برای آنهایی که چند پیراهن بیشتر در صنعت گیم پاره کردهاند، نسل هفتم کنسولهای گیمینگ یکی از عجیبترین دوران این صنعت بود. در شرایطی که خیلیها سونی و PS3 را از پیش برنده مطلق بازار میدانستند، مایکروسافت با Xbox 360 توانست حتی در قامت برنده این رقابت خودش را نشان دهد. با این حال چشم بادامیهای ژاپنی بیشتر از هر کسی صنعت گیم را میشناسند. آنها در شرایطی وارد نسل هشتم کنسولهای بازی شدند که بازار کنسولهای گیمینگ در رقابتیترین حالت خود به سر میبردند. اما عملکرد فاجعه بار Microsoft در معرفی Xbox One کار را برای سونی بسیار راحت کرد. اتصال اجباری به اینترنت و کینکت اجباری باعث شد تا PS4 با قیمت تمام شده کمتر خود بتواند در همان اولین روزهای معرفی به یک برتری محسوسی در بازار دست پیدا کند. حالا Sony توانسته بود گوی رقابت را از آن خود کند، بعد از آن بود که فیل اسپنسر در قامت رئیس ایکس باکس سعی کرد خیلی زود کار را بر روی کنسول نسل بعدی مایکروسافت آغاز کند. از آن طرف سونی هم ایدههای بزرگ و دست نیافتنی برای PS5 داشت. حالا دوباره تنور رقابت داغ شده و جدال نخبههای ژاپنی و ردموندیها تبدیل به یک نبرد حیثیتی شده است. راستش را بخواهید از میان کنسولهای Xbox Series X/S و PS5 هر کدام برای یک تجربه نسل نهمی معرکه و لذت بخش هستند. اما اگر مولفههای سلیقهای و شخصیتی را کنار بگذارید، باز هم مقایسه این دو کنسول نقل محافل معتبر گیمینگ شده است. برای بررسی بیشتر و مقایسه کنسول Xbox Series X/S و PS5 با وب سایت تک سیرو همراه باشید.
قدرت فنی و سخت افزار
طبیعتاً یکی از مهمترین المانهای بررسی کنسولهای نسل جدید، بحث گرافیکی و فنی آنهاست. با یک تقریب کلی میتوان هر دو کنسول PS5 و Xbox Series X را از نظر قدرت گرافیکی مشابه هم دانست. البته مقوله فنی Xbox Series S کاملاً از این دایره مفایسه جداست. به صورت کلی پلی استیشن 5 از نسخه سفارشی نسل سوم چیپست AMD Ryzen بهره می برد که دارای هشت هسته با معماری جدید Zen 2 و گرافیک Navi این شرکت است. از آن طرف پردازنده گرافیکی این کنسول قدرت 10.28 ترافلاپسی را ارائه می دهد. از آن طرف رم 16 گیگابایتی GDDR6 هم کلکسیون ویژگیهای فنی این کنسول را تکمیل میکند. این موارد دست در دست هم میدهند تا پردازش 4K تصاویر با فریم ریت 60 دیگر آن رویای غیرممکن کنسولهای بازی نباشد، حتی پشتیبانی از کیفیت 8K نیز حالا محقق شده است. از آن طرف اما Xbox Series X با پردازنده AMD Zen 2 با 8 هسته میتواند با پردازش 3.8 گیگاهرتزی در مقایسه با رقم 3.5 گیگاهرتزی PS5 عملکرد سریعتری از خود به جای میگذارد. قدرت گرافیکی آن هم با عملکرد 12 ترافلاپسیاش میتواند بهتر از PS5 ظاهر شود. اما راستش را بخواهید این آمار و ارقام به منزله برتری کیفیت و توان اجرایی کنسول نیست. بخش زیادی از بار پردازشی بازیها به قدرت بهینهسازی تیم سازنده برمیگردد که حداقل تا به اینجای نسل تفاوت چندانی بین دو کنسول نسل نهمی در آن دیده نمیشود خوشبختانه هر دو کنسول از حافظه SSD پشتیبانی میکنند و این مورد باعث میشود سرعت بارگذاری جزئیات بازیها به طرز چشمگیری افزایش پیدا کند. همانطور که پیش از این هم گفتیم پشتیبانی از کیفیت 4K با نرخ فریم 60 و 120 هرتز و پشتیبانی از فناوری ری تریسینگ میسر شده است.
طراحی
تفاوتهای دو کنسول Xbox Series X و PS5 حداقل از منظر ظاهری زمین تا آسمان است. پلی استیشن 5 حالا با طراحی سفید و مشکی خود، از ظاهر مشکی و آبی رنگ PS4 فاصله زیادی گرفته است. حتی خود معماری کنسول هم دست خوش تغییرات بسیاری شده است و حالا دو فیس پلیت بزرگ این پلتفرم، یکی از بزرگترین ابعاد تاریخ صنعت گیم را به نمایش میگذارند. البته برای استفاده عمودی یا افقی از این کنسول کاملاً مختار هستید! البته PS5 Slim این نسبت به نسخه اصلی تا 30 درصد ابعادش کاهش پیدا کرده و حالا کنسول آن ظاهر بزرگ جثه و زمخت خودش را ندارد. از آن طرف Xbox Series X و Xbox Series S دو طراحی کاملاً متفاوت از هم را دارند. Xbox Series X نسبت به PS5 ابعاد و وزن کمتری دارد و یک ظاهر مکعبی شکل بسیار ساده به خود گرفته است. با این حال بحث مقایسه طراحی این دو کنسول تا حد بسیار زیادی سلیقهای است. عدهای با طراحی مکعبی و ساده کنسول ایکس باکس کنار میآیند و عدهی دیگر سلیقه سونی را ترجیح میدهند.
کنترلر
به ترکیب برنده نباید دست زد. این جمله شعار اصلی مایکروسافت در طراحی کنترلرهای Xbox Series X/S بوده است. در نگاه اول میتوان همین موضوع را فهمید که ظاهر و شمایل کلی کنترلرهای نسل جدید با Xbox One تفاوت چندانی ندارند. البته دکمههای D-Pad کنسول ارتقا پیدا کردهاند و یک دکمه Share هم به آن اضافه شده است. ناگفته نماند که همچنان این کنترلرها از باطریهای قلمی مرسوم استفاده میکنند، موردی که حداقل انتظار میرفت در نسل جدید برطرف شود. از آن طرف اما سونی در این زمینه سعی کرده است تحولات بزرگی ایجاد کند. به قدری که حتی نام همیشگی کنترلرهای خودش یعنی Dualshock را به DualSense تغییر داده است. این موضوع بدان جهت بوده است که به طراحی تعاملی این کنترلرها اشاره داشته باشد. مطمئناً DualSense به لطف تریگرهای تطبیق پذیر و قابلیت هپتیک فیدبک خود میتواند بیشتر از هر زمان دیگری گیمر را در جزئیات بازی غرق کند. به این موارد پشتیبانی از صدای سه بعدی و میکرفون داخلی را هم اضافه کنید. با این حال درست مثل طراحی خود کنترلر اینجا هم محصول سونی ابعاد نسبتاً بیشتری در مقایسه با رقبای خود دارد. اما به صورت کلی اگر به دنبال یک کنترلر تعامی و خوش ساخت هستید، میتوانید حساب ویژهای روی کنترلر PS5 باز کنید.
بازیها
مهمترین رمز موفقیت هر کنسولی در بازار، بازیهای انحصاری آن است. راستش را بخواهید مایکروسافت از زمانی که تصمیم گرفت به صورت همزمان بازیهایش را بر روی PC نیز عرضه کند، حداقل چند گام از پلی استیشن در بازار بازیهای انحصاری عقب افتاد. البته این کار تاثیر زیادی را بر روی سود مالی این شرکت از بازار بازیهایش گذاشت. به قدری که سونی هم تصمیم گرفت عناوینش را حداقل مدتها بعد از عرضه انحصاری بر روی کنسولش برای مخاطبین رایانههای شخصی هم امکان چنین تجربهای را فراهم کند. با این حال یک دو دوتا چهارتای ساده کافیست تا همچنان پلی استیشن و سونی را برنده مطلق بازیهای انحصاری بدانیم. هر چند مایکروسافت سعی کرده است با خرید اکتیویژن و بتسدا اندکی کلکسیون بازیهای انحصاری خودش را گسترش دهد، اما همچنان وجود عناوینی مثل The Last of Us و God of War، Marvel’s Spider-Man، Horizon، Ratchet & Clank: Rift Apart و … کفه ترازو را به سمت پلی استیشن متمایل میکند. ایکس باکس هم حداقل تا به اینجای کار به لطف فرانچایز Halo و عناوینی مثل Starfield، Forza Horizon، Senua’s Saga: Hellblade 2 و Stalker 2: Heart Of Chornobyl در بازار آنچنان دست و پا بسته عمل نکرده است. اما نکته زمانی عجیب میشود که فیل اسپنسر به عنوان رئیس برند ایکس باکس تایید کرده است که در آینده نه چندان دور احتمال عرضه بازیهای انحصاری ایکس باکس بر روی PS5 وجود دارد.
مقاله مرتبط: 15 بازی پلی استیشن 5 که گرافیک خیره کننده ای دارند!
قیمت و دسترسی
قیمت پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس و اس تیتر یک فروشگاهها و رسانههاست. به هر حال هر چه باشد پای کنسولهای گران قیمت و ارزشمندی در میان است که این روزها ملزومه یک تجربه حرفهای گیمینگ به حساب میآیند. شما که غریبه نیستید، خرید PS5 و Xbox Series X/S آن هم با این قیمت افسارگسیخته کار هر کسی نیست. اما خوشبختانه چه مایکروسافت و چه سونی با عرضه انواع مختلف کنسولشان سعی کردهاند گستره متفاوتی از قیمتها را به وجود بیاورند. در بازار جهانی قیمت تمام شده کنسولهای PS5 و Xbox One تفاوتی با هم ندارند. اما در ایران قضیه متفاوتتر از اینهاست و مقداری تفاوت دیده میشود، یعنی جایی که کنسول ایکس باکس حداقل روی کاغذ قیمت کمتری دارد. اگر محدودیت مالی دارید میتوانید بر روی نسخههای دیجیتالی این کنسولها حساب ویژهای باز کنید. به هر حال خرید دیسکهای فیزیکی به هیچ وجه با گذشته قابل مقایسه نیست، خصوصاً این که قیمت دلار هم سر به فلک کشیده است و اکثر قریب به اتفاق گیمرها چارهای جز خرید نسخههای دیجیتالی ندارند. مایکروسافت اما در این زمینه یک برگ برنده بزرگ به نام Xbox Series S دارد. کنسولی که گرچه نسبت به سری ایکس از منظر سخت افزاری ضعیفتر است اما همچنان در قامت یک کنسول نسل نهمی میتواند با قیمت بسیار مناسبی تجربهای معرکه را به نمایش بگذارد. در نهایت برای بحث دسترسی نیز سونی با PS5 پیشتاز بازار است. همهیمان میدانیم که این پلتفرم در حال حاضر بیشترین آمار فروش را دارد، در نتیجه هم بازار محصولات کارکرده آن رونق بالایی در بازار دارد و هم آن که از منظر تعمیر و پشتیبانی هم هیچ کم و کسری ندارد.
سرویسهای اشتراکی
مایکروسافت در آغاز نسل نهم توانست با سرویس اشتراکی گیم پس (Gamepass) در برابر سونی حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. به لطف این سرویس اشتراکی شما میتوانید صرفاً با پرداخت هزینه ماهیانهای به کلکسیونی از بازیها به صورت رایگان دسترسی داشته باشید. استقبال شگرف از این سرویس باعث شد تا سونی هم به فکر یک رقیب بر روی کنسول PS5 باشد. اینجا بود که سرویس PS Plus وارد گوی رقابت شد. در مقایسه کلی باید گفت که کلکسیون بازیهای سرویس اشتراکی پلی استیشن 5 به طرز چشمگیری بیشتر از مایکروسافت است. اما باید این نکته را در نظر گرفت که گیم پس انعطاف بیشتری بر روی PC و Xbox دارد. از طرفی پشتیبانی از بازیهای روز اول عرضهی آن هم به مراتب بیشتر است. فکرش را بکنید، کلکسیونی از بازیهای انحصاری بتسدا و اکتیویژن در روز عرضه صرفاً با پرداخت یک هزینه جزئی ماهیانه قابل بازی خواهند بود.