایدههایشان به آنها بها داده نشد. 3DO یک کنسول دیسک خور بود که میتوانست محتوای چند رسانهای را پخش کند، حتی قابلیت اجرای بازیهای 32 بیتی را هم داشت و در کل قویترین پلتفرم گیمینگ زمان خودش به حساب میآمد. اما این همه قابلیت و امکانات باعث شد تا در نهایت با قیمت 1250 دلاری (با در نظر گرفتن نرخ تورم تا سال 2023( عرضه شد. مبلغی که باعث شد تنها طبقه ثروتمند جامعه بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. اما با این حال دلیل اصلی شکست این کنسول، عدم عرضه بازیهای محبوب آن زمان و نبود یک عنوان انحصاری خاص بود. سازندگان چندان با معماری این کنسول ارتباط برقرار نکردند و میلی برای عرضه بازی نداشتند. در نهایت تیم سازنده تصمیم گرفت، لایسنس ساخت کنسول 3DO را به سایر شرکتها هم بفروشد تا آنها نیز بتوانند مدل خودشان را از بازی عرضه کنند. با این حال علی رغم این همه تلاش 3DO نتوانست بیشتر از 2 میلیون نسخه فروش داشته باشد.
Neo Geo
قیمت نهایی با در نظر گرفتن نرخ تورم: 1290 دلار
بدون شک The Neo Geo جان سختترین کنسول تاریخ صنعت گیم است. کنسولی که برای اولین بار در دهه 90 میلادی به صورت دستگاه آرکید به بازار عرضه شد. آن قدر در زمان خودش گران قیمت و دست نیافتنی بود که عملاً در شهربازیها و مراکز مخصوص بازیهای ویدئویی میتوانستید با آن به تجربه بازی بپردازید. با این حال بازیهای موفق و بسیار جذابی مثلStreet Fighter برای آن عرضه شد. حتی مسابقات جهانی بازی استریت فایتر بر روی این دستگاه نیز برگزار شد. در نهایت استقبال فوق العاده باعث شد تا سازندگان نسخه خانگی این کنسول را هم به بازار عرضه کنند. محصولی که رزولوشن بسیار بهتری از رقبای صاحب نام خودش داشت و از دو پردازنده مجزای قدرتمند بهره میبرد. بعدها بازیهای درخشان بیشتری مثل Mortal Kombat و Metal SLUG هم برای این کنسول عرضه شدند و از قضا به فروش خوبی هم دست پیدا کردند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این کنسول به قدری طول عمرش بالا بود که حتی در سالهای 2000 میلادی هم سازندگان زیادی برای آن بازی میساختند. اما نباید این نکته را فراموش کرد که از گران قیمتترین کنسولهای تاریخ صنعت گیم است. حتی بازیهایش هم نسبت به رقبا بسیار گران قیمتتر بودند.