مقالات

10 بازی برتر تاریخ سری Call of Duty؛ هنر جاودانه شدن!

Top 10 Games In The History Of The Call of Duty Series; The Art Of Becoming Immortal

ما گیمرها کلاً افراد متعصبی هستیم. به همین خاطر تا دل‌تان بخواهد از سر و کول هم بالا می‌رویم تا رگ باد کرده‌ی‌مان شهادت دهد که چقدر روی بازی مورد علاقه‌ی‌مان تعصب داریم. در نتیجه دو قطبی‌های صنعت بازی‌های ویدئویی هم کم نیستند. عده‌ای اعتقاد دارند که FIFA بهترین تجربه فوتبالی است و عده‌ای دیگر می‌گویند که PES یک سور به رقیبش می‌زند. عده‌ای می‌گویند که  Playstation تنها کنسول مورد اعتماد و همه فن حریف بازار است و عده‌ای دیگر حق را به Xbox می‌دهند. اما در این میان هر چه قدر هم که تشنج و بزن بزن در صنعت گیم زیاد باشد، نقطه اشتراک‌های قابل توجهی هم به چشم می‌خورند. بازی‌هایی که حقیقتاً هیچ کس نمی‌تواند روی برتری‌شان اما و اگر بیارد. سری بازی‌های Call of Duty یکی از همین بازی‌هاست. عنوانی که بی‌درنگ پدر سبک تیراندازی اول شخص (FPS) قلمداد می‌شود و پایه گذار آن چیزی است که امروزه در تمامی بازی‌های این سبک می‌بینیم. با این حال هر چه قدر هم که Activison در خلق این فرانچایز کار بلد باشد، باز هم عرضه سالیانه این فرانچایز باعث شده تا همه جور عنوانی از آن در بازار ببینیم. از بازی‌های واقعاً افتضاح بگیرید تا عناوین شاهکار زیادی که نام و نشان این فرانچایز را به دوش می‌کشند. در این مطلب اما نگاهی به 10 بازی برتر تاریخ سری Call of Duty می‌اندازیم. برای مشاهده ادامه مطلب با وب سایت تک سیرو همراه باشید.

10- Call of Duty Modern Warfare 3

پلتفرم: PS3، X360، Wii و PC

سال انتشار: 2011

Infinity Ward مثل هر استدیوی بازیسازی دیگر فراز و نشیب‌های بزرگی را تجربه کرده است. Call of Duty Modern Warfare 3 هم در حقیقت آخرین بیت شاهنامه‌ی آن‌ها پیش از شروع یک دوره عجیب افول و نزول بود. بازی هشتمین نسخه از مجموعه Call of Duty بود و وقایع بعد از Modern Warfare 2 را روایت می‌کرد. اینجا هم تقریباً همان ترکیب برنده همیشگی فرانچایز ندای وظیفه را می‌توانستیم ببینیم؛ یک بخش داستانی پرپیچ خم، سیستم تیراندازی معرکه و از همه مهم‌تر بخش چند نفره بسیار جذاب! اتفاقاً مورد اخر بیشترین کمک را به بازی کرد. چرا که اکثر قریب به اتفاق منتقدین اعتقاد داشتند که برای اولین بار بخش چند نفره بازی توانسته به قسمت تک نفره و داستانی آن بچربد. دلیل چنین موفقیتی اما به خاطر ریسک‌های مهم و بزرگی بود که سازندگان مرتکب شده بودند. آن‌ها برای اولین بار سیستم Pointstreak‌ را جایگزین Killstreak کردند. از طرفی یک سری حالت‌های جدید چند نفره مثل Team Defender را هم به بازی اضافه نمودند تا جذابیت آن دو چندان شود. گفتنی است که بعد از عرضه این بازی بود که استدیوی Infinity Ward‌ اسیر تحولات اساسی در اعضای تیمش شد و به همین خاطر بسیاری از گیمرها این نسخه را به عنوان آخرین یادگاری خالقین این مجموعه قلمداد می‌کنند.

9- Call of Duty: Black Ops 2

پلتفرم: PS3، X360، Wii و PC

سال انتشار: 2012

Call of Duty: Black Ops 2 یکی از کله‌خراب‌ترین بازی‌های تیراندازی اول شخص تاریخ است! یک اثر شجاع و نترس که هیچ واهمه‌ای از روایت چند شاخه‌ای داستان و پایان بندی‌های متفاوتش ندارد. ما برای اولین بار در سری Call of Duty می‌توانستیم نمود تصمیمات داستانی‌مان را تا انتها ببینیم و از همه مهم‌تر یک جنگ سرد مدرن را در سال 2025 تجربه کردیم آن هم با یک شرور همه فن حریف مثل رائول منندز! بازی در حیطه گیم پلی هم حرف‌های جدیدی برای گفتن داشت. ماموریت‌های Strike Force باعث می‌شدند که شما بازی را حتی چندین بار تجربه کنید و هر بار چیزهای بیشتری برای پیشروی یاد بگیرید. در زمینه بخش چند نفره هم سیستم Pick 10 سطح جدیدی از شخصی سازی را پیش روی مخاطب می‌گذاشت که تا پیش از آن هرگز تجربه نکرده بودیم. در نهایت هم نمی‌توان از بخش زامبی بازی نیز به سادگی گذشت که خودش یک تنه می‌توانست بار جذابیت بازی را به دوش بکشد.

8- Call of Duty: World at War

پلتفرم: PS3، X360، Wii، Nintendo DS و PC

سال انتشار: 2007

اکتیویژن با Call of Duty: Modern Warfare در سال 2007 تبدیل به آرمان شهر و اتوپیای سبک تیراندازی اول شخص شد! در شرایطی که خیلی‌ها انتظار این را داشتند که دوباره سر و کله جنگاوری مدرن پیدا شود، اکتیویژن تصمیم گرفت در اقدامی ریسکی سراغ جنگ جهانی دوم برود. آن زمان این تصمیم موافقان و مخالفین خودش را داشت. خیلی‌ها این اعتقاد را داشتند که تا تنور جنگ‌های مدرن داغ است باید ادامه آن را روایت کرد. اما عده‌ی دیگر به دنبال تنوع بودند! به هر حال پای یک فرانچایز سالیانه در میان بود و هر نسخه‌ای به یک استراحت زمانی نیاز داشت. خلاصه آن که Treyarch تصمیم گرفت روایت متفاوتی از جنگ جهانی دوم را در بازی Call of Duty: World at War به تصویر بکشد. بازی به مراتب از گیم پلی پر زرق و برق‌تری برخوردار بود که در آن می‌توانستید با کمک هم تیمی‌های‌تان متشکل از سه نفر مراحل بازی را پیش ببرید. همچنین برای اولین بار یک نقشه زامبی تحت عنوان Nach der Untoten‌ بازی اضافه شد که به لطف استقبال فراوان کاربران در نسخه‌های بعدی حتی یک قسمت کاملاً جداگانه را به خودش اختصاص داد.

خواندن  تریلر نسخه بتای بخش چندنفره بازی Call of Duty: Black Ops Cold War

7- Call of Duty

 پلتفرم‌: PS3، X360 و PC

سال انتشار: 2003

Call of Duty اولین بار در سال 2003 پا به عرصه وجود گذاشت. آن زمان Medal of Honor و Battlefield 1942 حسابی سر زبان‌ها بودند و ژانر بازی‌های تیراندازی خصوصاً در فضای جنگ جهانی دوم را تحت سیطره داشتند. در چنین زمانی اکتیویژن تصمیم گرفت یک رقیب جدی برای Medal of Honor بسازد و حتی اسم رمز این پروژه را هم قاتل Medal of Honor نام‌گذاری کرد. شاید کمتر کسی آن زمان فکرش را می‌کرد که یک عنوان کاملاً جدید بتواند تا این حد در تاریخ صنعت گیم جریان ساز و صاحب سبک ظاهر شود، آن قدر که حتی آن را به عنوان پدر سبک تیراندازی اول شخص هم قلمداد کنند. اولین نسخه Call of Duty اما برای شکست EA و Medal of Honor چند ایده بی‌نظیر داشت. نخست این که بازی تصمیم گرفت از دیدگاه سیاسی کمی جسورانه‌تر از رقبایش به نظر برسد و پای بریتانیا و جماهیر شوروی را به تمام اجزای داستان باز کند. این یعنی شما می‌توانستید در سه قسمت کنترل نیروهای آمریکایی، برتانیایی و جماهیر شوروی را به دست بگیرید و با واقعیت تلخ جنگ بیشتر آشنا بشوید. بازی اما از نظر بصری هم چندین پله جلوتر از رقبایش بود و با همان حس و حال سنگین تیراندازی خودش یکی از به یاماندنی‌ترین کمپین‌های داستانی تاریخ این فرانچایز را به تصویر می‌کشید.

6- Call of Duty Black Ops 6

 پلتفرم‌: PS4، PS5، Xbox One، Xbox Series X/S و PC

سال انتشار: 2023

راستش را بخواهید بازی‌هایی که به صورت سالیانه عرضه می‌شوند همیشه در چرخه انحطاط و زوال گیر افتاده‌اند. یعنی حتی اگر معجزه‌ای بشود و بتوانند گلیم خودشان را از آب بیرون بکشند، در نهایت یک اثر خوب هستند که نمی‌توانند برای نیاکان و اجدان خودشان چندان خط و نشان بکشند. Call of Duty Black Ops 6 از این قاعده مستثنی است و حداقل به همین خاطر لیاقت حضور در این لیست را دارد. بله؛ ممکن است که از نظر داستان پردازی و حتی المان‌های چند نفره و بخش زامبی عناوین به مراتب بهتری از این فرانچایز هم برای حضور در این لیست وجود داشته باشند، اما کاری که Call of Duty Black Ops 6 با حیات این فرانچایز کرد به نوبه خودش جای ستایش و تحسین دارد. خصوصاً این که نسخه قبلی این مجموعه یک افتضاح به تمام معنا بود و اگر اکتیویژن از پس این یکی هم بر نمی‌آمد عملاً  فرانچایز Call of Duty را به لبه پرتگاه می‌رساند. خوشبختانه بازی هر آنچه که از یک اثر AAA امروزی توقع داریم را در چنته دارد. همانطور که پیش از این در نقد Call of Duty Black Ops 6 گفته بودیم، بازی حتی می‌تواند در قامت بهترین نسخه یک دهه اخیر هم قد علم کند. چرا که هم داستان پردازی معرکه و سینماتیکی دارد و هم این که در زمینه بخش چند نفره و زامبی نیز دست به تحولات اساسی زده است.

5- Call of Duty: Black Ops

پلتفرم: PS3، X360، Wii، Nintendo DS و PC

سال انتشار: 2010

تا پیش از عرضه Call of Duty: Black Ops، عنوان Modern Warfare 2 رکورد بیشترین فروش تاریخ بازی‌های ویدئویی را در هفته اول عرضه داشت. اما BO ظرف کمتر از 5 روز توانست با فروش 650 میلیون دلاری خودش این رکورد را جابه‌جا کند. تک به تک سکانس‌های این عنوان را می‌توان به دیوار قاب گرفت و تا سال‌های سال با آن به آیندگان پز داد. یعنی از همان اولین سکانس‌های بازی که الکس میسون روی صندلی‌ بازجویی نشسته و با فلش بک‌هایی به گذشته جنگ‌های وحشتناک دهه 60 میلادی را روایت می‌کند. از همه مهم‌تر پیچش‌های عمیق داستانی در ادامه به قدری جذاب و دیدنی بود که شاید تا سالیان سال نتوانیم نمونه و نظیری مشابه آن در صنعت گیم پیدا کنیم. در زمینه گیم پلی هم همان فرمول موفق نسخه‌های قبلی به چشم می‌خورد. با این تفاوت که بازی روی جنبه‌های مخفیکاری مانور بیشتری داد اما از بخت به خاطر مشکلاتی مثل هوش مصنوعی نتوانست آنچنان که باید و شاید به اندازه شایستگی‌هایش مورد ستایش قرار بگیرد. خوشبختانه بخش چند نفره بازی به لطف‌ نقشه‌هایی مثل Firing Range و Nuketown توانست یکی از جذاب‌ترین رقابت‌های تاریخ این سری را نیز رقم بزند. راستی، بخش زامبی بازی هم شاهکار به تمام معنا بود و هنوز که هنوز است بازیکنان زیادی به تجربه آن مشغولند.

خواندن  اپراتور جدید بازی Call of Duty Black Ops Cold War معرفی شد

4- Call of Duty 2

پلتفرم: PC، Xbox 360

سال انتشار: 2005

شما را نمی‌دانم؛ اما من یکی از نسل جدید کنسول‌ها حسابی گلایه دارم. هر چند بازی‌ها روز به روز گرافیکی‌تر و گسترده‌تر می‌شوند اما حقیقتاً من یکی که تفاوت خاصی بین کنسول‌های بازی نسل جدید و قبلی نمی‌بینیم. در بهترین حالت مقداری نورپردازی‌ها و انیمیشن‌ها بهتر شده‌اند، اما آیا این پیشرفت می‌تواند در قامت و تعریف یک نسل جدید از کنسول‌ها خودش را نشان بدهد؟ البته که نه! تمام این‌ها را گفتیم تا به کار بزرگی که Call of Duty 2 انجام داد برسیم. بازی در آن زمان به عنوان محصول لانچ کنسول X360 به بازار عرضه شده بود. مایکروسافت زودتر از سونی تصمیم گرفت نسل نهم کنسول‌ها را شروع کند و به همین خاطر تصمیم گرفت اول از همه با Xbox 360 و Call of Duty برای رقیب چشم بادامی‌اش کری بخواند. اتفاقاً در این مورد هم کاملاً موفق بود و ما برای اولین بار می‌توانستیم جلوه‌های یک اثر کاملاً جدید و نسل هفتمی را ببینیم. آن زمان حتی رایانه‌های شخصی هم پیشرفت قابل توجهی داشتند و خلاصه همه چیز برای اکتیویژن فراهم بود تا یک اثر واقع گرایانه و گرافیکی را به خوردمان بدهد. تصورش را بکنید، بالاخره یک بازی پیدا شد که توانست از بمب‌های دودزا صحنه‌های اکشن معرکه بسازد که از قضا گرافیک و جلوه‌های بصری‌اش هیچ رقیب خاصی در آن زمان نداشت. در حقیقت همین برای‌مان کافی بود و دیگر به محدودیت‌هایی مثل حضور نهایتاً 8 نفر در بازی‌های چنفره اصلاً اهمیت نمی‌دادیم.

3- Call of Duty: Modern Warfare 2019

پلتفرم: PS4، Xbox One و PC

سال انتشار: 2019

همه‌ی‌مان Infinity Ward را به واسطه سری Modern Warfare می‌شناسیم. آن‌ها اما در یک برهه طولانی چندین ساله تصمیم گرفتند سراغ نسخه جدید این بازی نروند. سه گانه این مجموعه به قدری بزرگ و جذاب بود که ساخت نسخه جدید آن شهامت زیادی می‌طلبید و متاسفانه نمی‌توانستیم توقع چنین شجاعتی را از Activision در آن سال‌ها داشته باشیم. با این حال برای اولین بار در سال 2018 زمزمه‌های جدی از ساخت نسخه چهارم این مجموعه به گوش می‌رسید. تا این که اکتیویژن یکی از بزرگترین غافلگیری‌های تاریخ خودش را رقم زد و طی یک بیانیه رسمی از ریبوت و بازسازی کامل مجموعه Modern Warfare خبر داد. تصمیم پرریسک که می‌توانست به قیمت نابودی همیشگی این فرانچایز تمام شود. Call of Duty: Modern Warfare 2019 اما توانست از پس تمامی انتظارات مخاطبینش بر بیاید. بازی گرچه نام و نشان مجموعه Modern Warfare را به دوش می‌کشید اما داستان و شخصیت‌های جدید در کنار اسطوره‌های به یادماندنی مثل کاپیتان پرایس را روایت می کرد. در زمینه گیم پلی شاهد یکی از بهترین گان پلی‌های تاریخ این سری هستیم که با ارائه یک حس سنگین و واقع گرایانه به هنگام تیراندازی تجربه‌ای معرکه را به تصویر می‌کشد. البته در بخش چند نفره ما موفقیت‌های بخش داستانی را نمی‌بینیم ولی با این حال وجود حالت‌های جدیدی مثل Realism و Gunfight 2v2 جذابیت‌های آن را حفظ کردند.

خواندن  مشخص شدن نام احتمالی نسخه جدید بازی Call of Duty در سال 2021

2- Call of Duty: Modern Warfare 2

پلتفرم: PS3، Xbox 360 و PC

سال انتشار: 2009

Call of Duty 4: Modern Warfare و دنباله آن Modern Warfare 2 نه تنها از بهترین بازی های Call of Duty تا کنون هستند، بلکه می‌توانند به عنوان برترین عناوین تاریخ صنعت گیم نیز خط و نشان بکشند. در حالی که Modern Warfare استانداردهای طلایی سبک تیراندازی اول شخص را تعیین کرد، Modern Warfare آن را به اوج بالاتری رساند. هنوز که هنوز است مرحله No Russian بازی با اختلاف یکی از عجیب‌ترین، خشن‌ترین و دراماتیک‌ترین مراحل تاریخ بازی‌های ویدئویی است که شاید هیچ وقت حتی برای آن رقیبی هم پیدا نشود. بازی گرچه در قسمت داستانی و تک نفره معجزه می‌کند اما اوج هنرش را در بخش چند نفره نشان می‌دهد. جایی که بازی به لطف Killstreak‌های قابل تنظیم و تمرکز بر نقشه‌های بزرگتر با تعداد زیادی بازیکن یکی از بهترین تجربیات عمرمان را به ما هدیه داد. موفقیت‌های بازی اما فراتر از این‌ها بود. منتقدین وب سایت متاکریتیک به این عنوان نمره 94 را داده بودند که در آن زمان برای یک اثر اکشن اول شخص فوق العاده به نظر می‌رسید. از طرفی بازی موفق به کسب رکورد جهانی گینس به‌عنوان موفق‌ترین محصول مرتبط با تفریحات و سرگرمی در زمان عرضه شد تا کلکسیون موفقیت‌هایش تکمیل شود.

1- Call of Duty 4: Modern Warfare

پلتفرم: PS3، X360، Wii، Nintendo DS و PC

سال انتشار: 2007

بگذارید خیال‌تان را راحت کنیم! هر بازی که این روزها در سبک تیراندازی اول شخص توانسته به نان و نوایی برسد همه‌اش را مدیون عنوان انقلابی و معرکه‌ای به نام Call of Duty 4: Modern Warfare است. Call of Duty: Modern Warfare 2 ممکن است فرمولی را که Call of Duty 4: Modern Warfare ساخته بود کامل کرده باشد، اما بازی‌های جدید و درخشان همیشه نمی توانند همیشه آن حس و حال بی‌نظیر سابق را به تصویر بکشند. Call of Duty 4: Modern Warfare کامل‌ترین بازی FPS است که تا به حال ساخته شده و به واسطه همین هم توانست صنعت گیم را هم با انقلاب جدیدی مواجه کند. اینجا دقیقاً همان جایی بود که Call of Duty حداقل به عنوان محصولی که امروزه می‌شناسیم، به همگان معرفی شد و توانست در قامت یک منجی برای صنعت گیم ظاهر شود. یک چیزی مثل دم مسیحایی عیسی که توانست روح مرده بازی‌های اکشن آن زمان را جلی ببخشد و زنده کند. ما هرگز فراموش نخواهیم کرد که برای اولین بار با شخصیت‌های بی‌نظیری مثل Soap و Captain Price آشنا شدیم، یا زمانی که توانستیم به داخل یک کشتی AC-130 یورش بریم و از یک کشتی باری در وسط دریای طوفانی فرار کنیم. خوشبختانه ما آن قدر خوش شانس هستیم که این عنوان معرکه و انقلابی را حتی می‌توانیم در قالب یک Remaster تجربه کنیم. این دقیقاً همان چیزی است که گیمرهای نسل جدید برای آشنایی با یک اثر کلاسیک و اکشن نیاز دارند که از قضا گرافیک آن هم واقع گرایانه‌تر شدن و به سلیقه‌های امروزی نزدیک‌تر است.

جمع بندی

Activison هر چه قدر که به واسطه فراز و نشیب‌های این چند ساله‌اش مور انتقاد قرار گرفت، همان قدر هم لیاقت ستایش و تحسین دارد. آن‌ها در بازار پر تلاطم صنعت گیم فرانچایز Call of Duty را همچنان زنده نگه‌ داشته‌اند و هنوز که هنوز است با این محصول، جدول فروش هفتگی بازی‌ها در دنیا را از آن خود می‌کنند. آن طور که آمار و ارقام می‌گویند، فرانچایز Call of Duty بالغ بر 500 میلیون نسخه فروش را در طول این دو دهه تجربه کرده‌ است. این یعنی Call of Duty بالاتر از بازی‌های معرکه و شاهکاری مثل GTA و Tetris در جایگاه دومین فرانچایز تاریخ صنعت گیم قرار گرفته است و احتمالاً در آینده‌ای نزدیک با شکست Mario رتبه اول را هم تصاحب می‌کند. در این مطلب نگاهی به 10 بازی برتر تاریخ Call of Duty انداختیم. عناوینی که تجربه‌ی‌شان برای عاشقان سبک تیراندازی اول شخص لازم و ضروری به نظر می‌رسد.

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا