از همان ماههای اولیه عرضه Nintedno Switch و بازخورد فوق العاده مخاطبین سراسر جهان میتوانستیم حدس بزنیم که سایر برندها و شرکتهای تولید کننده برای حوزه کنسولهای دستی و قابل حمل دندان تیز کردهاند. شاید دم دستترین گزینه برای چنین رقابیت بازگشت پلی استیشن به دنیای کنسولهای دستی بود که بعد از PSP و PS Vita دیگر هیچ نام و نشانی از آن باقی نماند. با این حال صنعت گیم باز هم با غافلگیریهایش بار دیگر به ما نشان داد که تا چه اندازه غیرقابل پیش بینی و مرموز است. غافلگیری آنجایی رقم خورد که شرکت Valve بدون سابقه چندان در زمینه تولید سخت افزارهای گیمینگ، به یکباره از کنسول دستی متفاوت خودش تحت عنوان Steam Deck (استیم دک) پرده برداشت. دروغ چرا، اکثر قریب به اتفاق کارشناسان و مخاطبین فکر میکردند که غول جدید کمپانی Valve آنچنان حرف خاصی برای گفتن در برابر Nintendo Switch نداشته باشد. اما قدرت سخت افزاری مناسب، پشتیبانی از بازیهای Steam و البته کنترلر جذاب باعث شد تا نینتندو بالاخره صدای پای یک رقیب دهن پر کن را بشنود. ماجرا اما زمانی عجیبتر شد که سایر ابرغولهای حوزه تکنولوژی هم تصمیم گرفتند از این بازار داغ و پرسود جا نمانند و هر کدام به سهم خودشان حرفی برای گفتن در بازار داشته باشند. در نتیجه کنسولهایی مانند Asus ROG Ally، MSI Claw و Lenovo Legion Go همگی در صدد براندازی Steam Deck بودند. اما راستش را بخواهید هیچ کدام را نمیتوان به اندازه Lenovo Legion Go مدعی دانست. آنها در حال حاضر شانه به شانه Valve در بازار پیشروی میکنند و از نظر فروش هم حسابی غوغا به پا کردهاند. به همین خاطر این روزها بازار مقایسه این دو کنسول دستی (شما بخوانید رایانه شخصی قابل حمل) حسابی در فضای مجازی داغ شده است. در این مطلب مقایسه Steam Deck و Lenovo Legion Go را برایتان شرح و بسط خواهیم داد.
• قیمت
برنده: Steam Deck
چه بخواهیم یا نه، مهمترین المان در مقایسه دو کنسول گیمینگ تنها قیمت است و بس! خصوصاً برای ما ایرانیها که هر روز با قیمت دلار شاخ به شاخ میشویم و از بخت بد هر بار هم شکست میخوریم. بگذارید همین اول کار خیالتان را راحت کنیم، هم Steam Deck و هم Lenovo Legion Go در مقایسه با کنسولهای خانگی نسل نهمی مثل PS5 و Xbox Series X/S قیمت به مراتب بیشتری دارند. پس اگر به دنبال یک تجربه ارزان قیمت هستید فعلاً قید خرید این پلتفرمهای دستی و قابل حمل را بزنید. اما باز هم خیلیها ترجیح میدهند یک کنسول قابل حمل داشته باشند تا فارغ از محدودیتهای زمانی و مکانی بتوانند بی دغدغه به تجربه بازی مورد علاقهیشان بپردازند. همانطور که احتمالاً میدانید، هر دو پلتفرم Steam Deck و Lenovo Legion Go در مدلهای مختلف با ظرفیتهای 512 GB و 1 TB به بازار عرضه شدهاند، با این حال در تمامی مدلهای عرضه شده استیم دک به وضوح قیمت کمتری دارد. البته این بدان معنا نیست که Valve عاشق چشم و ابروی گیمرهاست، بلکه سخت افزار قدرت Legion Go باعث شده تا بهای نهایی به مراتب بیشتری داشته باشد. با این حال هر دو بازی از پس اجرای عناوین سنگین و AAA امروزی بر میآیند، پس اگر محدودیت بودجه دارید Steam Deck را در اولویتتان قرار دهید.
• طراحی
برنده: Lenovo Legion Go
Steam Deck و Legion Go طراحیهای مشابهی دارند، یعنی هر دو با آنالوگهای دوگانه، صفحه نمایش بزرگ و تعداد زیادی دکمه در جلو و پشت کنسول طراحی شدهاند. همچنین هر دو پلتفرم مناطقی مخصوص تهویه در قسمت بالایی کنسول دارند تا از آسیب جبران ناپذیر گرمای داخلی به قطعات سخت افزار جلوگیری کنند. با این حال برگ برنده Steam Deck طراحی کوچکتر و البته وزن به مراتب کمتر آن است. مطمئناً کسی که به دنبال تجربه بازیها به صورت دستی و قابل حمل است، بیشتر از هر چیزی به وزن و اندازه کنسول اهمیت میدهد. از آن طرف اما مهمترین نبرد این دو پلتفرم در زمینه صفحه نمایش است. Steam Deck یک صفحه نمایش 7 اینچی LCD با نرخ نوسازی تصویر 60 هرتز دارد که خب خوشبختانه اخیراً مدل OLED آن هم به بازار عرضه شده و وضوح آن را به طرز چشمگیری افزایش میدهد. Lenovo Legion Go اما در این زمینه یک قدم از رقیبش جلوتر است. یعنی جایی که میتواند یک صفحه نمایش 8.8 اینچی QHD+ با نرخ نوسازی تصویر 144 هرتز را به تصویر بکشد. اما اگر فکر میکنید که برتریهای Legion Go به این موارد خلاصه میشود سخت در اشتباهید! آنهایی که با کنترلر Nintendo Switch آشنایی دارند، مطمئناً با محصول جدید Lenovo ارتباط برقرار خواهند کرد. چون درست مثل نینتندو سوئیچ، کنترلرهای آن میتوانند از بدنه خود کنسول جدا شوند و به صورت جداگانه مورد استفاده قرار گیرند. از آنجایی که لنوو حسابی برای طرفداران بازیهای تیراندازی نوشابه باز کرده، این قابلیت را فراهم کرده است که یکی از این اجزای جدا شدنی را به عنوان ماوس در بازیهای FPS استفاده کنند. حتی یک تکیه گاه برای خود کنسول هم قرار دادهاند تا دیگر دردسر خرید پایه نگهدارنده هم نداشته باشید. بهتر از این هم مگر میشود؟
• قدرت سخت افزاری و عملکرد فنی
برنده: Lenovo Legion Go
حداقل خبر خوبی که میتوانیم به شما بدهیم این است که Steam Deck و Lenovo Legion Go هر دو توانایی اجرای بازیهای بزرگ و گرافیکی AAA که این روزها حسابی در بازار سر و صدا به پا کردهاند را دارند. این مورد از آن جهت جای ستایش و تحسین دارد که رقیب صاحب نام و محبوب این دو پلتفرم یعنی Nintendo Switch حتی در نسلهای آتی خودش هم نمیتواند به چنین قدرت سخت افزاری و پردازش فنی برسد. اما وقتی پای مقایسه محصول Valve و Lenovo به میان میآید باید برتری را از آن Legion Go بدانیم. البته که هر دو محصول عملکرد نزدیک به هم دارند اما این Legion Go است که میتواند ثبات فنی بیشتر، فریم ریت بالاتر و عملکرد بهتری از خودش نشان دهد. تمام این موفقیتها به خاطر پردازنده AMD Ryzen Z1 Extreme در کنار 16 گیگابایت حافظه LPDDR5X رقم خورده است. البته همانطور که گفتیم وضوح و کیفیت گرافیکی بازیها به لطف صفحه نمایش +QHD و 144 هرتزی آن به طرز محسوسی از استیم دک بیشتر است. با این حال کنسول دستی Valve هم پا به پای رقیب جان سختش در اجرای بازیها پیش میرود. استیم دک پردازنده AMD Zen 2 و پردازنده گرافیکی AMD RDNA 2 دارد که همراه با 16 GB LPDDR5 RAM میتواند یک فریم ریت مناسب و عملکرد بهینه از بازیها را به تصویر بکشد. مضاف به این که خود ولو دائماً در حال همکاری با سازندگان مطرح جهان است تا بلکه بتواند با بهینه سازی اختصاصی عملکرد فنی مناسبی را از این عناوین به نمایش بگذارد. اما خب شاید این آمار و ارقام چندان برایتان ملموس نباشد، به همین برای درک بیشتر آن بهتر است قدرت اجرایی بازی Forza Horizon 5 را بر روی این دو کنسول مقایسه کنیم. آن طور که بررسیهای ما نشان میدهد، در کیفیت اجرایی Medium هر دو کنسول توانستهاند نزدیک به 50 فریم بر ثانیه را به نمایش بگذارند. اما برای بازیهای بزرگتر و گرافیکیتر مثل God of War 2018 کنسول Legion Go در بعضی از سکانسها نزدیک به 10 فریم بر ثانیه بیشتر از رقیب خودش عمل میکند.
• باتری
برنده: برابر
به هر حال وقتی مخاطب تصمیم به خرید یک کنسول دستی و قابل حمل میگیرد، حداقل انتظارش این است که بتواند مدت زمان قابل توجهی را بدون نگرانی از بابت طول عمر باتری به تجربه بازیها بپردازد. روی کاغذ اگر بخواهیم بگوییم Lenovo Legion Go با توان 49.5 واتی خودش در مقایسه با رقم 45 واتی Steam Deck برنده میدان به حساب میآید. اما راستش را بخواهید تفاوت این دو کنسول از نظر عمر باتری هرگز به چشم نمیآید. گرچه توان باتری Legion Go بیشتر است اما قدرت سخت افزاری و بار پردازشی آن هم بیشتر بوده و به همین خاطر در بهترین حالت میتواند بین 2.5 (برای بازیهای بزرگ) تا 4 ساعت (برای عناوین به نسبت سبکتر) جوابگو باشد. همین آمار و ارقام برای Steam Deck هم صدق میکند. خلاصه آن که برخلاف سایر المانهای مقایسهای این مقاله حداقل از نظر باتری تفاوت فاحشی را شاهد نیستیم.
• سیستم عامل
برنده: Steam Deck
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، Steam Deck و Legion Go بیش از آن که یک کنسول دستی باشند، در حقیقت یک رایانه قابل حمل قدرتمند به حساب میآیند که توانایی اجرای بازیهای سنگین و AAA را دارند. با این تفاسیر Legion Go بیشتر از Steam Deck به چنین توصیفی نزدیک است. چرا که Valve قید سیستم عامل ویندوز برای کنسول خودش را زده و سعی کرده از سیستم عامل SteamOS (بر پایه لینوکس) استفاده کند. خود این موضوع مزایا و معایب خاص خودش را دارد. مزیت این سیستم در آن است که بخوبی با اکوسیستم پلتفرم استیم و فروشگاه آن سازگاری دارد و شما میتوانید بهترین و سادهترین رابط کاربری ممکن از یک کنسول دستی را در استیم دک ببینید. اما Legion Go به جای این موارد یک راست سمت سیستم عامل ویندوز 11 رفته است. طبیعتاً این موضوع باعث شده تا مقداری در رابط کاربری، فرایندهای اجرایی پیچیدگی و بعضاً کندی پیش بیاید، اما خوشبختانه شما میتوانید برای سایر مصارف و اپلیکیشنهای بازی و جانبی هم روی این کنسول حساب باز کنید. موردی که عملی کردنش بر روی استیم دک یک سر میخواهد و هزار سودا! اما فراموش نکنید که برای ما گیمرها رابط کاربری ساده و سریع حرف اول را میزند.
مقاله مرتبط: معرفی بهترین بازیهای Steam Deck
Steam Deck یا Legion GO: کدام کنسول را بخریم؟
پاسخ به این سوال تا حد زیادی سلیقهای است. Steam Deck به دلایلی قابل توجهی همچنان در بازار محبوبتر و پرفروشتر است. چون توانسته به یک تعادل منطقی از نظر قیمت، عملکرد فنی و حتی وزن کنسول برسد. یعنی به شما این امکان را میدهد که به لطف اپلیکیشن استیم به کلکسیونی از بازیها که اختصاصاً برای این کنسول بهینه سازی شدهاند دسترسی داشته باشید. شاید بتوان گفت برای آن دسته از کسانی که به تازگی با کنسولهای دستی آشنا شدهاند Steam Deck به خاطر رابط کاربری سریع، ساده و البته قیمت پایینتر انتخاب مناسبی باشد. اما هرگز نباید از غول بازار یعنی Lenovo Legion Go غافل شویم. محصولی که شاید سنگینتر باشد، اما در عین حال سخت افزار قدرتمندتری دارد و حتی از نظر کنترلر هم یک سور به رقیب خودش زده است. صدالبته به لطف رابط کاربری ویندوز 11 شما میتوانید درست مثل یک رایانه شخصی روی این کنسول حساب باز کنید.