مقالات

تفاوت دنیای بازی برای گیمر دهه 90 و الآن

The Difference Between The Gaming World For a 90s Gamer And Now

دهه 90 میلادی تقریبا همزمان با دهه 70 شمسی دنیای بازی تفاوت زیادی با اکنون داشت. در واقع گیمرها اصولا انتظارات متفاوتی نسبت به امروز داشتند و خبری از شاهکارهای گرافیکی امروز نبود. صنعت بازی در طول این سال ها پیشرفت های بسیار زیادی را به خود دیده است و گیمر نسل گذشته نیز با نسل امروزی حال و هوای متفاوتی داشته است. از اکوسیستم های بازی گرفته تا لوازم جانبی و سایر ویژگی ها در صنعت بازی تفاوت بسیار زیادی نسبت به نسل دهه 90 داشته و شما می توانید در این مقاله با تک سیرو همراه باشید تا تفاوت های دنیای گیم و گیمر ها در نسل دهه نود و اکنون را بیان کنیم.

دهه 90، آغاز عصر مدرن گیمینگ

می توان گفت که دهه 90 یک آغاز از دنیای جدید برای گیمر ها بود. سرگرمی هایی در این دوران پدید آمد که باعث شد بازی های ویدیویی به بخشی از روتین روزانه بسیاری از کودکان و جوانان تبدیل شود. عرضه کنسول هایی مانند سوپر نینتندو (SNES) و سگا جنسیس باعث شد که گیمر بتواند حق انتخاب داشته باشد. بازی های این دوره مانند Super Mario World و Sonic the Hedgehog نیز باعث می شد که استانداردهای اولیه و جدیدی برای گیم پلی خلق شوند. گرافیک رنگارنگ ابتدایی و موسیقی های به یاد ماندنی باعث شد که اولین نسل گیمر ها، علاقه زیادی به کنسول های خود داشته باشند.

اواسط دهه 90 انقلابی در حوزه بازی ویدیویی سه بعدی رخ داد. پلی استیشن و نینتندو 64 در اواسط دهه 90 میلادی عرضه شدند و عناوین بازی هایی مانند Final Fantasy VII و Super Mario نیز وارد دنیای سه بعدی شدند. بازی ها در این دوران نه فقط یک گیم پلی سه بعدی، بلکه یک داستان سرایی عمیق تر را نیز تجربه می کردند. ورود به دنیای CD-ROM با پلی استیشن اتفاق افتاد و شرکت های بازی سازی امکان ساخت بازی هایی با حجم بالاتر را داشتند. همچنین کات سین های سینمایی نیز در این دهه وارد بازی های ویدیویی شدند.

در طول دهه 90 میلادی می توان گفت که دوران شکوفایی بازی های کامپیوتری به خود رایانه نیز کشیده شد و عناوینی مانند Doom و Quake نیز در این دوران عرضه شدند. ژانر تیراندازی اول شخص (FPS) در همین زمان تعریف شد و بازی های استراتژیک نیز در این دوران از محبوبیت زیادی برخوردار بودند. با این حال تاثیرگذار ترین مسئله روی دنیای گیمر ها را می توان به ظهور اینترنت ارتباط داد. در واقع باید در نظر داشته باشید که اینترنت باعث شد گیمر بتواند بازی های آنلاین و چند نفره را نیز داشته باشد. به طور کلی می توان گفت که اینترنت باعث شد سبک جدیدی از بازی به نام آنلاین به وجود بیاید که در نسل کنونی، به طور کلی دنیای بازی را برای گیمر متفاوت ساخته است.

حال و هوای بازی ویدیویی برای گیمر در دهه 90

در دهه 90 میلادی گیمر امکانات بسیار محدودی نسبت به نسل حال حاضر دنیای بازی داشت. در واقع می توان گفت که دنیای بازی به خانه شما ختم می شد. شاید از گیمر نسل دهه 90 اگر الآن سوال بپرسید، می گوید که بازی ها صرفا برای پر کردن اوقات فراغت بود. با این حال دنیای بازی ویدیویی بهانه ای بود تا دوستان در کنار هم جمع شوند، جمع های خانوادگی شکل بگیرد و کودکان با یکدیگر رقابت کنند یا بتوانند در هر نوبت، شانس خود را برای انجام چالش بازی امتحان کنند. همین مسئله باعث می شد که دنیای بازی در دهه 90 میلادی و تقریبا برابر با دهه 70 شمسی بسیار جذاب باشد.

در دنیای دهه 90 میلادی بازی ویدیویی گروهی به مهمانی ها و جمع های دوستانه یا رقابت های مدرسه ای ختم می شد. در این دنیا، مفهوم بازی آنلاین تعریف نشده بود و در سال انتهایی این دهه برای اولین بار اینترنت به صورت فراگیر در دسترس قرار گرفت. با این حال گیمر چه استانداردهایی را رعایت می کرد تا یک بازی را انتخاب کرده و خریداری کند؟ گیمر در این نسل دقت کمتری روی مسائلی مانند گرافیک بالا یا داستان عمیق داشت. با این حال می توان گفت که گیمر به دنبال مسائلی مانند اکشن بازی، حال و هوای گیم پلی و تناسب با سلیقه بود. با این حال برخی از بازی هایی که کمی از لحاظ گرافیک و رنگ در وضعیت بهتری قرار داشتند، می توانستند مخاطبان بیشتری را به خود جذب کنند.

نسل جدید بازی ها و گیمر امروزی

دنیای پر از محدودیت نسل 90 میلادی را فراموش کنید! گیمر امروزی انتظاراتی کاملا متنفاوت با نسل گذشته دارد. در واقع میان این دو نسل تفاوت های فاحشی وجود دارد که در بخش انتهایی مقاله به بررسی آن ها می پردازیم ولی اگر بخواهیم به طور کلی پیشرفت های دنیای گیمینگ تا نسل کنونی را مقایسه کنیم، باید بگوییم که بازی ها از حالت پلتفرمر به حالت سه بعدی رسیده اند. از سوی دیگر شرکت های بازی سازی دیگر به دنبال ساخت صرف گیم پلی نیستند. آن ها دوست دارند که داستان بنویسند، این داستان را گیمر اجرا کند و در این میان کات سین های سینمایی و جذاب می تواند باعث شود که گیمر به وجد بیاید. از دنیایی که در آن تصویر واضحی از پلیر در صفحه نمایش مشاهده نمی شد گذشته ایم و جزئیات حالا به انعکاس تصویر پلیر به صورت شفاف در آب ریخته شده روی زمین رسیده است! یقینا تفاوت زیادی میان گیمر امروزی و گیمر دهه 90 وجود دارد ولی می توان گفت که هنوز هم اشتراکاتی میان گیمر امروزی و گیمر دهه 90 وجود دارد که در ادامه به بررسی بیشتر آن ها می پردازیم.

اشتراکات گیمر دهه 90 و امروزی

همانطور که در بخش اول مقاله بیان شد، در دهه 90 گیمر به دنبال آن بود که از یک بازی هیجان زده شود. حرکات اکشن یا بازی هایی که در آن ها یک داستان مختصر در ابتدای راه توضیح داده می شد همیشه می توانستند مخاطبان بیشتری را به خود جذب کنند. اگر بخواهیم استاندارد آن زمان دنیای بازی ویدیویی با امروز را بررسی کنیم، متوجه می شویم که داستان همیشه نقطه ای مشترک میان گیمر ها بوده است تا بیشتر به یک بازی جذب شوند. شاید الآن که امکانات ساخت بازی ها توسعه قابل توجهی یافته اند، داستان بیشتر به چشم گیمر بیاید ولی برای گیمر دهه 90 نیز این مسئله حائز اهمیت بوده است.

بازی های پلتفرمر را می توان از دیگر اشتراکات گیمر دهه 90 و امروزی دانست. برخی از عناوین بازی های پلتفرمر هنوز هم در حال توسعه هستند و برای برخی از آن ها نسخه های جدیدتری نیز قرار است معرفی شود. چرا بازی پلتفرمر برای گیمر ها در تمامی دوران جذاب بوده است؟ شاید بتوان گفت که دلیل اصلی این امر، مینیمال بودن و ارتباط راحت گیمر با گیم پلی بوده است. از سوی دیگر بازی های پلتفرمر در برخی از عناوین به دلیل حس نوستالژی که دارند می توانند برای گیمر نسل جدید بسیار جذاب واقع شوند.

تفاوت های گیمر دهه 90 و امروزی

تفاوت های بسیاری میان گیمر دهه 90 و امروزی وجود دارد که مهم ترین این مسئله وجود اینترنت است. در دهه 70 شمسی اینترنت به عنوان یک ابزار رسانه ای در دسترس همگان نبود و مهم تر از آن هیچ یک از کنسول ها امکان اتصال نداشتند. با این حال امروزه شاهد آن هستیم که بازی ها به صورت آنلاین در رقابت هایی برگزار می شوند که هر یک از گیمرها در نقطه ای از دنیا در حال بازی هستند و چالش ها روز به روز پیچیده تر می شود. در واقع پیچیدگی دنیای بازی به عنوان یک صنعت روز به روز بیشتر می شود و این مسئله به معنای امروزی برای گیمر دهه 90 وجود نداشت. از سوی دیگر گیمر دهه 70 شمسی به خصوص در ایران دسترسی چندانی به کنسول ها نداشت. کنسول ها به ندرت در خانه ها یافت می شدند و سیستم ویدئو کلوپ در ایران رایج تر بود. در این سیستم گیمر به صورت محلی و فیزیکی می توانست با دوستان خود رقابت کند و این مسئله برای گیمر امروزی شاید کمتر روی دهد.

نتیجه گیری

بازی ویدیویی دنیای خیال است و جذابیت های خاص خود را دارد. شاید الآن که به 30 سال پیش نگاه می کنیم، متوجه شویم که در طول سال ها چقدر همه چیز عوض شده است. با این حال هنوز هم حس روشن شدن یک کنسول، هیجان نصب شدن یک بازی روی کامپیوتر یا اجرای روان آن برای گیمر دهه 90 و امروزی یک حس مشترک است. بازی ویدیویی جذابیت دنیای مدرن را چند برابر کرده است و این رشد روز به روز بیشتر می شود.

محمد شفیعی

دنیا برای من در یک لحظه قفل شد. پاییز سال 1930 و شخصیت به یادماندنی توماس آنجلو. بازی کردن واقعا احساس رهایی به من میده. من بازی میکنم چون قطعا هیچوقت نمیتونم به 1930 نیویورک برگردم. بازی می کنم چون هیچوقت با دوستانم نمیتونم یه گنگ مافیایی رو توی شهری که هستم رهبری کنم. محمد شفیعی، کسی که از بچگی پای ثابت بازی های کامپیوتری بوده، سعی میکنه که بدون در نظر گرفتن سلیقه شخصی، محتوایی رو برای شما آماده کنه که بررسی، انتخاب و خرید از تک سیرو آسون تر بشه.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا