مقالات

ایکس باکس سری ایکس یا اس؟!

!?Xbox Series X or S

Microsoft در نسل هشتم کنسول‌های گیمینگ اشتباهات متعدد و بزرگی را از همان روز اول معرفی کنسولش داشت. آن‌ها به واسطه حضور کینکت اجباری و البته اجبار به اتصال دائمی اینترنت Xbox One حسابی از رقیب تازه نفس‌شان یعنی PS4 عقب افتادند. اما اسپنسر به محض نشستن بر صندلی ریاست ایکس باکس سیاست‌های مهم و کاربردی اتخاذ کرد. یکی از همین سیاست‌ها، ساخت و عرضه مدل متفاوتی از کنسول Xbox One با شکل و شمایل جمع و جور و البته بدون حضور دیسک‌ درایو بود. این اتفاق قیمت تمام شده کنسول را تا حد زیادی کاهش داده بود و توانست آن را به اولویت اصلی خرید بسیاری از گیمرها مبدل کند. همین سیاست درست هم در نسل نهم کنسول‌های گیمینگ این‌بار با جدیت بیشتری دنبال شد. اسپنسر خوب می‌دانست که قیمت تمام شده Xbox Series X به علت سخت افزار بسیار قدرتمندش می‌تواند تبدیل به پاشنه آشیل مایکروسافت شود. چنین قضیه‌ای زمینه ساز خلق یک کنسول دیگر تحت عنوان Xbox Series S شد. پلتفرمی که در مقایسه با غول نسل نهمی ایکس باکس، سخت افزار ضعیف‌تری دارد اما طبیعتا از نظر قیمت همچنان وسوسه کننده است. خصوصاً این که می‌تواند از پس اجرای بسیاری از بازی‌های پرجزئیات و گرافیکی حال حاضر هم بر بیاید. حال اینجا یک پرسش کلیدی مطرح است، ایکس باکس سری ایکس یا اس؟ برای پاسخ به این سوال با وب سایت تک سیرو همراه باشید.

ایکس باکس سری ایکس یا اس

 

برگ برنده ایکس باکس سری اس؛ قیمت، قیمت و قیمت!

به هر حال نباید فراموش کنیم که در کشورمان دلار هرگز خیال کوتاه آمدن ندارد. در چنین شرایطی خرید یک کنسول گران قیمت نسل نهمی کار هر کسی نیست. از طرفی برای خود خارجی‌ها هم پرداخت چنین قیمتی هم منطقی به نظر نمی‌رسد. اینجاست که کنسول Xbox Series S ارزش‌های خودش را نشان می‌دهد. شما که غریبه نیستید، تجربه بازی‌های نسل نهمی امروزه برای هر گیمری وسوسه کننده است. در حال حاضر هم به صرفه‌ترین پلتفرمی که با آن می‌توان به تجربه این عناوین پرداخت، کنسول Xbox Series S است. این قیمت به مراتب کمتر نباید ذهن‌تان را از توانایی‌های فنی این پلتفرم فریب دهد. بسیاری از بازی‌های گرافیکی و پرجزئیاتی که این روزها در بازار غوغا به پا کرده‌اند به خوبی بر روی این کنسول بهینه سازی شده‌اند و یک تجربه روان و فوق العاده را به تصویر می‌کشند.

سخت افزار؛ ایکس باکس سری ایکس رقیب ندارد

حتی خود کنسول پلی استیشن 5 هم نمی‌تواند در برابر قدرت سخت افزار Xbox Series X حرف خاصی برای گفتن داشته باشد. جایی که ابرغول ردموندی‌ها با پردازنده گرافیکی 12 ترافلاپسی خود می‌تواند از پس اجرای سنگین‌ترین بازی‌ها به راحتی بر بیاید. این در حالیست که قدرت گرافیکی سری اس چیزی در حد 4 ترافلاپس بوده که اصلاً و ابداً قابل مقایسه با دیگر محصول مایکروسافت نیست. اما در خصوص پردازنده دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و اس از پردازنده 8 هسته‌ای با فرکانس 3.8 گیگاهرتزی استفاده می‌کنند. با این حال همچنان ایکس باکس سری ایکس با 16 گیگابایت رم در مقایسه با رقم 10 گیگابایتی همتای خود همچنان چند سر و گردن بهتر عمل می‌کند. چنین برتری سخت افزاری می‌تواند تجربه‌های 4K/8K را با نرخ فریم 120 را به گیمرها هدیه دهد. سری اس اما بیشتر به تجربه‌های 1080p اکتفا می‌کند. البته راستش را بخواهید خرید یک نمایشگر 4K یا 8K حداقل در کشورمان آنچنان رواج ندارد و حتی از منظر کیفیت هم آن قدرها تفاوت زیاد نیست که مخاطب تن به هزینه دوچندان بدهد. پس اگر به دنبال یک کیفیت منطقی و مناسب هستید، مطمئن باشید که Xbox Series S شما را پشیمان نخواهد کرد. در انتها بد نیست به این مورد هم اشاره داشته باشیم که میزان داغ شدن کنسول Xbox Series X به واسطه خنک کننده قدرتمند و بزرگش بسیار ناچیز است. در حالی که Xbox Series S حداقل در زمینه داغ شدن این روزها منتقدین زیادی را برای خود دست و پا کرده است.

ایکس باکس سری ایکس یا اس

 

مقایسه طراحی دو کنسول

به قول معروف هر که برفش بیش، بامش بیشتر! ایکس باکس سری ایکس سخت افزار بسیار قدرتمندی دارد. ملزومه چنین سخت افزاری هم یک سیستم خنک کننده مناسب و بزرگ است. در چنین شرایطی طبیعی است که این کنسول نسبت به همتای خود ابعاد بیشتری داشته باشد. ابعادی که برای بسیاری از سلیقه‌ها قابل قبول نیست. خصوصاً این که وزن آن هم تقریباً 2 برابرXbox Series S است. از طرفی نباید این واقعیت را نادیده گرفت که وجود دیسک درایو هم تاثیر اصلی را در ابعاد نهایی کنسول دارد. راستش را بخواهید برای ما ایرانی‌ها شاید دیگر خرید دیسک فیزیکی بازی‌ها بی معنی باشد. خودتان هم می‌دانید با این وضع قیمت دلار و بازار افسار گسیخته آن خرید یک بازی 70 دلاری کار مقرون به صرفه‌ای نیست. از طرفی خرید بازی‌های دیجیتالی و البته اکانت‌های موجود در بازار هم باعث شده تا سطح دسترسی به بازی‌ها چند برابر شود. ایکس باکس سری اس از همین حربه استفاده کرده و توانسته به یک محصول باریک، سبک و نسل نهمی تبدیل بشود که حداقل روی کاغذ شایسته تحسین است! ناگفته نماند که مایکروسافت قرار است در سال 2024 به صورت کلی بازار دیسک‌های فیزیکی را برای همیشه کنار بگذارد و تمام مدل‌های تولید شده Xbox Series X هم از این به بعد به صورت دیجیتالی و بدون دیسک درایو خواهند بود. علی رغم این همه تفاوت، خوشبختانه دو کنسول از کنترلر نسل جدید یکسان بهره می‌برند. کنترلری که از نظر ظاهری تقریباً همان چیزی است که پیش از این در Xbox One دیده بودیم. با این تفاوت که دکمه‌های آن طراحی بهتری به خود گرفته‌اند و البته دکمه Share هم به وسط کنترلر اضافه شده است.

ایکس باکس سری ایکس یا اس

 

آینده، تهدید جدی برای سری اس

اخیراً بود که تعدادی از سازندگان بازی‌های ویدئویی نسبت به معماری Xbox Series S انتقاداتی داشتند. به عقیده آن‌ها محدودیت‌های سخت افزاری این کنسول کاملاً دست و بال بازیسازها را بسته است و به همین خاطر اکثر قریب به اتفاق آن‌ها اعتقاد دارند که ساخت بازی و بهینه‌سازی آن بر روی این کنسول کار چندان معقولی نیست. از طرفی نباید این نکته را فراموش کرد که بازی‌های چند سال آینده از منظر گرافیکی و جزئیات چند سر و گردن بهتر از عناوین فعلی خواهند بود. در نتیجه احتمالاً محدودیت‌ها بیش از پیش به چشم خواهند آمد. به همین خاطر نمی‌توان یک تضمین منطقی و مطمئن برای آینده ایکس باکس سری اس داد! اما حداقل تا به اینجای کار برای اجرای بسیاری از بازی‌های گرافیکی و سنگین به خوبی توانسته است از پس وظیفه‌اش بر بیاید.

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا