عینک واقعیت مجازی PS VR2 سونی (Sony) بدون شک یکی از بهترین محصولات مبتنی بر VR است. با فناوری بهروز و مدرن، تجربه بازیهای واقعیت مجازی را چند پله ارتقاء پیدا کرده و اکنون میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا نیاز به خرید آداپتور این محصول برای رایانههای شخصی با وجود محصولات مشابه هست؟
با تمام تبلیغات گسترده و نوآوریهایی که شرکت سونی برای تولید و عرضه عینک واقعیت مجازی PS VR2 در پیش گرفت، تا امروز، این محصول نتوانست انتظارات مخاطبان خودش را برآورده کند. هرچند که از لحاظ طول عمر، هنوز مدت زمان زیادی نیست که پلیاستیشن وی آر ۲ فراگیر شده و قطعا تا سالهای آینده خودش را به همگان اثبات خواهد کرد.
دلیل اصلی عدم موفقیت این ابزار واقعیت مجازی، محدودیتهای عجیب و پیچیدهای است که به عنوان یک وسیله جانبی برای کنسول PS5 در نظر گرفته شده و بر سر راه استودیوهای توسعهدهنده قرار گرفته است. به خاطر همین نکته بود که بیشتر بازیهای VR که روی رایانههای شخصی در دسترس قرار داشتند، نمیتوانستند پورتی جداگانه برای کنسول پلیاستیشن ۵ داشته باشند.
وقتی که کاتالوگ بازیهای PS VR2 کم است و از آن طرف هم هنوز محصولات انحصاری با کیفیت و متعدد در ژانرهای متنوع برای این وسیله در دسترس نیست، شکست سونی در این زمینه از فناوری راحتتر قابل پذیرش خواهد بود. همه این موارد تا زمانی جزو نگرانیهای ما بودهاند که چیزی به اسم آداپتور PS VR 2 سونی برای PC نداشتیم!
این آداپتور، دستگاه را به یک هدست SteamVR تبدیل میکند. برخی از قابلیتهای ممتاز آن، مثل نمایشگر اولد 4K با زاویه دید 110 درجه و کنترلرهای Sense با قابلیت ردیابی پیشرفته انگشتان، را حفظ میکند. خرید آداپتور یادشده پیشنهاد بدی نیست، البته اگر حاضر باشید به اندازه خرید یک بازی آکبند برای داشتنش هزینه کنید.
البته به خاطر داشته باشید که مسئله فقط آداپتور نیست و باید یک سیستم گیمینگ قدرتمند و یک پک کامل از PS VR 2 را تهیه کنید که هزینه این مسائل هم جدا و قابل توجه هستند. بعد از سپری کردن اولین تعطیلات آخر هفته با عینک واقعیت مجازی سونی از طریق این آداپتور (البته پس از تجربه یک مرحله تنظیم اولیه شلوغ و پرماجرا)، با اطمینان میتوان گفت از این پس، PS VR2 هدست اصلی شما برای تجربه بازیهای واقعیت مجازی روی کامپیوتر خواهد بود.
طراحی و قابلیتهای آداپتور عینک واقعیت مجازی PS VR 2 برای PC
این آداپتور که به صورت اختصاصی برای PC ساخته شده است، تماماً مشکی بوده و با طراحی جمعجور خودش، به راحتی قابل اتصال است. از لحاظ ابعاد، یک مربع صاف را در نظر بگیرید که جلو آن پورت تبدیل USB تایپ C دارد و در انتهای آن نیز یک کابل USB تایپ A 3.0 با طول کمتر از ۱ متر به صورت ثابت تعبیه شده است.
همچنین، پورت DisplayPort 1.4 و ورودی برق در پشت دستگاه قرار گرفته است. هدست PS VR2 از طریق پورت USB-C جلویی به آسانی متصل میشود، درحالیکه پورتهای USB-A و DisplayPort 1.4 در پشت، دادهها را بین آداپتور و کامپیوتر گیمینگ منتقل میکنند. اندازه کوچک این آداپتور نشان میدهد که دردسری برای نگهداری از آن ندارید، چراکه اندازه آن از یک زیرلیوانی بزرگتر نیست.
برخلاف سایر عینکهای واقعیت مجازی مثل Meta، که کنترلرهایشان مستقیماً به خود هدست متصل میشوند، عینک PS VR2 و کنترلرهای Sense آن به بلوتوثی نیاز دارند که حداقل از نسخه 4.0 پشتیبانی کند. اگر آداپتور بلوتوثی ضعیفی دارید، نیاز به نگارانی خاصی نیست؛ سونی با این شرایط امکانات حداقلی را از شما برای تجربه پلیاستیشن وی آر ۲ میخواهد.
با این حال، بهتر بود اگر آداپتور PS VR2 سونی برای PC یک بلوتوث داخلی نسخه 4.0 داشت تا چنین چالشی برای کاربران ایجاد نشود، اما به هر حال اگر میخواهید که روند اتصالات را آسانتر و سریعتر کنید، بهتر است به فکر داشتن آداپتور بلوتوثی درون مادربردی قدرتمندی باشید که البته قیمت بالایی هم ندارند.
نکتهای که در دستورالعمل راهنمای داخل جعبه ذکر شده، هشدار میدهد که «از کابلهای افزایشدهنده یا هاب USB برای اتصال آداپتور PC استفاده نکنید، چراکه ممکن است باعث اختلال در عملکرد آن شود.» با وجود هشدارهای سونی، به دلیل شرایط خاص تنظیمات برخی از کامپیوترها، مخاطبان باید حواسشان را به این نکته جمع کنند که شرایط تنظیمات را کمی دشوار میکند.
برخی از کاربران به سرعت متوجه شدهاند که باید به این هشدار توجه میکردند، چراکه این تنظیمات، تصویری تار و مخدوش داخل هدست نمایش میدهد. این مشکل را با یک کابل افزایشدهنده USB 3.0 و یک کابل DisplayPort 1.4 بلندتر دو متری بهطور کامل رفع میشود. البته، وجود یک کابل DisplayPort 1.4 در جعبه هم میتوانست این معطلی را برای کاربران از بین ببرد، چراکه اگر از قبل چنین کابلی نداشته باشید، با یک دردسر کوچک مواجه خواهید شد.
عملکرد آداپتور انحصاری عینک واقعیت مجازی پلیاستیشن وی آر ۲
به لحاظ عملکردی، راهاندازی اولیه عینک واقعیت مجازی PS VR2 برای PC در ابتدا میتواند کمی چالشبرانگیز، اما کاربردی باشد. نکات آموزشی که به محض اتصال میبینید، مانند تنظیم کنترلرهای Sense و هماهنگ کردن هدست با شکل سر و فاصله چشمها، برای سلامت شما در دراز مدت مهم خواهد بود.
البته سیستم آموزش دهی استفاده از عینکهای واقعیت مجازی هنوز به سطح آموزشهای تعاملی عینکهای Meta نرسیده است، اما سونی تلاش کرده تا مخاطب خاص پسند خودش را به خوبی راهنمایی کرده و کاربر را فوراً وارد محیط SteamVR کند. با حضور در استیم وی آر، از این پس میتوانید بازیهای واقعیت مجازی در رایانههای شخصی خودتان را با عینک انحصاری و اختصاصی سونی تجربه کنید.
برای کاربران تازهوارد به دنیای واقعیت مجازی که سیستمهای گیمینگ خوبی هم دارند، دیدن لگ و افت فریمهای شدید میتواند آنها را دلزده کند. نکتهای که گفته نمیشود، اما باید به خاطر بسپارید این است که با غیر فعال کردن گزینهای به نام Hardware-accelerated GPU scheduling و دستکاری تنظیمات خود محیط SteamVR مثل فعالسازی Motion Smoothing و تعیین وضوح تصویری 3000×3000 برای هر چشم خودتان، میتوانید بعد از حدود یک ساعت سر و کله زدن به تجربه اولین محصول واقعیت مجازی خود بپردازید.
آداپتور PS VR2 به راحتی با فروشگاه استیم سازگار میشود. استیم در صورت روشن شدن عینک سونی، کنترلرها را شناسایی کرده و امکان تنظیم سریع بخشهایی مانند محدوده بازی و بازخورد لمسی را فراهم میکند. از طریق دکمه Playstation روی موشن سنسها و میتوانید به راحتی در صورت نیاز از بازی خود خارج شده یا عنوان دیگری را برای تجربه انتخاب نمایید.
هر بار استفاده از این عینک، نیازمند اجرای همزمان اپلیکیشن PS VR2 و SteamVR است که کمی خستهکننده به نظر میرسد. با این حال، بازیهای PC روی پلیاستیشن وی آر ۲، حتی بدون قابلیت HDR، بسیار خیرهکننده به نظر میرسند. عناوینی چون Blade & Sorcery، Pavlov، Half-Life: Alyx، H3VR، Skyrim VR و Boneworks از همان اول قابل تجربه هستند که همگی با رنگهای غنی و عمیق دید روان روی نمایشگرها، بسیار عالی به نظر میرسند. حتی با وجود اتصال از طریق کابل USB-C، این تجربه به طور محسوسی بهتر از همان بازیها با استفاده از Air Link در Quest 3 بود.
با این حال، هنوز هم برخی از بازیها مشکل سازگاری با عینک واقعیت مجازی سونی دارند. دو عنوان No Man’s Sky VR و The Walking Dead: Saints & Sinners از مشهورترین نمونهها هستند که مشکلاتی در سازگاری با عینک PS VR2 روی PC داشتند. یکی از آنها قابلیت بازخوردهای لمسی کنترلر Sense را اجرا نمیکند و دیگری با کلی کرشهای متعدد، اجازه نمیدهد تجربهای فراگیر داشته باشید.
با این حال، تجربه هر دو عنوان یادشده روی کنسول پلیاستیشن 5 همچنان بدون نقص است و با بهروزرسانیهای متعدد، این مشکلات در آینده رفع میشوند.
علاوه بر این، برخی ویژگیهای پیشرفته PS VR2 مانند رهگیری چشمی، قابلیت HDR، تریگرهای تطبیقی، لرزش هدست و بازخورد لمسی پیشرفته هنوز روی پلتفرم رایانههای شخصی پشتیبانی نمیشوند. شاید حتی آزاردهندهترین نکته این باشد که PS VR2 کاملاً با بازیهای قدیمی Meta، مانند Asgard’s Wrath و Lone Echo، ناسازگار است،. همین موضوع میتواند عینک Quest 3 را برای کاربرانی که به کتابخانه بازیهای Meta متکی هستند، به هدست بهتری برای تجربه بازیها تبدیل کند.
نمایشگر OLED PS VR2 و تجربه قابلیت فوکوس رندرینگ تطبیقی وابسته به حرکت سر (Head-relative Foveated Rendering) در بیشتر بازیها، به لطف زاویه دید وسیع ۱۱۰ درجهای هدست، همچنان نفسگیر هستند. قابلیت تشخیص لمس انگشت کنترلرهای Sense نیز در بازیهایی مانند Pavlov عالی عمل میکند، جایی که میتوانید با قرار دادن دستها روی کنترلر، حرکات انگشت متنوعی را انجام دهید. سیستم صدای سهبعدی استیم نیز حداقل به اندازه سیستم صوتی سهبعدی Tempest PS5، هنگام استفاده از ایربادهای همراه PS VR2، حس فراموش نشدنی را القا میکند. با این حال، هنوز پتانسیل کامل PS VR2 روی PC به طور کامل محقق نشده است و برای خرید آن، بهتر است کمی تحقیق کرده و با آسودگی خاطر به سراغ تهیهاش بروید.
بایدها و نبایدهای خرید آداپتور PS VR2 برای PC در یک کلام
آداپتور عینک پلیاستیشن وی آر ۲ شرایط یک تجربه واقعیت مجازی قوی را فراهم میکند. البته با چند نکته قابل توجه، میتوانید تصمیم بگیرید که آیا نیاز به خرید آن دارید یا خیر. فرآیند راهاندازی ابتدایی عینک به واسطه این آداپتور میتواند کمی دردسرساز باشد، بهویژه به دلیل وابستگی به بلوتوث و نبود کابلهای مورد نیاز در جعبه که وقتهای زیادی برای تهیه جداگانه از شما خواهد گرفت.
وقتی مراحل اولیه تنظیم و بهینهسازی سیستم را پشت سر بگذارید، تجربه بصری فوقالعادهای خواهید داشت. اگر بهروزرسانیهای آینده قابلیتهای بیشتری از PS VR2 را برای PC فعال کند، این آداپتور میتواند به یک ابزار ضروری برای علاقهمندان به صنعت واقعیت مجازی و طرفداران پلیاستیشنی تبدیل شود که از پلتفرم رایانههای شخصی استفاده میکنند.
در مقایسه با سایر هدستهای PC VR مشابه مانند Quest 3، HP Reverb G2 و Valve Index، عینک واقعیت مجازی PS VR2 با نمایشگر OLED و تصاویر زنده و شفاف خود نسبت به همه آنها برجسته میشود. البته، این هدست فاقد برخی قابلیتهای پیشرفته و آزادی تجربه عنواین به صورت بیسیم (که در Quest 3 وجود دارد) است که از نکات منفی آن برای برخی از کاربران خواهد بود.
اگر آمادهاید با چند چالش جزئی در راهاندازی ابتدایی عینک یادشده روی رایانههای شخصی مقابله کنید و به دنبال تجربه بصری بینظیر روی نمایشگر OLED هستید، عینک PS VR2 همراه با آداپتور PC ارزش خرید را دارد.
شما مخاطبان عزیز میتوانید هم اکنون بازی و محصولات موردنظر خودتان را به صورت مستقیم با ضمانت بهترین قیمت و ارسال سریع از فروشگاه تک سیرو خریداری کرده و تجربه خرید یا بازی خودتان را با ما و سایر مخاطبان به اشتراک بگذارید.
نظر شما در خصوص این مقاله چیست؟ آیا شما هم به دنبال تجربه بازیهای واقعیت مجازی به کمک پلی استیشن وی آر ۲ روی رایانه شخصی خودتان هستید؟ به نظر شما، بهترین عینک واقعیت مجازی که میتوان برای کامپیوتر خریداری کرد، چیست؟ نظرات خود را با ما به اشتراک گذاشته و سایر اخبار و مقالات مرتبط با حوزه بازیهای ویدیویی را از طریق مجله تک سیرو پیگیری و مطالعه کنید.