مقالات

نگاهی به آینده Assassin’s Creed؛ شکست یا بازگشت به اوج؟

A Look At The Future Of The Assassin's Creed ; Failure Or Return To The Top

شما که غریبه نیستید؛ خیلی از ماها دیگر آن رمق گیمری سابق‌مان را نداریم. دیگر نه میل‌مان به بازی‌های شبانه تا خود کله سحر می‌کشد و نه حتی گیم جزئی از چندین اولویت اصلی زندگی‌مان است. گاهی اوقات به نشانه خودزنی می‌گویم، لابد این سلول‌های خاکستری مغزمان دیگر ظرفیت پذیرش این که چگونه فلان باس Elden Ring را بکشیم ندارد. لابد نورون‌های مغزمان خسته‌تر از آن شده‌اند که دیگر حتی رفقا و نزدیکان‌مان را هم به زحمت می‌توانیم ببینیم، چه برسد به آن‌ که دور هم جمع بشویم و FIFA بزنیم! اما گاهی اوقات می‌گویم که اصلاً به ما چه! مگر همیشه ما مقصریم؟ اصلاً مگر این مغز و سلول‌هایش چند درصد می‌تواند در طول این همه سال شور و ذوق‌شان تحلیل برود؟ اصلاً چرا نرویم یقه سازنده‌ها را بگیریم که چرا چند سال است FIFA (یا همان EA FC) سر سوزنی تکان نخورده؟ چرا Ubisoft یک دهه است از ساخت یک کاراکتر عمیق و کاریزماتیک مثل اتزیو عاجز شده؟ جواب این همه چرا هر چه باشد مقصرش من و امثال من نیستیم. مقصر این صنعت گیم کلیشه‌ای و رو به افول است که حتی او هم مثل ما خسته شده و دیگر رمقی برای به تصویر کشیدن یک تجربه جدید و جذاب ندارد. به هر حال ما گیمرهایی بودیم که اوج Ubisoft را دیدیم و حالا او را در شرف ورشکستگی زیارت می‌کنیم. پس نه یکجا که همه جای کار می‌لنگد. با این حال چه کنیم که جان به جان‌مان کنند گیمر هستیم و کهنه پرست. یعنی هر چه قدر هم دو دوتا چهارتا کنیم نمی‌توانیم بی‌خیال یک سری شرکت‌ها مثل یوبیسافت و یک سری بازی‌ها مثل Assassin’s Creed بشویم. در این مطلب اما تک سیرو عمیق‌تر و مفصل‌تر از همیشه آینده این سری را شرح و بسط می‌دهد. برای مشاهده ادامه مطلب با وب سایت تک سیرو همراه باشید.

توافق پرحاشیه Ubisoft و Tencent برای آینده Assassin’s Creed

یوبیسافت خودش بهتر از هر کسی می‌داند که دوام و حیاتش در گرو موفقیت فرانچایز Assassin’s Creed است. چه بسا اگر فروش و عملکرد خوب بازی Assassin’s Creed Shadows نمی‌بود، آن‌ها همین حالا هم فاتحه‌ی خودشان را در بازار خوانده بودند. اما این موفقیت به نسبت قابل توجه باعث شد تا آن‌ها بار دیگر با همتای چینی خودشان یعنی Tencent سر یک میز بنشینند و برای آینده خودشان رایزنی کنند. ماجرا از این قرار است که بعد از عرضه Assassin’s Creed Shadows یوبیسافت تصمیم گرفت با همکاری تنسنت یک برند یا زیرمجموعه‌ی جدید راه‌اندازی کند تا به طور اختصاصی بر سه فرنچایز بزرگ این شرکت یعنی Assassin’s Creed، Far Cry و Rainbow Six متمرکز شود. آن طور که شواهد نشان می‌دهند، شرکت تنسنت سرمایه‌گذاری‌ای به ارزش 1.16 میلیارد یورو (معادل حدوداً 25 درصد سهم یوبیسافت) در این زیرمجموعه انجام داده است که در نهایت ارزش کلی آن را به حدود 4 میلیارد یورو می‌رساند. یوبیسافت اما در ادامه اعلام کرد با این سرمایه‌گذاری، تیم‌ها قادر خواهند بود تجربه‌های داستانی تک‌ نفره با کیفیت بالاتری ارائه دهند و حتی محتوای چندنفره را با سرعت بیشتری تولید کنند. حتی با چنین سرمایه‌گذاری آن‌ها می‌توانند روی کاغذ به بازی‌های Free to Play و درآمد ناشی از پرداخت‌های درون برنامه‌ای هم امید داشته باشند. در هر صورت این توافق در تاریخ 27 مارس 2025 به اتفاق آراء هیئت مدیره یوبیسافت تایید شد.

ایو گیلمو، یکی از بنیان‌گذاران و مدیرعامل یوبیسافت، این حرکت را گامی بنیادین در راستای تغییر مدل عملیاتی شرکت خوانده و افزود که این تصمیم باعث خواهد شد یوبیسافت به مراتب سرزنده‌تر و چابک‌تر از گذشته شود. او در ادامه خاطر نشان کرد:

«امروز یوبیسافت فصل جدیدی را در تاریخ خود آغاز می‌کند. این تغییر بنیادین در مدل عملیاتی، ما را قادر می‌سازد که هم چابک باشیم و هم جاه‌طلب. هدف ما ساخت اکوسیستم‌های قوی برای بازی‌هاست که ماندگاری بلندمدت داشته باشند، برندهای پرفروش‌تری خلق کنیم و IPهای جدیدی با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته توسعه دهیم. ما می‌توانیم با ایجاد یک زیرمجموعه مستقل که مسئول توسعه سه فرنچایز اصلی خواهد بود، ارزش دارایی‌های خود را تثبیت کرده و بهترین شرایط را برای رشد بلندمدت این برندها فراهم کنیم. این تیم مستقل با تمرکز کامل روی توسعه این برندها، آن‌ها را به اکوسیستم‌های منحصربه‌فردی تبدیل خواهد کرد.»

اما اگر فکر می‌کنید فرشته بخت و اقبال اینقدر راحت به شانه‌های یوبیسافت بوسه می‌زند، سخت در اشتباهید. آن‌ها باید تا مدت زمان طولانی تاوان سیاست‌های غلط خود در طی چند سال گذشته را پس بدهند. به عنوان مثال، حتی بعد از اعلام این توافق واکنش بازار به یوبیسافت شدیدتر از آن چیزی بود که تصورش را می‌کردیم. همانطور که پیش از این هم گفتیم طبق این توافق، کمپانی Tencent مالک 25% از زیرمجموعه‌ای جدید خواهد شد که شامل سه فرنچایز بزرگ یوبی‌سافت یعنی Far Cry/ Rainbow Six Siege و Assassin’s Creed است. شوربختانه از زمان اعلام این قرارداد در 27 مارس، سهام یوبی‌سافت از 13.15 یورو به 10.70 یورو در عرض سه روز سقوط کرد و سپس کاهش بیشتری یافت. این افت واضح در وهله اول نگرانی سهامداران اصلی یوبیسافت را دوچندان کرد. به نحوی که آن‌ها تصمیم گرفتند گروهی به رهبری AJ Investments تشکیل دهند و خواستار برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده (EGM) یوبیسافت شوند. به گمان آن‌ها این قرارداد صرفاً به نفع تنسنت و برادران گیلمو است و هیچ آورده‌ای برای باقی سرمایه‌گذاران نخواهد داشت. تمام این موارد در شرایطی رقم خورده که یوبیسافت توانست حداقل روی کاغذ موفقیت تجاری قابل قبولی با Assassin’s Creed Shadows داشته باشد، اما حالا آن‌ها با یکی از بزرگترین بحران‌های تاریخ خودشان روبرو شده‌اند. حالا اما آینده سه فرانچایز اصلی این شرکت زیر سایه رفته و حتی خبری از دیگر عناوین پردرآمد این شرکت یعنی Spinter Cell و حتی Watch Dogs نیست. شرکتی که تا پیش از این هنرش ساخت عناوین متنوع در ژانرهای متفاوت بود حالا برای بقای خودش، ویترین عناوینش را به حراج می‌گذارد و دست بر قضا همان کار هم نمی‌تواند آن‌ را از منجلاب رهایی ببخشد. اما به نظر می‌رسد حداقل تا 5 سال آینده تکلیف دو عنوان اصلی Far Cry و Assassin’s Creed تا حدود زیادی مشخص است. خصوصاً این که شایعات زیادی از پروژه های در دست ساخت این عناوین هم به گوش می‌رسد.

خواندن  نقد و بررسی تخصصی بازی Immortals : Fenyx Rising

بزرگترین Assassin’s Creed تاریخ در راه است!

ماجرا از این قرار است که یوبیسافت تصمیم گرفت برای آینده فرانچایز محبوب خودش یک پلتفرم چندگانه به نام Assassin’s Creed Infinity بسازد. این پلتفرم اما خودش از چندین عنوان جداگانه این سری تشکیل شده که طبیعتاً به یکدیگر مرتبط بوده و یک اکوسیستم گیمینگ واحد را تشکیل می‌دهند. روی کاغذ مهم‌ترین پروژه پلتفرم Assassin’s Creed Infinity چیزی نیست جز بازی Assassin’s Creed Hexe! راستش را بخواهید ما از این بازی جز یک تیزر چند ثانیه‌ای هیچ اطلاعاتی نداریم. اما لیکرها و اینسایدرها اشاراتی به جزئیات این عنوان داشته‌اند. ظاهراً این بار هم استدیوی Ubisoft Montreal خودش شخصاً برای بزرگترین پروژه تاریخ این سری دست به کار شده و قصد دارد یک تجربه تاریک‌تر، متفاوت‌تر و جاه‌طلبانه‌تر نسبت به نسخه‌های پیشین را ارائه دهد. آنطور که شایعات می‌گویند، بازی در دوران شکار جادوگران اروپا در قرن شانزدهم و مشخصاً در دوران امپراتوری مقدس روم جریان دارد. فضای بازی تا حد زیادی از تم‌های تاریکی، جادو، ترس و باورهای خرافی الهام گرفته و قرار است به شکل محسوسی با سبک سنتی سری تفاوت داشته باشد؛ تا جایی که منابع داخلی آن را “نسخه ترسناک Assassin’s Creed” می‌نامند.

از همه مهم‌تر، به نظر می‌رسد موتور گرافیکی این سری نیز بعد از سال‌ها به منظور خلق فضایی اتمسفریک، سنگین و رازآلود بازنگری شده است. پیش از این هم چندین منبع به صورت جداگانه فاش کردند که یوبیسافت حتی قصد دارد بخش مدرن بازی را مهم‌تر از همیشه جلوه دهد و فرم سنتی این سری را در گیم پلی و روایت داستانی کنار بگذارد. این دقیقاً همان چیزی بود که خیلی‌ها توقع داشتند در Assassin’s Creed Shadows ببینند اما برخلاف توقعات خبری از چنین تحولی در فرانچایز اساسینز کرید نبود. در زمینه گیم پلی هم تقریباً مطمئن هستیم که بازی قصد دارد همان فرم نقش آفرینی که پیش از این دیدیم را حفظ کند. به هر حال پای جادوگرها و المان‌های فانتزی‌شان در میان است و مطمئناً مهم‌ترین ملزومه برای به تصویر کشیدن چنین عنوانی استفاده از یک سبک بازتر مثل نقش آفرینی (RPG) است. تقریباً مشابه آن چیزی که سال‌هاست با سری The Witcher می‌بینیم. یعنی مبارزات سرعتی مبتنی بر المان‌های فانتزی و جادوهای عجیب و غریب. در هر صورت با توجه به جاه‌طلبی‌های یوبیسافت، Hexe نه‌تنها به‌عنوان یک تغییر مسیر روایی، بلکه به‌عنوان گامی برای گسترش مرزهای ژانر RPG در دل این فرنچایز شناخته می‌شود. به نظر می رسد طبق شایعات این عنوان برای عرضه در سال 2027 برنامه ریزی شده است.

خواندن  یوبیسافت خبر داد؛ بازنگری سیستم مخفیکاری Assassin's Creed Shadows

اساسین‌ها این بار در دنیای موبایل

توقع که ندارید یوبیسافت بی‌خیال بازار پرسود بازی‌های موبایلی شود؟ آن هم در شرایطی که همتای صاحب نامش یعنی تنسنت سال‌هاست در بازار بازی‌های موبایلی جولان می‌دهد. به همین خاطر یوبیسافت تصمیم گرفت با همکاری استدیوی Level Infinite (زیرمجموعه تنسنت) یک نسخه مخصوص موبایل از سری اساسینز کرید با نام Assassin’s Creed Jade را توسعه دهد. گرچه ما همچنان نمایش درست و حسابی از این بازی ندیده‌ایم اما از گوشه و کنار بازی متحمل لیک‌های گسترده‌ای شده است. این بازی که در دوران چین باستان و سلسله Qin جریان دارد، بازیکنان را در نقش یک اساسین تازه ‌کار قرار می‌دهد که در دل یک امپراتوری در حال گسترش، با تهدیدات داخلی و خارجی مواجه است. نکته جالب اینجاست که یوبیسافت از سبک همیشگی این سری کوتاه نیامده و این بار هم قرار است یک اثر جهان باز با گرافیک واقع گرایانه ببینیم. حتی گفته می‌شود بازی مثل نسخه‌های کلاسیک این سری تمرکز زیادی حول محور مخفیکاری و مبارزات سنتی گذاشته است تا بلکه بتواند استانداردهای جدیدی را برای بازی‌های AAA موبایلی تعریف کند. از سایر ویژگی‌های برجسته بازی هم می‌توان به سیستم شخصی ‌سازی کامل کاراکتر، نبردهای سینمایی، پارکور پیشرفته و حضور عناصر داستانی غنی با الهام از تاریخ واقعی اشاره کرد. با این حال تنسنت به عنوان جز اصلی توسعه این پروژه تصمیم گرفت بازی را تا سال 2025 به تاخیر بیاندازد. ظاهراً مدیران این شرکت ترجیح دادند نیروی انسانی خودشان را به بازی به مراتب محبوب‌تر DreamStar اختصاص دهند. چرا که هنوز بازار عناوین موبایلی ظرفیت پذیرش عناوین AAA بزرگ را پیدا نکرده‌اند و چنین ریسکی در سال 2024 چندان منطقی به نظر نمی‌رسید. در هر صورت امسال قرار است بازی به صورت رایگان برای اندروید و iOS منتشر شود. احتمالاً خودتان هم حدس زده‌اید که یوبیسافت چه دندانی برای پرداخت‌های درون برنامه‌ای این بازی تیز کرده است.

بازار پرسود عناوین ریمیک؛ این بار نوبت یوبیسافت است

نسل نهم کنسول‌های گیمینگ را می‌توان به نام عناوین ریمیک زد! تقریباً هر شرکتی که IP یا فرانچایز محبوبی در چنته داشته این روزها با عرضه ریمیک عناوین قدیمی سود کلانی به جیب زده است. طبیعتاً یک عنوان ریمیک به مراتب نیاز کمتری به بازاریابی و تبلیغ دارد. از همه مهم‌تر فروشش تا حد بسیار زیادی تضمینی‌تر از ساخت یک عنوان جدید است. حتی کار تیم توسعه دهنده هم با توجه به نقشه کلی نسخه‌های کلاسیک چندان سخت و عجیب نیست. به همین خاطر این روزها می‌بینیم که ریمیک‌های متنوع مثل Silent Hill 2 و Resident Evil 4 چه غوغایی در بازار به راه انداخته‌اند. پس چرا یوبیسافت این نعمت را از خودش دریغ کند؟ خصوصاً اگر پای یک عنوان قدیمی و جذابی مثل Assassin’s Creed IV: Black Flag هم در میان باشد. فراموش نکنیم که این نسخه توانست بعد از سال‌ها سقوط و نشیب این سری، دوباره آن را به یک محبوبیت قابل قبولی در بازار برساند و زمینه ساز رشد یوبیسافت در نسل هشتم کنسول‌های گیمینگ شود. Assassin’s Creed IV: Black Flag Remake هم توسط استودیو Ubisoft Singapore و البته چندین تیم توسعه دهنده دیگر برای کنسول‌های نسل نهمی در دست ساخت است. اینجا دو فرضیه برای این بازی مطرح است! دسته اول که تام هندرسون (لیکر مطرح) هم جز آن‌هاست اعتقاد دارند که برخلاف ریمسترهای ساده گذشته، این نسخه یک بازنگری کامل و عمیق در ساختار بصری، مکانیک‌های گیم‌ پلی و طراحی مراحل خواهد بود. تام هندرسون در گزارش خودش فاش کرده که هدف اصلی یوبیسافت از این پروژه، بازتعریف مبارزات دریایی در سطحی مدرن و نسل‌نهمی است؛ جایی که دریاها زنده‌تر، نبردها واقع‌گرایانه‌تر و دنیای بازی از نظر جزئیات و تعاملات غنی‌تر از همیشه طراحی شده‌اند. حتی از منظر داستانی نیز این بازسازی قرار است با رویکردی عمیق‌تر به شخصیت‌پردازی Edward Kenway و مضامین هویتی و آزادی‌خواهانه‌ی این کاراکتر بپردازد. اما از آن سو دیگر لیکر مطرح صنعت گیم یعنی J0nathan اعتقاد دارد که در حقیقت پروژه پیش روی ما اصلاً در قامت یک ریمیک بزرگ نخواهد بود. چرا که یوبیسافت آن‌قدر منابع و اعتبار لازم برای ساخت چنین عنوان بزرگی را در چنته ندارد و هر آنچه که قرار است ببینیم، صرفاً یک ریمستر گرافیکی ساده خواهد بود. در هر صورت احتمال می‌رود در سال جاری میلادی این پروژه معرفی شود و احتمالاً همین امسال هم شاهد عرضه آن باشیم.

خواندن  بررسی بازی Watch Dogs Legion

بازگشت اساسین‌ها به قلمروی عناوین چند نفره

Assassin’s Creed: Invictus هم قرار است جزئی از اکوسیستم چندجانبه Assassin’s Creed Infinity باشد و دنیای عناوین چند نفره را با اساسین‌ها آشتی دهد. فضایی که یوبیسافت پس از نسخه‌های محبوب Brotherhood و Revelations برای سال‌ها به آن ورود نکرده بود. اما حالا تیمی متشکل از اعضای سابق تیم توسعه دهنده For Honor روی آن کار می‌کنند. این یعنی Invictus نه صرفاً یک مد چندنفره، بلکه یک بازی مستقل مولتی‌پلیر خواهد بود که تلاش دارد مکانیک‌های مخفی‌کاری، مبارزات و تعاملات اجتماعی این سری را در قالب تجربه‌ای آنلاین و مدرن بازتعریف کند. بر اساس شواهد و گفته‌های رسمی، این پروژه می‌خواهد یک اثر طولانی مدت و لایو سرویس باشد که حتی برای یک دهه هم محتویات جدید را در قالب بروزرسانی‌هایی دریافت کند. تقریباً مشابه آن چیزی که یوبیسافت با عنوان Rainbow Six Siege انجام داد و توانست یک موفقیت چشمگیر را از خودش به جای بگذارد. همچنین صحبت‌هایی درباره وجود حالت‌های PvP کلاسیک شنیده شده که طبیعتاً می‌تواند تجربه‌ای کاملاً نو را برای هواداران قدیمی و جدید خلق کند.

سخن پایانی

مدیران یوبیسافت بهتر از هر کسی می‌دانند که Assassin’s Creed مهم‌ترین IP و فرانچایزشان است. پس اگر واقعا بتوانیم مسیر رستگاری برای یوبیسافت متصور باشیم، مطمئناً آن مسیر از همین فرانچایز می‌گذرد. به همین خاطر یوبیسافت می‌خواهد با همین یک بازی به همه چیز برسد. آن‌ها تقریباً در هر حوزه‌ای از صنعت گیم که تصورش را می‌کنید، دست درازی کرده‌اند. وقتی دیدند که تب و تاب بازی‌های موبایلی بالا گرفته، با همکاری تنسنت پروژه Jade را آغاز کردند. وقتی دیدند بازی‌های آنلاین به نان و نوایی رسیده‌اند، پروژه Invictus را در دستور کار قرار دادند. حتی وقتی موفقیت کپکام و کونامی در ریمیک‌ها را دیدند، سریعاً سراغ ساخت یک پروژه بازسازی بزرگ از نسخه Black Flag رفتند. حتی بی‌خیال دنیای سامورایی‌ها با Ghost of Tsushima هم نشدند و بعدها با Assassin’s Creed Shadows یک کلون از آن را ساختند. این برنامه بلند مدت یوبیسافت ظاهراً تا یک دهه آتی پابرجاست و باید ببینیم آیا آن‌ها می‌توانند این سری را علی رغم مشکلات اقتصادی شدیدی که دارند، روی اوج نگه دارند یا خیر

حسین رضایی

حسین رضایی، نویسنده، روزنامه نگار و منتقد بازی های ویدئویی و حوزه تکنولوژی.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا